Joel Hedman

Grodzinskie, Pierogi och Oscypek i Krakow genom Öldagbokens mun

by | sep 12, 2023 | 0 comments

Jag och min fru åkte till Krakow för att fira vår bröllopsdag och det är alltid trevligt att leta sig in till de lokala krogarna, bryggerierna samt hitta ställen med hantverksöl, för då hittar man oftast något annat än de typiska turiststråken och kommer närmre lokalbefolkningen. Vi såg såklart till att få in lite klassisk sightseeing också.

 

Krakow öl
Krakow öl

Den första dagen började soligt och efter en kort taxiresa in till hotellet gav vi oss iväg till vårat omedelbara närområde. Vi bodde i Kazimierz, judiska kvarteren, som jag fått beskrivet för mig som den hippa delen av staden. Första måltiden blev en riktigt god Israelisk mat på Hamsa tillsammans med lite lokalbrygd öl. Husets lageröl som också var bryggt specifikt för restaurangen var riktigt bra men den efterföljande veteölen i tysk stil hade något som störde i jästprofilen och blev faktiskt lämnad nästintill orörd. Detta var första tillfället vi lärde oss att polska portioner är stora.
Senare under eftermiddagen och kvällen fortsatte i samma trevliga mak där vi betade av diverse lokala krogar med fokus på hantverksöl. Dessa krogar känns väldigt typiska för den stilen av ställen som tillkom samtidigt som pubar som Brewdog där den moderna, lite rebelliska stilen som fokuserar på uttrycket ”craft beer” dominerar. Bland de ställen vi betade av var Weźże Krafta bäst medan Nowy Kraftowy inte hade samma kvalitet. Det ska dock sägas att detta såklart kan handla om tillfälligheter baserat på vad vi valde att dricka på respektive ställe.
Det verkar vara någon form av standard att ha tjeckisk pilsner som öl nummer ett på dessa ställen, följt av en smaksatt variant av radler fast på mörk tjeckisk öl, som nummer två. Dessa smaksatta öl var betydligt mer smaksatta och sötare än en klassisk radler och föll ingen av oss i smaken.
Den överlägset vanligaste ölstilen på listorna var IPA, framförallt NEIPA. vilket kanske inte är någon överraskning för någon men det som förvånade mig var det stora antalet suröl och framförallt pastry sours. Vi sprang också på några enstaka habila west coast IPA.
De öl som fanns på mer klassiska krogar var ofta lokalt storbryggeriöl som till exempel Tyskie men också vanligt med tysk hefeweizen och mörka lageröl som låg nära en mörk tjeckisk lager. Dessa var ofta välbryggda med en söt maltsmak men ofta ganska hårt rostade.
Vi satt bland annat på ett väldigt livat ställe fullt med lokalbefolkning (kvalificerad gissning eftersom de talade samma språk som personalen) Här blev det väldigt tydligt att de flesta satt utomhus främst för att kunna röka.

 

Krakow öl
Krakow öl

Andra dagen gav vi oss ut i gamla stan som hade många fina gamla byggnader som jag stilmässigt känner igen från Sveriges historiska byggnader men många hade flera lager till av guld och detaljer. Vi besökte bland annat Wawelkatedralen där Sigismund I, Johan III:s son låg begravd. Denna kyrka var bland det pråligaste jag sett med otroligt dekorerade tillbyggnader på en mäktig kulle mitt i stan. Det var en stor bonus att staden har spårvagn som man smidigt kunde hoppa på men som också är ett trevligt inslag i stadsbilden.

Vi åt de lokala pierogi i två versioner; feta och spenat samt fläsk som serverades med smält smör eller stekt lök som tillbehör. Båda dessa var fantastiska både på egen hand men också som tilltugg till öl. Till lunch besökte vi bryggeriet KC Browar som låg i en källarlokal i tegel. De hade en tydlig tysk inspiration och deras veteöl, dunkel och helles var också deras bästa lokalbryggda öl. Till detta åts såklart schnitzel.
Vidare i gamla stan promenerade vi genom stadens centrala grönområde som låg i en halvcirkel runt staden, typ som ett omvänt central park. Vi handlade på oss flera lokalbryggda öl på ölbutiken Regionalne Alkohole, som såg ut som ett gammaldags apotek. Vi köpte även med oss en lokal ost, Oscypek. Osten var en rund hårdost som var smulig i konsistensen, mild, salt, lätt syrlig och lätt rökig i smaken. Storleksmässigt var den som en väl tilltagen kroppkaka. Kanske inte någon smaksensation men kul att testa och funkade helt okej till de lokala ölen Grodziskie.

 

Krakow öl
Krakow öl

Den lokala historiska ölstilen är Grodziskie och är en syrlig, ekrökt veteöl som för tankarna till en Gose. Jag köpte på mig tre stycken versioner som skulle vara så nära originalversionen som möjligt. Den som skulle vara originalet enligt killen i ölbutiken var Piwo z Grodziska av Browar Grodisk och det var också den bästa av trion.
Doften påminde om en gose eller en wit fast med en mjuk men tydlig rökighet. Den doftar lite som mouserande vin och artificiella citrondroppar med antydan till tysk veteöl och wit.
Utseendemässigt är det ett väldigt ljust och disigt öl. Smakmässigt är ölet uppfriskande med låg syra, hög kolsyra med samma lågmälda rökighet i smaken som i doften. En väldigt lättdrucken öl på blygsamma 3,1%.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Joel Hedman

Joel Hedman är öldomare, fromager och auktoriserad Stockholmsguide med ett specialintresse för ölhistoria och skriver om öl på olika platser, samt föreläser och guidar bland annat på temat ölhistoria samt håller ölprovningar runtom i Stockholm. Lättaste sättet att nå Joel är på instagram som Öldagboken.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu