30 år med Brill & Co

av | sep 1, 2025 | 0 Kommentarer

Jämtlands IPA
Jämtlands IPA

30 år i hantverksölets tjänst: Hur Brill & Co lade grunden och formade den svenska ölmarknaden

Jag minns fortfarande första gången jag stötte på en öl som Brill & Co hade tagit in till Sverige. Det var långt innan mitt ölnörderi hade tagit fart på allvar och innan hantverksöl riktigt hade hunnit slå. På hyllan stod en mörk och mäktig Ayinger Celebrator Doppelbock, med sin lilla plastget hängande runt flaskhalsen. Jag tänkte: Hur kan en öl smaka så mycket och ändå vara så otroligt balanserad. 

Den ölen blev en inkörsport för mig, och för många andra. Och just därför känns det så speciellt att Brill & Co nu firar 30 år. De har inte bara importerat öl de har öppnat dörrar, utvecklat Sveriges ölmarknad och satt ribban för vad vi förväntar oss av öl i världsklass.

Jag ska självklart besöka deras jubileum med Brill och flera av deras producenter på Apex x Barrels i Stockholm. Vi inleder firande med en exklusiv och spännande sortimentsprovning under dagen. Efter 16 så öppnar Apex x Barrels upp för allmänheten för fest resten av kvällen. 

Länk till evenemanget

Från vinagentur till ölrevolution

Brill & Co:s resa började inte alls med öl. På 1980-talet arbetade Pierre Brill som vinagent åt dåvarande Vin & Sprit. När monopolet på import och distribution av vin och sprit avskaffades 1995 tog han chansen att starta eget Brill & Co AB.

De första åren låg fokus på vin och starksprit. Men under 2000-talets första decennium började hantverksölsrevolutionen bubbla internationellt. Brill var redo att hoppa på tåget. År 2007 tog företaget sitt första riktiga kliv in i ölvärlden, vilket blev en vändpunkt både för importören och för den svenska ölscenen.

”Vi fick vara en del av ölrevolutionens centrum när den slog igenom på allvar… känslan av att gemensamt upptäcka, drömma, skapa och flytta gränser var fantastisk”, berättar Marc Schuterman, marknadschef på Brill & Co.

Sedan dess har Brill varit en pålitlig guide för alla oss som vill upptäcka det bästa som ölvärlden har att erbjuda.

Brills roll i ölsverige

När jag ser tillbaka  på 30 år med Brill & Co är det tydligt vilken betydelse de har haft. Innan de svenska hantverksbryggerierna verkligen tog fart var det Brill som såg till att vi fick tillgång till några av världens bästa öl. De har alltid haft en näsa för att välja ut rätt producenter. Det är aldrig slumpmässigt, utan snarare ett uttryck för en tydlig linje: hantverk, autenticitet och kvalitet. För mig personligen var mötet med 3 Fonteinen en vändpunkt. Att sitta med en geuze som var lika komplex som vin. Att dricka en öl som var syrlig, jordig och fruktig var en helt unik upplevelse.

”Vi letar alltid efter producenter som delar vår passion för kvalitet, autenticitet och hantverk. Det är grunden för alla våra samarbeten”, säger Schuterman.

Portföljen som blev ett landskap

Idag är Brill & Co en av Sveriges största fristående importörer med över 80 producenter i portföljen. Det är en utbud som sträcker sig från exklusiva lambicer och fruktiga suröl till klassiska tyska lager, ekologiska viner och till och med snacks. Men hjärtat klappar fortfarande hårt för ölen, och särskilt för den belgiska och tyska traditionen. Här är ett litet urval av deras bryggerier:

Belgien

3 Fonteinen – Ett ikoniskt bryggeri utanför Bryssel, grundat 1887. Kända för sina traditionella geuze och kriek i absolut toppklass.

De La Senne – Ett modernt och kompromisslöst bryggeri i Bryssel, känt för ofiltrerad, opastöriserad och ofta ekologisk öl med rejält humletryck.

De Ranke – Startade 1994 och är kända för sin envishet att hålla fast vid tradition och kvalitet. Alltid belgisk malt, alltid Poperinge-humle.

Brasserie Dupont – En verklig klassiker, grundad 1844. Namnet är nästan synonymt med saison, men numera även med ekologisk mångfald.

Tilquin – Ett av de yngsta gueuzerierna men redan en institution. Pierre Tilquin har lyckats kombinera klassiskt fatlagrat hantverk med innovativa inslag.

Tyskland

Ayinger – Ett bayerskt familjebryggeri från 1878. Klassiker som helles, pilsner, weissbier och förstås deras Doppelbock hör till de mest välgjorda i världen.

Fritz-kola – Inte öl men en dryck som blivit kult. Grundad 2003 i Hamburg och känd för sitt höga koffeininnehåll och sin ständiga närvaro på festivaler och klubbar.

Brill & Co:s nordiska närvaro

Även om Brill är starkt förknippade med importerade bryggerier, har de också satsat på att arbeta nära svenska producenter. De senaste åren har flera inhemska nordiska varumärken blivit en del av portföljen.

Sverige

Brewski – Helsingborgsbryggeriet är känt för fruktiga IPA och söta tårtöl, så kallade pastry sours och stouts. De är också grundare av den stora festivalen Brewskival.

Åre Bryggcompagni – Startade 2013 och brygger moderna, matvänliga öl med fokus på lager, farmhouse-stilar och vildjäst-aler.

Friends Co – Ett annat bryggeri från Helsingborg, känt för sin Smoojee-serie inom ”smoothie sour”-genren roliga, fruktiga suröl.

Shapes & Objects – Skapat av ölprofilen Magnus “Manker” Björnstjerna. De skapar öl som en del av berättelser, gemenskap och kultur.

Danmark

To Øl – Började som ett hembryggarprojekt och etablerades formellt 2010. De är kända som ett tidigt ”fantombryggeri” och nu drivande i To Øl City, ett kreativt nav för öl, cider och cocktails.

Finland

Salama Brewing Co – Med bas i Esbo, grundat 2019. Kända för experimentell hantverksöl med oväntade smakkombinationer och iögonfallande etiketter.

Norge

Lervig – Från Stavanger, ett av Nordens mest omtalade bryggerier. De producerar allt från pilsners till humlebomber och stouts, alla med hög kreativ standard.

Aass – Norges äldsta bryggeri, grundat 1834. De är moderna med egen ölskola och ett pilotbryggeri för nya smaker.

Utmaningar och framtid

Marknaden har förändrats mycket sedan Brill startade. Konsumenterna är kunnigare, men också mer prismedvetna. För Brill handlar det om att balansera exklusiva produkter för entusiaster med mer lättillgängliga alternativ. Det handlar också om att hjälpa krogar och restauranger hitta drycker som inte bara fyller glaset, utan också förstärker upplevelsen på tallriken.

”Konsumenterna vill fortfarande ha hantverk och premiumprodukter, men de har inte alltid råd att köpa lika mycket som tidigare”, berättar Schuterman.

Framtiden förutspås innebära färre bryggerier men starkare varumärken. Brills roll blir därmed att fortsätta fungera som en bro mellan producenter och konsumenter, samt att föra in nya smaker men också att vårda de klassiker som byggt deras namn.

En skål för 30 år!

När jag ser tillbaka på min egen resa med Brill & Co inser jag att de inte bara har importerat öl till Sverige, utan också bidragit till att forma mitt ölintresse. Genom deras portfölj har jag fått möta smaker som utvecklat mig, lärt mig mer om ölets mångfald och skapat minnen som följt mig genom åren.

Själv väljer jag gärna något klassiskt som symboliserar både historia och framtid kanske en 3 Fonteinen Oude Geuze eller en Ayinger Celebrator. Två öl som på olika sätt representerar varför Brill & Co fortfarande spelar en så avgörande roll i min egen och många andras ölresa.

”Åh, jag ser verkligen fram emot många skålar med många olika drycker under firandet! Men om jag ska nämna en, så får det bli 3 Fonteinen Zenne y Frontera, som bryggeriet precis skickat oss för att skåla i till jubiléet. Den blir ett perfekt öl att skåla med!”, säger Marc Schuterman avslutningsvis.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
Pilsner.nu