Det hela började med att Jonas var på Akkurat i Stockholm och ville köpa en öl han såg i listan. Han fick svaret ”Nej, det glaset är upptaget, du får vänta ett tag”. Han förstod ingenting men när han fick ölen i rätt glas så var den värd att vänta på och han tyckte den var helt fantastisk. Han minns inte vad det var för öl men i den sekunden var det kört. Han insåg att förutom mat som var hans stora intresse även öl är det mest fantastiska man kan jobba med.
Jag är nere på ICA Supermarket City i S:t Persgallerian i Uppsala. Jag har till sist tagit mig samman och åkt ner och titta på det som så många säger jag måste kolla upp. En ICA-affär med 5 fatölskranar och ett grymt sortiment av öl på flaska och burk, och speciellt spontanjästa produkter. Jag tänker i mitt stilla sinne att det låter för bra för att vara sant, men tro mig det är det inte.
Jag har stämt möte med Jonas Ahlén som är butikschef på ICA Supermarket City och som är den som byggt en bar med öl, vin och mat mitt inne i butiken bland frysdiskar och havregrynshyllor. Vi sätter oss vid bardisken där de precis avslutat dagens lunch och håller på att duka av och börja förbereda kvällens övningar. Bardisken har 11 platser och det bord där de har haft dagens lunch uppställd rymmer ytterligare 14 platser när den dukas undan för dagen. Det bordet blir på kvällstid en yta där folk av olika slag samlas, och de har märkt att det blir en otroligt social samlingspunkt där små sällskap samsar med andra små sällskap och av alla åldrar. Det är sådant som jag brukar älska att vara med om men att det oftast sker när jag är i Belgien. Alla pratar med all vid ett stort bord och man pratar dryck, mat och en massa annat.
Det finns bara några få ställen i Sverige med detta koncept vad jag vet, och detta är en där man verkligen sitter mitt i butiken. En sak som slår mig på en gång är att temperaturen inne i lokalen är mycket trevlig. Det är inte alls varmt och detta kan bli ett ypperligt vattenhål varma kvava dagar då man inte kan eller vill sitta på en uteservering. Man sitter även så man tittar in i det beredningskök de har i lokalerna vilket jag gillar skarpt. Dels att se vad de gör där, men även för att är man ensam på ett ställe så stirrar man ju jämt i telefone. Här sker det saker hela tiden man kan titta på och fundera över. Ja jag vet att det kanske inte är normalt men man blir sugen på att ta något till sin dryck när man ser allt gott de lagar där. Förstår inte varför man inte har fler öppna kök så de kan locka med vad som görs på de olika matställena.
I Love It!
Anledningen till detta är alltså att det inte fanns rätt glas på Akkurat. Det fick Jonas att få en idé och dröm som han nu genomfört. När jag frågar vad målet med det hela är så säger han:
”Vet du hur roligt det är att stå bakom disken och sälja den här typen av öl och se folk uppskatta den. Att de blir glada av det. Samt att jag har kul och det är viktigt”.
Ja att det är viktigt att ha kul skriver jag under på och Jonas ler verkligen med hela ansiktet när han säger det. Man ser att han stortrivs med vad han åstadkommit ännu så länge. Planerna är väl framåt annars att få mer stammisar som kommer. Han har ett antal små kompisgäng som kommer med jämna mellanrum som insett att han håller ett bra sortiment där. Han vill gärna profilera sig kraftigare mot svensk öl än idag, även om jag mestadels ser svensk öl i ölkylarna, ja förutom en del spontanjästa saker då. Men det är en bra tanke tycker jag.
Svensk öl är bland de bästa i Världen och utbudet av stilar är unikt.
Jag bifogar de menyer de har här nedan som PDF, så ni förstår vad jag menar. Han säger att listorna varierar hela tiden på tillgång på produkter så här är menyerna en färskvara liksom de olika ölen. Jag önskar honom verkligen lycka till och måste försöka besöka detta ställe utan bil så jag kan ta livet av några 3 Fontainen till lite mat så kan man handla på utvägen innan man tar taxi hem 😉















0 kommentarer