Köttbullar är ju extra gott så här i jultider. Det här receptet snappade jag upp när jag såg på Ernst jul 2020. Det är det absolut godaste receptet på köttbullar som jag testat – och det har blivit några olika recept genom åren. Nu får du chansen också att prova det – gärna med någon god, mörk öl i smeten och i glaset. Förslag: Budvar Dark som finns både på flaska och på burk. Eller varför inte en god julöl – N’Ice Chouffe – som med sina toner av choklad, timjan, pomerans och dadlar ger en mer kryddigare, roligare köttbulle.
Pro tip: extra goda blir dessa köttbullar på vildsvinsfärs.
Ingredienser
- 1 kg blandfärs
- 1 gul lök, stor
- 2 klyftor vitlök
- 1,5 dl vispgrädde
- 1 dl öl, julöl eller mörk öl, t ex Budvar Dark
- 1,5 dl ströbröd
- 2 ägg
- 2 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar, eller vitpeppar
- 1 tsk enbär, finhackade
- 1 tsk torkad timjan
- 1 msk honung
- smör, till stekning
Gör så här
- Skala och hacka den gula och vita löken grovt.
- Häll ner löken i en mixerkanna.
- Häll på grädden och knäck i äggen. Mixa till en slät puré.
- Häll hela klabbet i en bunke. Addera alla kryddor, ströbröd och ölet. Rör ihop smeten med en slev.
- Sen kan man endera rulla köttbullar för hand och steka i smör till fin färg, eller så fylla en sprits med smeten och spritsa ut den på en papprad plåt och grundsteka på 200 grader i ugnen ca 10 minuter, sen låta bullarna kallna och skjutsa in dom i frysen. Bra grundförberedelse – sedan bara ta fram och steka på när behov uppstår.
N’Ice Chouffe, nr 11364, flaska 700 ml, 10%, 66:90
Importör Galatea AB
Min favorit av alla julölerna – riktigt god med timjan, choklad, dadlar, sirap, fruktkaka, nötter och andra smaker som verkligen hör julen till.
Budvar Dark, Nr 1232, burk 500 ml 4,7 % 16:90
Import : Galatea AB
En mycket trevlig tjeckiskt mörk lager som har en fin balanserad smak av torkad frukt, rostade toner och mörk sirap. En grymt bra öl för en liten slant!
0 kommentarer