Baltic brew – Höj ditt glas för Östersjön

by | nov 1, 2021 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Stallhagen släppte nyligen ölen Baltic Brew. Det är en krispigt torr pils som är bryggd med en procent avsaltat Östersjövatten. Tillsammans med aktörer från Sverige, Finland och Åland så vill Stallhagen med hjälp av den nya ölen bidra till ett friskare hav. Genom Stallhagen Baltic Brew stödjer bryggeriet Baltic Sea Action Group och dess viktiga arbete för att rädda Östersjön. 

Baltic Brew

Jag fick möjlighet att prova Baltic Brew under Stockholm Beer and Whisky festival. Stallhagen Baltic Brew är en krispigt ren och torr pils med god beska. Klassisk tjeckisk Saaz-humle med blommiga undertoner. En lättdrucken, halmgul och klar lager med rena och goda smaker. Hoppas vi får se den mer framöver.

Stallhagen

Stallhagen är ett hantverksbryggeri på Åland, mitt i skärgården mellan Sverige och Finland. Bryggeriet grundades år 2004 av en grupp ölvänner. De är idag Ålands äldsta och största bryggeri med en produktionsanläggning i Grelsby, 18 km från Mariehamn. År 2018 togs en ny modern bryggerianläggning i bruk. Bryggeriets grundidé var att tillverka goda hantverksöl främst för den åländska marknaden, men Stallhagen har snabbt växt utanför Ålands gränser och säljs numera både i Finland och Sverige. Ölen exporteras också bl.a. till Belgien och Japan.

Östersjövatten

Rent vatten är ingen självklarhet, och det vet alla som bor runt Östersjön. Baltic Brew bryggs med en tillsats av en procent avsaltat Östersjövatten. Procenten är symbolisk, för även om jordens yta till 70 procent täcks av vatten så är det endast en procent som består av lättillgängligt sötvatten. “Vi har tillsatt en procent avsaltat vatten som ett sätt att hedra och bjuda in själva Östersjön i projektet”, säger Stallhagen

Östersjön – ett levande hav?

Den biologiska mångfalden minskar i världen, inte minst i Östersjön. Viktiga nyckelarter som blåstång, blåmussla och bandtång hotas av övergödning och klimatförändring, vilket påverkar hela undervattensmiljön. Östersjön är ett av världens mest trafikerade hav och varje år dumpas tusentals ton gråvatten och matavfall från lastfartyg ut i havet och bidrar till ytterligare övergödning. Baltic Sea Action Group samarbetar med shippingindustrin för att uppmuntra till tömning av avloppsstankarna i hamn, där vattnet kan renas.

Baltic Sea Action Group (BSAG)

Det är en oberoende stiftelse grundad 2008, med målet att återställa den ekologiska balansen i Östersjön genom att sammanföra resurser från myndigheter, privata aktörer och tredje sektorn. De arbetar för att skydda fler värdefulla livsmiljöer, informera om den marinbiologiska mångfaldens betydelse och för att visa hur även enskilda individer kan delta i skyddandet av den marina miljön.

Forsbergs Skola

Stallhagen Baltic Brew föddes som en idé på Forsbergs Skola i Stockholm. Daniel Talcoth, Carl Almquist och Herman Wistrand studerade reklam tillsammans på Forsbergs när de under ett skolprojekt fick i uppgift att hitta på en grön produkt ämnad att hjälpa miljön. De kom på idén att brygga öl för att lyfta det kritiska tillståndet i Östersjön. Tanken var att stora delar av försäljningen skulle gå till en organisation som arbetar för att bevara vårt hav. Med hjälp av Stallhagen och BSAG tog de fram Baltic Brew – en öl bryggd med inslag av avsaltat vatten från Östersjön.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu