Vad är Steinbier?

by | sep 30, 2021 | 1 comment

Jag har under en längre period varit nyfiken på den antika tyska bryggmetoden som skapar ölstilen steinbier. Steinbier har jag personligen aldrig provat men äntligen har jag hittat en i Sverige och fått prova den. Beskrivningen om ölet som söt och rökig är något som jag tycker låter spännande. Har du inte provat så är det dags nu. 

Systembolaget om Steinbier

Steinbier är en av de äldsta bryggprocesserna i världen. Maltsocker, karamelliserat på glödande stenar, ger ölen söta smaker. Naturligt grumlig och gyllene – lite rökig och med karamelltoner i smak och en mild eftersmak. Passar till vilt, kvalitetskorvar, kryddiga ostar eller annan lite mer smakrik mat.

Hur går bryggningen till?

Steinbier är en alestil som bryggs med hjälp av otroligt varma stenar. Steinbierbryggerier var förr vanliga i södra Österrike och delar av Bayern. Bryggningsmetoden utvecklades förmodligen av bönder som inte ägde bryggutrustning. Uppvärmningen av mäsken och kokningen av vörten skedde genom att man släppte mycket heta stenar i träkärl som innehöll mäsk eller vörten. Stenarna hettade man upp i eld eller glöd för att sedan sänka ned i vörten och på så sätt ökade värmen under mäskning och kok. Ölet tar förstås smak av stenarna. De flesta stenar är olämpliga för detta eftersom plötsliga temperaturförändringar resulterar i sprickbildning hos de flesta bergarter. En viss stenart som finns i Österrike/Tyskland verkar dock motstå extrema temperaturförändringar varför detta fungerade där.

Dryckesboden och steinbier

Jag har varit i kontakt med Dryckesboden (svensk importör) som importerar öl från Bayern i Tyskland och i deras portfölj så finns det en steinbier. Jag tror att det har dykt upp någon flaska tidigare i Sverige på Systembolaget men också på vissa krogar så som Akkurat. Jag tycker det är spännande att en steinbier har tagits in på Systembolaget, både på 50 cl och på 2 liter. Ja ni hörde rätt. En flaska på 2 liter finns på systembolaget! Den ska beställas inom kort.

Leikeim, Steinbier

Tillverkad i Tyskland

Produktnummer: Nr 80122
Flaska 500 ml, Alkoholhalt 5,8 %
Ordervara, längre leveranstid
33:90
https://www.systembolaget.se/produkt/ol/leikeim-8012201/

Produktnummer: Nr 52595
Flaska 2000 ml, Alkoholhalt 5,8 %
Ordervara, längre leveranstid
298:80
https://www.systembolaget.se/produkt/ol/leikeim-5259506/

Omdöme

Färg: Brun, disig

Doft: Kavring, torkad frukt, aprikosmarmelad, rök, sirap, knäck

Smak: Lätt rök, läder, tobak, hö, torkad frukt, mineral, jäst

Omdöme: Trevlig lättsam rökighet, komplex och spännande smak. Kul att äntligen få prova en steinbier. Bra matöl. Passar säkert med korv, rökiga ostar, chark och köttgrytor. 

Betyg: 5/6

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

1 Comment

  1. Mats Frånlund

    Hej Mauro! Testade Leikeim Steibier nu ikväll. Vilken len munkänsla! Doften var tillbakadragen men aningen rökig; jag kunde inte avgöra om det var en lager eller ale. Samma vid första klunken, så mild men ändå smakrik. Gillar den!

    Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu