Är detta framtiden ?

by | maj 18, 2012

 

Sitter på ölbloggarkonferensen i Leeds och lyssnar just nu inte eftersom någon bara frågar vilken miljö man har sin blogg i. Sitter därför och funderar lite på vad en talare sa nyss. Han pratade om bryggeriterroir. Begreppet terroir används ju ofta i vinkretsar när man beskriver den jordmån, klimat etc etc helt enkelt det geografiska ursprung som en druva har. Han menade att bryggerier har olika terroir.

 

Jag håller inte med !

 

Dock måste jag ge Fredrik från Ölhunden rätt när han säger att det gäller på bryggerier som producerar spontanjästa produkter som tex Cantillion. Där påverkar den omkringliggande miljön hur slutresultatet blir med avseende på jäsningen, annars är det en hussmak som vi pratar om när det gäller bryggerier. Inte terroir.

 

Jag skulle i stället vilja säga att det som har terroir är humlen. Humlen vidhåller jag är i sitt slutresultat mycket beroende på jordmåner, klimat, nederbörd, hur den är planterad etc, det vill säga sitt geografiska ursprung.

 

Är det här något vi i ölkretsar kommer att börja prata om i framtiden ? Ja skulle jag vilja säga. Inom 5 år har det börjats göra produkter där man inte bara talar om vilken humle som används, utan även varifrån den kommer och i och med det även hur den vuxit. Skulle vara roligt att se en singelhop på samma sorts humle fast från olika geografiska ursprungsområden.

 

Humleterroir kommer, tro mig !

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu