Vad är Steinbier?

av | sep 30, 2021 | 0 Kommentarer

Jag har under en längre period varit nyfiken på den antika tyska bryggmetoden som skapar ölstilen steinbier. Steinbier har jag personligen aldrig provat men äntligen har jag hittat en i Sverige och fått prova den. Beskrivningen om ölet som söt och rökig är något som jag tycker låter spännande. Har du inte provat så är det dags nu. 

Systembolaget om Steinbier

Steinbier är en av de äldsta bryggprocesserna i världen. Maltsocker, karamelliserat på glödande stenar, ger ölen söta smaker. Naturligt grumlig och gyllene – lite rökig och med karamelltoner i smak och en mild eftersmak. Passar till vilt, kvalitetskorvar, kryddiga ostar eller annan lite mer smakrik mat.

Hur går bryggningen till?

Steinbier är en alestil som bryggs med hjälp av otroligt varma stenar. Steinbierbryggerier var förr vanliga i södra Österrike och delar av Bayern. Bryggningsmetoden utvecklades förmodligen av bönder som inte ägde bryggutrustning. Uppvärmningen av mäsken och kokningen av vörten skedde genom att man släppte mycket heta stenar i träkärl som innehöll mäsk eller vörten. Stenarna hettade man upp i eld eller glöd för att sedan sänka ned i vörten och på så sätt ökade värmen under mäskning och kok. Ölet tar förstås smak av stenarna. De flesta stenar är olämpliga för detta eftersom plötsliga temperaturförändringar resulterar i sprickbildning hos de flesta bergarter. En viss stenart som finns i Österrike/Tyskland verkar dock motstå extrema temperaturförändringar varför detta fungerade där.

Dryckesboden och steinbier

Jag har varit i kontakt med Dryckesboden (svensk importör) som importerar öl från Bayern i Tyskland och i deras portfölj så finns det en steinbier. Jag tror att det har dykt upp någon flaska tidigare i Sverige på Systembolaget men också på vissa krogar så som Akkurat. Jag tycker det är spännande att en steinbier har tagits in på Systembolaget, både på 50 cl och på 2 liter. Ja ni hörde rätt. En flaska på 2 liter finns på systembolaget! Den ska beställas inom kort.

Leikeim, Steinbier

Tillverkad i Tyskland

Produktnummer: Nr 80122
Flaska 500 ml, Alkoholhalt 5,8 %
Ordervara, längre leveranstid
33:90
https://www.systembolaget.se/produkt/ol/leikeim-8012201/

Produktnummer: Nr 52595
Flaska 2000 ml, Alkoholhalt 5,8 %
Ordervara, längre leveranstid
298:80
https://www.systembolaget.se/produkt/ol/leikeim-5259506/

Omdöme

Färg: Brun, disig

Doft: Kavring, torkad frukt, aprikosmarmelad, rök, sirap, knäck

Smak: Lätt rök, läder, tobak, hö, torkad frukt, mineral, jäst

Omdöme: Trevlig lättsam rökighet, komplex och spännande smak. Kul att äntligen få prova en steinbier. Bra matöl. Passar säkert med korv, rökiga ostar, chark och köttgrytor. 

Betyg: 5/6

OM oss

Skrivet av Mauro

Vad är öl för mig ? ÖL för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands Nation i Uppsala.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Liknande Inlägg

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu