Öllagring – så lagrar vi öl

av | dec 7, 2021 | 0 Kommentarer

Jämtlandsbryggeri julöl 2024
Jämtlandsbryggeri julöl 2024
Diebels Alt Fat

Till att börja med så vill jag dra några grundregler som jag fått lära mig. Det är inte säkert att alla håller med om dem, men det är de jag går efter. 🙂

Svalt och mörkt

Lagra öl så svalt och mörkt det går, och med så jämn temperatur som möjligt. Jag har en matkällare som håller runt 8 grader på vintern och en varm sommar är den uppe runt en 18 grader, men dygnsvariationen är liten.

Flaskor med kork

Jag brukade lagra flaskor med kork liggande, men har övergått till att ha dem stående, efter att ha fått en liten uppläxning av en bryggare som menade att korkarna normalt är så bra att det inte ska behövas. Har bara varit med om en dålig kork en eller två gånger, så det verkar fungera. Flaskor med kapsyler förvarar jag alltid stående.

Flaska eller burk?

Burkar förr i tiden kunde ge metallsmak, men numera är de förseglade på insidan och jag tycker det går bra att lagra dem också, men då är det viktigt att det inte är fuktigt eller på annat vis en miljö som kan korrodera burken. Burkar har också lättare att brista om ölen efterjäser vilket kan ge lite överraskningar – men inte lika stora som när flaskor brister, då kan man plocka splitter ur väggarna… En stor fördel med burkar är att innehållet förvaras helt i mörker.

Vad lagrar jag då?

Främst storflaskor (75 cl och större) med starka och mörka öl, som quadrupel, stout, porter och liknande. Det händer att jag ställer undan tripel och dubbel om jag tycker smaken “känns rätt” för lagring. Det finns också en del ljusa öl som med fördel kan lagras flera år, mer om det senare.

Varför lagrar jag öl?

Mycket bra fråga, de flesta öl är ju jättegoda som de är och en del ska definitivt drickas så färska som möjligt. Men, smak och doft förändras med lagringen och tycker man då om hur den då blir så ska man ju såklart lagra. En del öl är väldigt långsamma i sin förändring och om det då är en jubileumsöl eller one-off så kan man ju också köpa på sig så man har hemma…

Vad händer med smaken?

Humle och beska

Det som jag tycker är mest uppenbart är att humlearomer försvinner och att beskan förändras. En barleywine som är gjord för lagring kan ibland vara nästan i beskaste laget, men efter 15-20 år på hyllan så har den fullständigt ändrat karaktär till någonting som mer påminner om madeira. En mörk imperial stout rundas också av och jag upplever dem ofta som “lenare” i munkänslan. 

Vildjäst

Vildjästa öl kan vara mer komplexa med ett växelspel mellan olika mikroorganismer som kör stafett på näringen i ölet under lång tid. Ett bra exempel på en sådan är en del öl från Fantôme som initialt har en vanlig jästjäsning där mycket av sockret omvandlas till alkohol, därefter tar en bakteriestam över och konverterar restsocker till polysackarider. Slutligen tar en vildjäst vid och tuggar i sig resterande socker (och förhoppningsvis polysackariderna också) för att resultera i en rätt torr öl med smaker som kommer från alla tre jäsningarna.
Ska kanske nämna här att jag just med Fantôme råkat ut för flaskor som ”fastnat” efter bakteriejäsningen. Innehållet minner om ketchup, men de får stå kvar på hyllan i hopp om att bretten ska vakna till liv…

Hur länge ska de stå?

Svår fråga, en del barleywine som Thomas Hardy kan säkert stå 15-20 år eller mer och bara bli bättre, liksom många belgiska suröl som också utvecklas fint över tid. Här är det bra att köpa öl tillräckligt att ha att provsmaka någon gång om året så man kan känna av om “toppen har nåtts eller är på väg att passeras”.

Tips på öl att lagra 

Barleywine 

Om vi börjar med de enkla, öl som är gjorda att lagras som Thomas Hardy, Bötet eller Traquair så kan man köpa dem enkom för att stå på hyllan minst 5-25 år. Glöm inte att prova en flaska vid inköp och lämna gärna en minneslapp i hyllan för referens. 
Nånstans kring 8 år så brukar karaktären ändras och gå från öl till att mera kännas som portvin.

Mörka starka 

Lite kortare tid så kan du köpa starka, mörka öl, Samichlaus, Old Stock, en del Founders som KBS, Backwoods Bastard. Humliga öl brukar ändra smak rätt mycket, så om du gillar smaken nu kan det vara dumt att vänta. 

Belgisk öl

Sen har vi öl som är tänkta för konsumtion men som har väldigt bra bäst-före-datum som mörka starka belgare, många starka stout, alkoholstarka tripel och dubbel. Några år är inget problem, och det brukar inte vara ett problem att de passerar sina bäst-före heller. Däremot så kan de bli lite väl nedtonade i doft och smak, och det kan gå ganska fort så där är det bra att ha några flaskor att prova så man kan fånga när toppen är nådd.

Suröl

Starka suröl brukar kunna stå extremt länge och de utvecklar en massa trevliga smakämnen med tiden. Det är inte ovanligt att de har ett bäst-före som ligger 15 år eller mer framåt i tiden.

Orval

En ljus öl som ibland dyker upp i lagringssammanhang är Orval, den förses ju vid upptappning med lite vildjäst som ska ge karaktär och den karaktären utvecklas under lagringen med diverse estrar och eftersom vildjästen konsumerar socker så blir ölen också torrare. Gillar man det så ska den såklart lagras. “Mina” flaskor har nyligen passerat 10 år och jag gillar hur de blivit, men jag har hört om belgare som “hittat arvegods” med flaskor som stått ~50 år och tydligen varit alldeles fantastiska.

Ibland blir jag glatt överraskad när jag glömt en flaska på en hylla och det visade sig att den blivit riktigt bra – sådana gånger kan jag sura en smula om det är nåt från tillfälligt sortiment – svårt att fylla på hyllan i det läget.

Eviga frågor

Stående eller liggande… Här finns det många skolor, en del menar att öl med kork ska förvaras liggande så korken inte torkar ut, andra menar att det inte spelar någon roll… Jonas H nämnde i en diskussion nyligen att han haft en del problem med liggande flaskor, och det stämmer med min erfarenhet, och flera bryggare har hävdat att det går bra att förvara flaskorna stående, korkarna är så pass bra att de klarar det. Jag har haft några få flaskor som blivit dåliga pga att korken inte hållit måttet, men jag har också haft flaskor som förvarats liggande där korken läckt och det varit mögligt. 

Därför förvarar jag nu allt stående, vilket än så länge fungerat bra, med någon enstaka undantag. Jonas H kommenterade i diskussionen jag nämnde att flaskor med kork och kapsyl får stå, med bara kork så lägger han dem. Tycke och smak, kombinerat med hur länge man tänker lagra således. 🙂

Summering

Så avslutningsvis: Stark öl, mörk öl, sur öl brukar inte vara något problem att lagra 2-5 år, många klarar betydligt längre tid än så. Övrig öl (och andra drycker) kan man alltid prova, det är bara att öppna och lukta/smaka på.

kaffekopp_liten

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Flygare Jonas

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse vi hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast jag är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än jag orkar prova, så intresset lär bestå

Kommentarer

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Nils Oscar Wee Heavy - Pilsner.nu - […] För mer information kring lagring så läs vår artikel om lagring här. […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
Pilsner.nu