Amerikansk Lakritsshot ?

by | jan 8, 2012 | 0 comments

Den första november förra året släpptes Stone Belgo Anise Imperial Russian Stout (phu) på Systembolaget. Det är en variant på Stone Brewings Imperial Russian Stout på 10,5 procent. I den här versionen innehåller den massor av tillsatt anis, den är chippad med ekbitar och jäst med en belgisk jäststam.  Att den är chippad innebär att istället för att lagra den på träfat tillsätter man trä som är flisad/kubad i tanken så att anläggningsytan mot träet blir större än vid lagring i ett fat. Detta ger fatkaraktär på produkten snabbare än man får vid en traditionell fatlagring. Detta är numera en vanlig metod vid ’fatlagring’ för alla olika sorters drycker.

När man häller upp den sprider det sig en doft av lakrits från glaset som innehåller ett öl som är mycket rödbrunt, ja jag vill säga svart i färgen. Skummet är smått finbubbligt med caffe-latte färg och drar i brytningen mot ölen mot rostbrunt. Skummet dör rätt snabbt men lämnar dock kvar en tunn skumhinna på toppen av ölet. Doften är som jag redan nämt massiv av lakrits, choklad, kaffe,vanilj samt små drag av banan. Smaken är först massiv av söt lakrits som sedan övergår i en choklad och lakritssmak som sedan klingar av i en lång torr lakritssmak.

Det märks att det är chippat för det finns tanniner i produkten som inte är helt trevliga och min gissning är att de använt relativt ny amerikansk vitek eftersom den brukar kunna ge det samt vaniljtoner i produkten. Blir dock förvånad att jag inte hittar någon vanilj i smaken men amerikansk vitek brukar ge mest karraktär på doften och mindre på smaken, så det är möjligt att de ’kvävs’ under all lakrits.  Bananen jag hittade är doft som kommer från den belgiska jästen.

Jag gillar den här trots den massiva lakritsen. Jag gillar lakrits men det kan bli lite mycken som i den här, dock är den balanserad i sitt förhållande mellan doft och smak trots dess komplexitet. Finns några kvar på Systembolaget så är ni lakritsälskare : Skynda Fynda !

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu