Vårwit

by | mar 4, 2011 | 4 comments

En vårwit från Beer Here bryggd av BrewDog. En liten förklaring kanske är på sin plats. Beer Here är ett Danskt pappersbryggeri som brygger sina produkter på andra bryggerier precis som så många andra gör just nu. En av de som brygger åt dem är alltså BrewDog som gjort denna veteöl i belgisk stil. Med en veteöl i belgisk stil menar jag en Wit och den innehåller, till skillnad från de tyska veteölen, oftast även omältat korn och kryddor som pomerans och koriander. De tyska innehåller ofta upp till 40-50 procent vetemalt vilket oftast är mer än vad de belgiska gör.

Ölen har ett fint kraftigt skum ovanpå en grumligt ofiltrerad  lätt gulorangefärgad öl. Dofterna är stora av skumbanan, koriander, jäst och lite lemonlime. Smakmässigt är den frisk och trevlig med klara smaker av skumbanan, koriander, lemonlime och lätt sötma. Den avslutas med en lätt metallisk konstig beska.  Ovanligt mycket tyska toner i denna tycker jag och det enda jag saknade i doft och smak var den typiska plåtburkskaraktären i doft och smak. Ja jag vet att jag skrev om metallisk beska men det är inte den jag menar. Jag menar mer den doften man har när man öppnar en konservburk med tex champinjoner och stoppar näsan i burken på en gång.

En inte helt otrevlig produkt men inte heller något att jubla över. Finns många betydligt bättre och roligare veteöl på den svenska marknaden. Dock en av de bästa jag druckit från danmark som är bryggda i skottland.

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

4 Comments

 1. Johan

  Ska man vara petig så är det ju tänkt att vara en veteöl som blandar de tyska och belgiska stilarna, dvs en mix av wit och hefeweizen. För övrigt är detta Tia Loca med annat namn och etikett (misstänker att den etiketten inte funkat på Systembolaget).

  Reply
 2. Jonas H

  Serru, då var jag inte helt ute och snurrade i mina tyckern. Visste inte att det var Tia Loca men efter en snabb googling håller jag med dig. Den hade inte funkat !!!!

  Reply
 3. Ann-Sofi

  Den där ölen har jag varit nyfiken på men tyvärr bygger vårat systembolag här hemma om och vägrar ta in nyheter! Skumbanan lät riktigt kul;)Även om du inte ger full pott på denna flaska så vill jag nog prova den ändå

  Reply
 4. Jonas H

  Det är en bra lättdrucken sommaröl

  Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu