Carnegie Porter
Jag fick två flaskor av vällagrad Carnegie Porter av två vänner. Jag blev otroligt nyfiken på hur dessa har klarat åren. Årgångarna var 1985 och 2007. Jag köpte även den senaste årgången från Systembolaget för att jämföra med. Tror inte det stod någon specifik årgång på den jag köpte på Systembolaget. Till det behövde jag självklart köpa två fina glas till provningen.
Om Carnegie Porter
Enligt många så har Carnegie Porter en viktig plats i svensk ölkultur. Den beskrivs ofta som en mörk överjäst porter med mäktig smak, härligt skum och doft av kaffe. Smaken är söt och mjukt balanserad av humlebeska.
Lagring av Carnegie Porter
En Carnegie Porter som lagras förändras mycket med åren. Den får en mjukare smak som drar lite åt madeira, kaffe och mörk kakao. Generellt så kan en porter med fördel lagras. Carlberg som äger varumärket säger att den kan lagras i upp till 10 år.
Historien bakom varumärket
David Carnegie Jr började 1836 brygga Carnegie Porter. Receptet liksom etiketten är än idag oförändrade och Carnegie Porter är Sveriges äldsta, idag levande, varumärke.
Det registrerades som varumärke en tidig januariförmiddag i mitten av 1800-talet. Då fick det varumärke nummer 7. Sedan dess har mer än 150 år gått, men Carnegie Porter har fortfarande en särställning inom svensk ölkultur. Under det svenska starkölsförbudet mellan 1922 och 1955 ordinerade läkare ofta Carnegie Starkporter som medicin pga sina stärkande egenskaper. Den kunde endast hämtas ut på apotek mot recept. (Källa Carlsberg)
Carnegie Porter (köpt idag)
Tillverkad i Sverige, Hallands län, Falkenbergs kommun
Nyanserad, maltig, något rostad smak med inslag av kavring, mörk choklad, farinsocker, kaffe och nötter.
Produktnummer: Nr 1497, Flaska 330 ml, Alkoholhalt 5,5 %, 17:90 kr
Färg: Svart
Doft: En rund doft av kaffe, choklad, pumpernickel och russin.
Smak: Påtaglig beska, smak av choklad och lite toner av russin
Omdöme: Lite vass, inte så rund som jag kommer ihåg den. Fint skum men lite för vass. Inte alls så balanserad.
Betyg (1-6): 4
Carnegie Porter (2007)
Färg: Svart, saknar skum
Doft: Massa doft av torkad frukt, härlig sötma som påminner om portvin.
Smak: Oj vad mycket smak av torkad frukt som t.ex. russin, katrinplommon. Även tydlig smak av fikonmarmelad. Mycket mycket söt.
Omdöme: Har ändå klarat lagringen bra även om den inte riktigt påminner om originalet. Otroligt mycket smak av portvin. Fortfarande en bra kropp men lite tunn. Den är definitivt god och drickbar fortfarande. Däremot så var det svårt att dricka 50 cl av något som smakar portvin.
Betyg (1-6): 4
Carnegie Porter (1985)
Färg: Svart, saknar skum
Doft: Djup doft, finns tydlig doft av fikonmarmelad, soja och lakrits. Inte luka söt doft som 2007
Smak: Sammetslen, vacker, rund och underbar. Fin smak av fikonmarmelad.
Omdöme: Lite tunn men fruktsötman tar inte över utan kompletterar bristen på kroppen som lagrats bort. Har passerat sin peak men är fortfarande otroligt bra. Imponerad. Massa grums i botten på glaset.
Betyg(1-6): 5
Slutord
Wow, vilken upplevelse att dricka så gammal Carnegie. Detta känns nästan lite religiöst på något sätt. Jag landade i att 1985 var mycket godare än 2007. 2007 blev för söt för mig och blev svår att avsluta. Hade varit kul att se vad som händer med 2007 om några år men det var tyvärr min sista flaska. Jag har en flaska av 1985 kvar som öppnas vid något fint tillfälle.
Den färska Carnegie gjorde mig riktigt besviken. Jag har hört rykten om att man gjort om receptet på Carnegie för många år sedan. Det gör att den är svårare att lagra lång tid. Att Carlberg inte förvaltat varumärket Carnegie så väl är jag inte ensam med att tycka. Hittade ett briljant blogginlägg från Double Bastard Beer Blog som är tydlig i sin kritik mot Carlsberg. Läs gärna det
Jag har en flaska årgångsporter från 1986. Trodde inte att den skulle vara drickbar! Den är från Linköpings Tekniska högskolas Datatekniksektions 15-årsjubileum 1991. Jag ska nog spara den till 2026, till 50-årsjubileet!