15 roliga år ?

by | jan 13, 2012 | 2 comments

Tiden går snabbt när man har roligt brukar man säga. Stone Brewing  gav sig in i bryggerinäringen 1996 och släppte därför en 15 års jubelieumsöl förra året i form av en öl med namnet Stone 15th Anniversary Escondidian Imperial Black IPA. Min gissning är att  Stone har bryggerivärldens längsta produktnamn utan någon konkurrens i alla fall. Det är en mörk India Pale Ale på 10,8 procent, en version av en Black IPA. Har för övrigt hört rykten om att Systembolaget letar efter en Black IPA att släppa under nästa år i något av sina sortiment.

Drycken är mycket mörk med ett mörkt chokladmousse-färgat småbubbligt skum som lämnat en tunn hinna av skum på toppen av ölen. Mycket snygg ! Doften är dominerad av grandoft. Det bara väller grandoft ur glaset och man funderar på om den inte skulle kunna kvala in som en julöl i sverige. Påminner mig om Anchor Steams julöl i år. Finns även lite kaffe och kakao samt en gräsig humlearom.  Smaken är massiv av malt, gräsig humle, kaffe, lite lakrits och en pepprig lång slutbeska. Den ligger kvar mycket länge i munnen efteråt.

När ölen blir lite varmare och rumstempererad stiger den en doft ut glaset som påminner otroligt mycket om den som förr låg runt pissrännan på Norrlands Nation i Uppsala runt kl 0.45 på en lördagskväll. Urin, doftblock, svett och lite kräk. MYCKET obehagligt !!! Är ju inte tänkt att man ska ha den vid temperaturen, men ändå.

Jag tyckte redan innan doft-chocken (ja jag läser Aftonbladet på nätet) att den här ölen inte var balanserad utan stack åt alla håll och kanter, och inte hade helt angenäma toner. Den var mycket vacker att titta på men det är inte mitt primära mål med en öl. Jag vill ha in den i munnen och ner i magen och få en härlig smakupplevelse av det hela. En upplevelse som ligger kavr i mitt minne framåt. Den här kommer också att ligga kvar i minnet men inte som ett positivt minne. Utifrån det måste jag säga att det här var en rejäl besvikelse. Jag tycker att de brukar göra mycket bättre ifrån sig på Stone.

Drag ännu en lott !

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

2 Comments

  1. GrimLock

    Tråkigt att höra, då jag håller denna som en av förra årets höjdare. Skulle tippa på att du fått en dålig flaska. Min blev bara bättre av temperaturhöjning.

    Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu