Störtebeker – ett stycke tysk ölkultur

by | sep 30, 2021 | 0 comments

Störtebeker är ett bryggeri med lång historia. Idag finns flera av deras öl på Systembolaget och jag ska försöka ge en bra bild över bryggeriet, dess historia och deras sortiment.

Sortiment på Systembolaget

Störtebeker bryggeri – med anor från Hansatiden

Störtebeker är ett bryggeri i Stralsund. Stralsund var en av Nordtysklands viktigaste hansastäder och under Hansatiden hade ölexporten till Danmark och Norge en särskild nyckelroll för städernas framgångar. Fartyg från Stralsund seglade till och med till England med öl och eftersom ölet var särskilt smakrikt och tack vare användningen av humlen som gjorde ölen mer hållbar ökade dess efterfrågan kontinuerligt. Stralsunds öl var alltså berömd långt bortom stadsgränserna den bidrog starkt till stadens växande rikedom.

Humleboomen

En avgörande faktor för att ölet skulle kunna fraktas så långt var användandet av humle. I mitten av 1200-talet bryggde befolkningen i flera delar av Tyskland med örter istället för med humle. I Nordtyskland däremot, utgick man istället från slavisk tradition och humlade ölen istället. Således var det tyska talesättet ”ju längre norrut du reser, desto mer bittert blir ölet” redan bekant för den tidens folk. Humle skapade dock inte bara ölets typiskt bittra doft, utan gav alltså också en avgörande fördel när det gäller bryggningens kvalitet och ölets hållbarhet. Lupulinet i humlen har en antibakteriell effekt, vilket gav att ölet höll bättre och kunde transporteras längre sträckor. Välhumlad öl förblev färsk även på längre resor till havs och blev tillsammans med saltad sill hansastadens första exportframgångar.

Från 1827 till idag

Stralsunder Brauerei grundades 1827 då Stralsund var en populär badort. År 1899 flyttade bryggeriet ut ur stadskärnan till dagens plats.

Under andra världskriget klarade sig bryggeriet lyckligtvis ifrån att skadas av de allierades bombningar men man demonterade ändå anläggningarna därefter för att få ut ersättning. Efter det var man tvungen att brygga under de regler som gällde i den socialistiska planekonomin vilket resulterade i en extrem försämring av ölkvaliteten. Först efter att Väst- och Östtyskland hade återförenats kunde bryggerierna återgå till de gamla recepten och traditionerna. Resan mot hantverksbryggning hade börjat baserat på den omfattande receptskatt som finns i bryggeriets bibliotek.

Under senare hälften av 1900-talet hamnade bryggeriet i vissa problem, men med nya investerare bryggs det sedan 1997 återigen öl i bryggeriet. Under 2010 slog bryggeriet in på en ny bana med ett nytt stort utbud av öl utifrån gamla byggtraditioner.

Störtebeker, Pilsener-Bier

Tillverkad i Tyskland
Produktnummer: Nr 88735
Flaska 500 ml
Alkoholhalt 4,9 %
Ordervara, längre leveranstid
22:90

Störtebeker Pilsener-Bier är en klassisk ljus lager, eller pilsner i tysk stil. Ölet är torrt med mjuk beska och inslag av aprikos och citrus. Störtebeker Pilsener-Bier passar utmärkt till sallad, fisk och som sällskapsdryck.

Färg: Gyllene, klar
Doft: Baguette, gräs, örter
Smak: Ljust bröd, gräs, örter,jäst
Omdöme: Snygg beska. Välsmakande pilsner. Hög kvalitet och rena smaker. Lättdrucken med bra maltkropp 
Betyg: 5/6

Störtebeker, Bernstein Weizen

Tillverkad i Tyskland
Produktnummer: Nr 1509
Flaska 500 ml
Alkoholhalt 5,3 %
24:60

Störtebeker Bernstein-Weizen är ett tyskt veteöl med fruktig, balanserad smak och en karaktäristisk bärnstensgul färg. Smaken har inslag av banan och röda frukter samt en härligt kolsyra. Avnjuts gärna som sällskapsdryck, eller till fisk, ljust kött och vegetariska rätter. Passar särskilt bra till rätter med lite hetta, som asiatisk mat. 

Färg: Gul, halvdisig
Doft: Jäst, skumbanan, kryddnejlikor
Smak: Skumbanan, kryddnejlikor, jäst, ljust bröd
Omdöme: Otroligt god. Välsmakande och härlig munkänsla. Bra smaker och välbalanserad. 
Betyg: 5/6

 

Störtebeker, Kellerbier 1402 Bio

Tillverkad i Tyskland
Produktnummer: Nr 1010
Flaska 330 ml
Alkoholhalt 4,8 %
Ordervara, längre leveranstid
16:90

Störtebeker Keller-Bier 1402 Bio är ett ekologiskt lageröl från Tyskland. Med sin maltiga smak med inslag av honung, citrus och örter passar det utmärkt till lätta rätter på fågel, grönsaker och fisk.

Färg: Gyllene, klar
Doft: Vete, jäst, hö, honung
Smak: Jäst, kryddor, örter, mandarin
Omdöme: Halvsöt med rena smaker. Välsmakande kellerbier. Finns en viss beska var smak är svårplacerad som drar ner betyget något. Annars är den mycket god. 
Betyg: 4/6

Störtebeker, Atlantik-Ale

Tillverkad i Tyskland
Produktnummer: Nr 88721
Flaska 330 ml
Alkoholhalt 5,1 %
Ordervara, längre leveranstid
17:90

Störtebeker Atlantik-Ale är en american pale ale, APA. Med doft av citron, grapefrukt melon och örter och med sin torra, friska och fruktiga smak, är det perfekt till skaldjur eller fisk. Passar även som aperitif före maten.

Färg: Gyllene, klar
Doft: Sirap, bröd, aprikosmarmelad, apelsinskal
Smak: Knäckebröd, karamell, apelsin, örter 
Omdöme: Otroligt god, en riktigt bra balans mellan citrusbeska och maltsötman. Fin sötma och en rund munkänsla. Saknar den här stilen av ale. Inte för amerikansk och inte för brittisk. Något mitt emellan som uppskattar både humle och malt smak. 
Betyg: 6/6

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu