Svenska Hantverksöl – Brekeriet

by | jan 29, 2024 | 0 comments

I snart 12 år har bröderna från Brekeriet skämt bort oss med bra öl. De har breddat det svenska ölsortimentet med stilar som vi inte haft tidigare i sverige. Kvaliteten på dessa är dessutom på en nivå som gör att de konkurrerar med de bästa i världen anser jag, och många med mig.
Vi får hoppas att de fortsätter med sina tankar och fortsätter på in sin inslagna väg

André Ek

Vad är anledningen till att ni startade ert bryggeri?
Vi tre bröder ville göra något tillsammans och broder Christian var hembryggare sedan tidigare, så att valet föll på öl var inte så konstigt. Vi började att importera öl 2010 och startade bryggeriet 2012.

Hur många anställda har ni på ert bryggeri?
Fyra stycken – tre bröder och en extrabror.

Vilka typer av öl producerar ni?
Från början producerade vi bara öl med vildjäst och sedan under en tid enbart syrlig öl. Numera producerar vi allt från ren lager och IPA till vildjästa Saisons och ekfatslagrade suröl. Allt förpackat antingen på burk, flaska eller fat.

Vilken/vilka är era mest populära produkter och på vilken förpackning?
Det öl vi producerar mest av är vårt julöl Lusse Lelle som släpps på burk i november varje år. Den försäljningen är koncentrerad till november-december, så på årsbasis är vår glutenfria suröl med passionsfrukt ”Pink Passion” det öl vi producerar mest av.

Hur stor är er årliga produktion?
Tidigare, när allt gick spikrakt uppåt – innan pandemi, krig och andra kriser – producerade vi närmare 200 000L per år. Nu är vi nere på knappt hälften.

Vilka är era huvudsakliga försäljningskanaler?
Systembolaget, pubar/restauranger och export lite beroende på vilken typ av öl.

Vilka är era framtida tillväxtplaner?
I nuläget handlar det mest om att försöka göra smarta val och överleva tills det förhoppningsvis är bättre tider. Vi ser ingen tillväxt under 2024 men kanske förändringar i hur och var vi säljer vår öl.

Gör ni något speciellt som ni tycker gör att ni utmärker er från andra småbryggerier?
Vi är ett av få bryggerier i norden som har möjligheten att både producera exempelvis en snabbt jäsande IPA samtidigt som vi kan producera en suröl som lagrats på ekfat i flera år. Den flexibiliteten tror jag är ovanlig.

Vilka är de största utmaningar ni har i verksamheten?
Våra ökade omkostnader samtidigt som privatpersoner har det tuffare med ekonomin är en dålig ekvation för många branscher och inte minst för hantverksbryggerier. Vi producerar trots allt ett livsmedel som inte är livsnödvändigt.

Gör ni något för att påverka ert miljö- och klimatavtryck?
Numera är det sällan vi tackar ja till ölfestivaler utomlands och minskar på så sätt våra flygresor. Produktionsmässigt försöker vi effektivisera för att minska energiförbrukningen, samt återanvänder vårt spillvatten i vissa processer.

öppet för att förmedla något ni vill nå ut med till våra läsare.
Hantverksbryggerier har det väldigt tufft nu och många är tvungna att lägga ner. Stötta de ni vill ska finnas kvar när den ekonomiska situationen är bättre.

Vi tackar Andre för att han tog sig tid att besvara våra frågor.
Har ni inte provat på deras öl så gör det. Bra saker och annorlunda

/Jonas H

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Jag har tidigare suttit i Stallhagens styrelse ett antal år men numera dricker jag mest öl, åker som öldomare i Europa när det inte är Corona, och bloggar så mycket jag hinner.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu