Header Mikkeller

Återöppning av Mikkeller i Stockholm

by | mar 7, 2017 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

En dag i februari åkte jag till Stockholm för att prata med Daniel Johansson om återöppnandet av Mikkeller i Stockholm. Som en vän och medhjälpare på intervjun hade jag en ölintresserad kamrat från Uppsala, Linus Mattsson. Vi fick höra smått och gott Mikkellers vision och om hur den nya lokalen ska ge verksamheten det lilla extra. Pass på folk, det öppnar snart!

Mikkellers nya lokal ligger på Brahegatan 3-5 på Östermalm. När vi besöker dem är det full fart på adressen; byggarbetare och damm far runt överallt trots att det är en helgdag. Det märks att det närmar sig återöppningsdatum. Byggdammet ligger tätt när vi försöker ta några bilder av vad som snart kommer att vara en trevlig, mysig inredning. Det går sådär och vi blir lovade att några foton istället ska skickas till oss.

Vi sätter oss på ett minimalt café i närheten för att prata med Daniel Johansson som tidigare jobbat på Bishops arms i Malmö och Lund innan han landade Mikkeller i Stockholm. Han berättar att tanken med det nya stället är att fortsätta där de blev avbrutna på den förra lokalen. Hösten 2015 slog de hastigt igen då samarbetet med en partner inte funderade som det skulle. Verksamheten ska alltså fortgå på samma sätt på den nya adressen, även om nya idéer och tankar om utveckling såklart också finns. Skillnaden från förra stället är, förutom en ny samarbetspartner i Brill & Co, att man vill bredda konceptet och äga mer av processen. För kunderna ska konceptet vara enkelt och bra. Oavsett vilken ”ölperson” du är ska du känna dig nöjd när du lämnar Mikkellers lokaler.

När jag frågar om området och lokalen så säger Daniel att det är svårt att hitta lokaler i Stockholm. Nu har de hittat en bra lokal men det tog sin lilla tid. Lokalen på Brahegatan ligger bara något kvarter från centrala Östermalm. Där finns plats för en stor uteservering som kommer att öppnas när vädret tillåter. Även om det tog ett år att hitta lokalerna är man nu mycket nöjd. Att man inte öppnar pub på Södermalm är ett medvetet val. Där finns många liknande ställen som drar samma publik som Mikkeller normalt sett vänder sig till. ”Södermalm är genvägen till samma publik”, beskriver Daniel det snyggt. På Östermalm kommer besökarna vara av mer blandad karaktär och det finns en stor chans att det blir fler ölnyfikna snarare än erfarna öldrickare. Det tycker Daniel känns roligt. Besökarna kommer att vara en blandad skara, så var redan så på förra stället. Mixen kanske dock blir än lite mer spännande här i den östra ändan av stan.

Förutom att man genom den nya lokalen delvis vänder sig till en ny publik vill man också bryta invanda mönster rent generellt. Vi vill få folk att tänka nytt och hjälpa dem att testa sig fram säger Daniel. Gästperspektivet har blivit allt viktigare när man jobbar med öl och ölkulturen har ändrats till att allt fler kunder har ett stort intresse och stor kunskap om ölen. Man är medveten om vad man dricker. Miljötanken har också slagit igenom och många vill ha ekologiska varor och närproducerat. Det ger att mötet mellan konsument och försäljare blir viktigare, vilket Mikkeller vill jobba mer med och leda den utvecklingen. Det ska alltså både finnas ett bra standardutbud men också mer ”sjuka” saker för ölnördarna.

Daniel tycker att ölsverige har förändrats. Tidigare så kunde bättre ölkrogar ha inställningen att om man ville ha en blaskig lager så kunde man gå någon annanstans. Man kunde i princip bli utskälld om man bad om fel öl. Med åren så har det skett en förändring och man serverar idag gärna en stor stark men uppmuntrar också besökaren att prova något nytt.

Mikkeller kommer att ha 24 tappar och ett stort utbud flasköl när de öppnar den 25 mars. På vissa tappar kommer man att rotera mellan bryggerier medan andra kommer att vara ”rena” Mikkeller-tappar”. Mycket roligt finns att se fram emot när Mikkeller öppnar i slutet av mars. Exempelvis kommer event som taptakeover, öl- och mat-happenings och nya ölsläpp släppas i kalendariet snart.

Som stående punkt på menyn på Mikkeller kommer man att finna smørrebrød. Förutom det kommer det komma andra varmrätter och några soppor från det fullrustade köket. Jag känner helt plötsligt ett starkt sug efter en trevlig dansk macka och en öl. Tänk om man bodde närmare Östermalm så att man kunde unna sig en trevlig lunch på Brahegatan!

Intervjun avrundas med allmänt skitsnack om öl och mat. Jag och min vän lämnar caféet med ett leende på läpparna och känslan av att den 25 mars inte kan komma för snart!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu