Alla är glada och på ett strålande humör, och till och med vakterna med bombhundar ser ut att vara på ett bra humör.
Var jag är ? På Belgian Beer Weekend igen såklart.
Det är tredje gången som jag besöker Belgian Beer Weekend i Bryssel, som är den första helgen i September varje år sedan de senaste nitton åren. Festivalen hålls på Grand Place, mitt inne i staden, och man är omgiven av vackra hus från slutet av 1600-talet. Förutom att det är en fröjd för ögat, känner man även historiens vingslag på denna plats.
Festivalen är upplagd så att för att få vara med som utställare måste man vara med i Belgian Brewers som är en Förening av olika Belgiska bryggerier. Föreningen har sina rötter ända tillbaka i 1500-talet, och föreningens syfte är att informera och stödja bryggerier som är etablerade i Belgien i frågor som rör belgisk öl. De huserar i ett av de äldsta husen på Grand Place som kallas La Maison des Brasseurs.
Brussel
Årets festival var den nittonde i ordning så nästa år 2018, kommer det att bli ett stort tjugoårsjubileum påstods det. Festivalen har nästan sett likadan ut alla år med en massa lika stora tält där de olika bryggerierna har ett var. Jag gillar det faktum att de stora inte kan köpa sig med plats bara för att de har pengar, utan har samma yta som alla andra. Självklart varierar inredningen i tälten från bryggeri till bryggeri, och en del är riktigt påkostade.
Inne på området betalar man sina 20 cl smakprover med speciella ölkapsyler som köpes utanför området. I år kostade 9 st kapsyler 10 Euro. Smakproverna kostar sedan mellan 2 och 5 kapsyler beroende på alkoholhalt, specialöl etc. Man köper också en Jetong för att få ett glas, och denna byter man i varje tält så att man får ölen serverad i bryggeriets glas. Kan tyckas lite omständigt men å andra sidan provas all öl i ett glas som bryggeriet anser vara det bästa för ölen.
Det provades som ni säkert förstå en massa olika öl både på mässan, på hotellrummet och på andra ställen på stan, och vad var det då som stack ut ?
- Gouden Carolus Indulgence 2017 – BOTANIK. Den tredje indulgence som släpps är kryddad med örter och inte alls något jag uppskattade. Örterna är fläder, kryddnejlika, angelikarot och rosmarin.
- Pêch Mel’Bush – Tidigare var det vanligt att man serverade Bush Blond mixad med Lindemans Pecheress och eftersom bryggeriet insåg att detta var en till sak att tjäna pengar på, tog de själva fram en pecheress-lambic att blanda i sin blond och fick i och med det en ny produkt.
- Lindeman har i några år kört sin blandning av Kriek och Pecheress och nu hade de även en mix mellan Framboise och Apple, den första serverades numera skiktad medan den andra bara blandad. Båda roliga och uppfriskande
- Van Steenberge har lanserat två produkter under ett nytt varumärke Baptist, dessvärre är de inte i samma nivå som deras starkare Gulden Draak med flera
- Jag insåg i en parallellprovning av La Chouffe, Tripel Karmelit och Kwak, att när alla är purfäska och på fat är Kwak riktigt bra. Inte den lätt instängda unkna doft och smak som vi oftast upplever i den här i Sverige, utan blommig, frisk och fräsch
Öl
Finns det då inget som är dåligt med festivalen kanske ni undrar. Nja det ska väl i så fall vara att det inte finns någonstans att sitta när man blir trött, det finns inget tak så när det regnar då blir man blöt och det finns ingenstans att hälla ut öl man inte villa ha å andra sidan är det bara att lämna tillbaka glaset med öl kvar så tar bryggeriet hand om det.
Så boka redan nu in den första helgen i September 2018 så kanske vi syns i Bryssel.
Lite 360 bilder för den som kan se sådana i sin webbläsare eller glasögon
[vrview img=”https://pilsner.nu/wp-content/uploads/2017/09/20170903_114022.jpg” width=”1200″ height=”425″ ]
[vrview img=”https://pilsner.nu/wp-content/uploads/2017/09/20170903_114031.jpg” width=”1200″ height=”425″ ]
0 Comments