Italiensk pilsner – en stil på språng

by | jul 6, 2021 | 0 comments

Vi behöver tala om italiensk pilsner! Jag är såld på stilen men den är fortfarande ganska okänd i Sverige. Man kan dock skönja en sakta växande trend i Europa där stilen har börjat få allt fler fans och där intresset, speciellt bland bryggare, växer stadigt. Lageröl känns kanske inte så sexigt just nu när briserande humlebomber finns i varje ölälskares instagramflöde, men det är det, sexigt alltså. Jag hoppas och tror på en ökning av italiensk pilsner. Fler svenska bryggerier har börjat med stilen och den har länge funnits i USA. När Stockholm Brewing släppte sin Italo Pils så blev jag överlycklig, äntligen hade stilen kommit till Sverige. Sedan dess har Svartbergets fjällbryggeri hakat på trenden och jag tror att fler kommer att följa.

Men vad är italiensk pilsner?

I Italien är huvuddelen av all lageröl av stilen internationell lager, tänk Peroni eller Birra Moretti, och endast en bråkdel av den italienska lagerölen kategoriseras som italiensk pilsner. När vi pratar om italiensk pilsner menar vi alltså inte italiensk lageröl generellt som har ett rätt nedtonat humleinslag, utan en mer ovanlig underkategori, där t.ex. Tipopils ingår.
Till skillnad från många andra lagerstilar så handlar italiensk pilsner om humlen snarare än om malten. Det enkla svaret ovan fråga är att italiensk pilsner är en typ av tyskinfluerad pilsner men där man torrhumlat ölen med europeisk humle för maximal arom. Vid torrhumling ger man humlearomerna en extra skjuts. Att torrhumla innebär att man tillför extra humle till ölet när det står och jäser. Det påverkar inte beskan utan endast själva aromen. Italiensk pilsner är alltså torr, krispig och med en rejäl humlesmäll. En annan viktig aspekt i italiensk pilsner är att den inte får sakna maltkropp. Det är en hårfin balans som krävs för att klara av att hitta just rätt. Stilen kräver en bra maltkropp, en balanserad humle där beskan inte får sticka iväg för mycket. Humlen får inte slå ut resterande smaker och balansen är otroligt viktig. Både mjuk men komplex. Det här kanske låter onödigt krångligt, men smaka Tipopils så blir det tydligt.

Birrifico Italiano’s Tipopils – den italienska pilsners moder

Man kan inte prata om italiensk pilsner utan att nämna grunden till stilen. Det är Tipopils som är modern till italiensk pilsner. Bryggd i Limido Comasco, en liten italiensk by sydväst om Comosjön. Tipopils är en otroligt inflytelserik öl vars karaktär och stil har spritt sig i världen. Den inspirerade Firestone Walkers kända Pivo Pils som kom 2012. Tipopils är en ovanlig pilsner med relativt medelmycket maltighet med lätta brödtoner och med en lätt örtig beska där ändå humlen får ta en mer framträdande roll jämfört med hur den tar plats i t.ex. tysk eller tjeckisk pilsner. Otroligt elegant och välsmakande. Till en början upplever jag den som en riktigt bra öl, en vass pilsner, men ju mer jag dricker, blir jag än mer imponerad. Smakerna växer och utvecklas och jag hittar ständigt nya små smaker som gör den helt briljant.

Dagens provning

Provningen innehöll tre italienska pilsner från två svenska bryggerier samt urmodern till stilen, Tipopils, som nämns ovan. Jag ville prova all öl helt blint och fick hjälp med det. Jag hade innan provningen inte testat Roma från Svartbergets eller Italo Pils Extra från Stockholm Brewing. Ölen kommer i den ordning som jag fick prova dem. I min provning jämförde jag varje öl mot stilen italiensk pilsner där Tipopils ju är något av grundstenen för hela stilen. Jag sökte att bedöma balansen mellan malt och humle för varje testad pilsner. Det kanske är lite orättvist att jämföra de svenska versionerna mot gudfadern i italiensk pilsner, men som ni märker nedan står de sig ändå bra och matchen kunde inte ha blivit tuffare än såhär.

Öl nr 1

Nuovo Birrificio Italiano Srl Tipopils
Systembolaget: Maltig smak med inslag av ljust knäckebröd, citron, klöverblommor, färska örter och honung.
Produktnummer: Nr 11758, Flaska 750 ml, Alkoholhalt 5,2 %, 69:90

Färg: Gul, klar
Doft: Blommor, bröd, jäst, örter
Smak: Bröd, örter, lite knäck, honung, blommor
Omdöme: God! Härlig balanserad beska, tydlig beska som matchar den snygga maltkroppen. Smaken sitter kvar länge och är riktigt läcker.
Betyg: 5 

Öl nr 2

Stockholm Brewing, Italopils
Maltig smak med inslag av färska örter, ljust bröd och citrus.
Produktnummer: Nr 11770, Burk 330 ml, Alkoholhalt 5,2 %, 24:90

Färg: Gul, halvklar
Doft: Jäst, vitt bröd. örter
Smak: Blommor, rosor, peppar, örter, bröd
Omdöme: Snygg! Härlig smak av blommor, beskan är snäll och det finns en bra maltkropp som skapar en bra munkänsla. Lättdrucken men med helt rätt smaker.
Betyg: 5

Öl nr 3

Stockholm Brewing, Italopils Extra
Maltig smak med inslag av ljust bröd, honung, apelsin, örter och aprikos.
Produktnummer: Nr 35932, Burk 440 ml, Alkoholhalt 5,9 %, 35:-

Färg: Gul, klar
Doft: Ljust bröd, knäck, örter, gräs
Smak: Jäst, gräs, örter, honung
Omdöme: Wow! Riktigt bra beska, snygg maltkropp. Härlig balans och perfekt eftersmak. Sitter i länge och man ryser av välbehag. Len, smakrik och vacker.
Betyg: 6

Öl nr 4

Svartbergets Fjällbryggeri, Roma
Humlearomatisk smak med tydlig beska, inslag av ananas, tallbarr, mango och grapefrukt.
Produktnummer: Nr 35419, Burk 330 ml, Alkoholhalt 5 %, Glutenfri, 24:-

Färg: Gul, halvklar
Doft: Jäst, gräs, vitt bröd, smör, lite frukt
Smak: Jäst, gärs,bröd, hö, tallbarr
Omdöme: God. Finns en tydlig beska men maltkroppen är lite för tunn. Hittar inte riktigt den “italienska-pilsner-balansen” men välsmakande.
Betyg: 4

Avslutning 

Det var en spännande ölprovning är all öl höll hög nivå. Att Stockholm Brewing Italopils extra skulle ta hem första priset är spännande och oväntat. Jag tänkte att Tipopils självklart skulle ta hem detta. Hoppas ni blivit sugna på att prova italiensk pilsner. Köp hem alla och testa själv. 

Mer spännande läsning om Italiensk pilsner

https://www.beervanablog.com/beervana/2020/5/26/more-to-italian-pilsners 

https://vinepair.com/articles/italian-pilsner-evolution/

How One Beer Birthed an American Crop of Italian-style Pilsners

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu