Redan fyra månader innan mitt besök på Anchor Brewing Company i San Francisco var jag tvungen att boka mitt besök där. Alla studiebesök/rundvandringar är gratis men de har bara en om dagen och de tar max 25 personer per rundvandring. Är i och för sig en vettig sak eftersom man då hör allt och kan hålla ihop gruppen på rundvandringen, men det är många som inte får en möjlighet att komma dit om man inte planerar sin resa i god tid innan.
Besöket bestod i 3 delar nämligen :
- Man kommer till deras pub i kontorsdelen och får ett litet föredrag om hur bryggeriet startade och lite annat historiskt
- En rundvandring då man passerar bryggpannorna, jäsrummet, tapplinan, jästankar och filteranläggningen
- En gratis provsmakning av de sorter de har på fat i sin besökspub.
När det gäller bryggeriets historia föreslår jag att ni läser om den på deras hemsida –> Historia
Bryggeriet ska bygga nya lokaler och de här gamla kommer att fortsätta användas säger de och jag tycker det vore roligt för det är mycket historia i lokalerna. Jag försökte under rundvandringen få reda på hur de skulle göra med kommande tankar det vill säga kommer att använda öppna jäskar fortsättningsvis också eller kommer de att använda slutna jästankar. Fick dock inget riktigt svar på det utan guiden bytte ämne…… När jag tog upp om de skulle fortsätta med flaska eller gå över på burk bytte han också ämne….. kändes lite som om att han inte gillade mina frågor riktigt 🙂
Först kom vi till brygghallen där pannorna finns. Snygga inbyggda pannor som man bara ville skruva loss och ta med sig hem…
Vi fortsatte till jäsrummet där de jäste i öppna kar. Vi fick självklart inte gå in där utan det var stora glasrutor in mot karen.
Ett antal trappor ner senare kom vi till en del av de tankar de hade där. Vi var inte välkomna av personalen där såg man för de hade problem med något och när guiden bad dem flytta på sig muttrade de och lommade undan under tiden det rann öl på golvet från en tank, vilket på inget sätt berörde guiden utan han bara pratade på. När vi gick därifrån rörde sig grabbarna som lommat undan riktigt snabbt mot tanken och började skruva rätt intensivt.
Upp till gatuplan igen där tapplinan fanns. Det var självklart ett otroligt oväsen här och därför hade guiden gjort i ordning några lappar som han kommunicerade med därinne.
Vi ser här att de tappar i hastigheten av 25000 flaskor i timmen. Det är flaskor som är på 35,5 cl så de tappar alltså upp knappt 9000 liter i timmen.
Därefter gick färden upp till puben igen där de bjöd på ett litet glas av varje sort de hade påkopplat som fatöl just då.
Totalt sett var det 8 olika kranar och sedan lyckades jag även snacka till mig några ’specialare’ som lanserades veckan efter. Provningen av alla dessa kommer att finnas i separat länk här på pilsner.nu.
Det här var ett av de bättre vanliga bryggeribesök jag varit på och de har verkligen lagt ner tid på att få det att fungera för gästerna. Åker ni till SF så boka i tid hos dem och gå dit !
0 Comments