Irländsk nyhet på Systembolaget: Killanny Red Ale från Brehon Brewhouse

by | apr 22, 2024 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Irländsk nyhet på Systembolaget: Killanny Red Ale från Brehon Brewhouse

Den 1 mars lanserades en ny irländsk öl på Systembolagets hyllor: Killanny Red Ale från Brehon Brewhouse. Denna öl har sina rötter i tradition och historia, med en modern tvist av hantverk och smak. Brehon Brewhouse, känt för sitt irländska arv, presenterar sin ikoniska Red Ale på Systembolagets fasta sortiment. Killanny Red Ale är inspirerad av det gamla irländska bryggeriets konst och har en lång historia av att vara omtyckt på den gröna ön.

Välkomna till den brittiska och irländska veckan på Pilsner.nu! 

Gör er redo för en vecka fylld med spännande reportage, artiklar, exklusiva intervjuer och digitala ölprovningar, där vi utforskar det bästa från Storbritannien och Irland. Följ med oss när vi tar er med på en resa genom ölkulturen från dessa två fascinerande länder och upptäck massor av spännande nyheter. Håll ögonen öppna för en smakresa utan dess like och förbered er på att bli förtrollade av den brittiska och irländska ölvärldens mångfald och traditioner! 

Killanny Red Ale

Killanny Red Ale är en sammansättning av noggrant utvalda malt- och humlesorter av högsta kvalitet, hämtade från lokala leverantörer. Den har en komplex smakprofil med en balans mellan karamellsötma, subtila rostade toner, fruktiga inslag av röda bär och en väl avvägd beska som ger en minnesvärd eftersmak.

Pris: 25:90 kr 
Storlek: 440 ml
Alkoholhalt: 4,5%
Artikelnummer: 1175
Smak och doft: Nyanserad, maltig smak med inslag av knäck och smörkola, lätta rostade toner samt en fruktighet av röda bär.
Passar till: Mustiga höstgrytor, smakrika rätter av nöt och lamm, BBQ, lagrad Cheddar samt som sällskapsdryck.

Till Systembolaget

Killanny

Namngivet efter den pittoreska socknen Killanny, belägen i Irlands frodiga landskap, representerar detta öl en förening av tradition och innovation. Inspirerad av århundraden av bryggkonst i regionen har Brehon Brewhouse skapat en brygd som hedrar sina rötter samtidigt som den tilltalar moderna smaklökar. Bryggeriet har fått sitt namn från de gamla Brehon-lagarna som styrde Irland före invasionerna av normander, vikingar och engelsmän. Dessa lagar, rotade i keltiska traditioner, förvaltades främst av Brehons, eller domare, som utsågs inom varje klan för att upprätthålla och tolka lagarna. En sådan lag betonade tillhandahållandet av färsk mat och öl för besökare, vilket speglar gästfrihets- och gemenskapsvärden – en princip som går djupt för Brehon Brewhouse. Besökare välkomnas till bryggeriet på veckovisa turer, där färskt öl (och kanske lite mjölk!) alltid finns tillgängligt.

Brehon Brewhouse

Brehon Brewhouse är ett hantverksbryggeri som är 100 % oberoende och familjeägt, beläget på en fullt fungerande mjölkgård i County Monaghan, Irland. Grundat av Seamus McMahon år 2014, har bryggeriet en djup koppling till McMahon-familjen, med rötter som sträcker sig över 10 generationer. År 2013, med målet att diversifiera gårdens verksamhet och generera ytterligare inkomst, påbörjade Seamus resan att etablera ett hantverksbryggeri. Efter månader av planering, konstruktion och lärande om ölbryggning, introducerade Brehon Brewhouse sin Blonde Ale på den lokala musikfestivalen under sommaren 2014. Från blygsamma början med en grundläggande 1HL bryggerianläggning, expanderade Brehon snabbt till en kapacitet på 30HL och producerar, bearbetar och förpackar alla sina öl på plats, inklusive fat, flaskor, burkar och tunnor.

– Vi är glada över att introducera Killanny Red Ale för ölentusiaster i Sverige, säger Seamus McMahon, grundare och bryggare på Brehon Brewhouse. ”Med denna bryggning försökte vi fånga essensen av den irländska bryggtraditionen samtidigt som vi ingjuter den med vår egen unika stil. Resultatet är en öl som hyllar det förflutna samtidigt som vi omfamnar framtidens hantverksbryggning.”

I hjärtat av Killanny Red Ale

I hjärtat av Killanny Red Ale finner man noggrant utvalda malt- och humlesorter av högsta kvalitet, hämtade från lokala leverantörer. Denna sammansättning resulterar i en öl med en komplex smakprofil, kännetecknad av en balans mellan karamellsötma och rostade toner samt fruktiga inslag. Inspirationen bakom Killanny Red Ale härrör från Seamus McMahons kära minnen av Dundalks berömda Red Ale, McArdles, en favorit under hans formativa år. Med bryggeriet etablerat, gav sig Seamus ut för att förverkliga sin ambition att brygga en röd ale, en stil som är synonym med Irland sedan tidigt 1800-tal. Det som skiljer Killanny Red Ale åt är dess anmärkningsvärda drickbarhet – en välbalanserad öl med en måttlig alkoholhalt på 4,5 % som behåller komplexiteten utan att ta över.

Bred ölportfölj

Förutom Killanny Red Ale har Brehon Brewhouse en mångsidig portfölj av öl, inklusive säsongsspecialiteter som Bech Breatha, en 9 % ABV Braggot åldrad i Bordeaux Red Wine Barrels, och kommande släpp som en Sloe Gin Sour. Samarbeten med ansedda bryggerier som Lacada Brewing från Nordirland och Gulf Stream Brewing i Florida visar Brehons engagemang för innovation och kamratskap inom branschen. Ytterligare samarbeten med välrenommerade destillerier och diskussioner med internationella partners som The Veil Brewing i Amerika antyder spännande framtida projekt, vilket lovar fortsatt tillväxt och utforskning för Brehon Brewhouse.

Systembolaget

Nästa gång du besöker Systembolaget, ge Killanny Red Ale en chans och upptäck en bit av Irland. Njut av den rika smaken och det välgjorda hantverket. 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu