Här kommer några tips från Pilsner.nu gällande vad vi rekommenderar för öl till alla olika tallrikar på julbordet. Ett tips är att man kan dela en öl på flera personer. Det kan vara svårt att hitta en öl som fungerar till allt men vi hoppas att våra tips ska hjälpa er på vägen. Alla våra öltips ska finnas på Systembolaget men vissa kan behöva beställas hem till butik.
Ibland finns det också, hör och häpna, andra alternativ än julöl och vinteröl som fungerar till julmaten.
TALLRIK 5 Julskinkan – Julskinka, dopp i grytan, rödkål, vörtbröd
Vår femte tallrik presenterar hjärtat av det svenska julbordet – den älskade julskinkan. Här serveras en saftig och välkryddad julskinka, tillagad enligt traditionellt recept för att ge den perfekta balansen av sälta och kryddor. Bredvid ligger det klassiska ”dopp i grytan”, där bröd doppas i den smakrika skinkspadet för en autentisk julupplevelse. Den sötsyrliga rödkålen ger en frisk kontrast till skinkans rika smak, medan det mörka och kryddiga vörtbrödet kompletterar rätten perfekt. Denna tallrik fångar essensen av svensk jultradition och erbjuder en smakupplevelse som väcker minnen och skapar nya.
Mauro – Nils Oscar, Kalasjulöl, Nr 11300,
Mörk lager med bra beska som matchar den salta maten. Smak av torkad frukt, sirap och pomerans. En självklarhet på alla julbord enligt mig.
Jonas H – Jämtlands Julöl, 6,5 %, Nr 11382
En stor söt snygg maltighet som kompletteras med toffé i doften. Smaken är sötmaltig och massiv med en bra balans. Denna kommer att vara perfekt till julmaten och är en klassiker som nästan jämt finns på mitt julbord
https://www.systembolaget.se/produkt/ol/jamtlands-julol-1138203/
TALLRIK 6 Småvarmt – Köttbullar, prinskorv, revbensspjäll, julkorv, omelett
Vår sjätte tallrik bjuder på en samling av klassiska svenska smårätter som värmer både kropp och själ. Här hittar du saftiga köttbullar, tillverkade enligt traditionellt recept med en perfekt balans av kött, kryddor och ömhet. Bredvid ligger den älskade prinskorven, små delikata korvar som är ett måste på varje julbord. De möra revbensspjällen erbjuder en rik smakupplevelse med sin glasering som smälter i munnen. Julkorven adderar ytterligare en dimension av smak och textur till tallriken.
Som en lätt kontrast serveras en fluffig omelett som kompletterar de kraftigare smakerna. Denna tallrik representerar hjärtat av det svenska julbordets varma rätter och erbjuder en nostalgisk smakresa genom traditionella favoriter.
Mauro – Grebbestad Julöl, Nr 11371.
Underbar mörk lager som fungerar med många olika smaker. Otroligt god till kötträtter. Rund och len med smak av torkad frukt, choklad och kryddor.
Jonas H – Big Chouffe 8 % vol. Nr 89222
Till det småvarma slår jag till med en som räcker till så att alla vid bordet kan få smaka. En Magnumbutelj på 1,5 liter.
Ja visst kan man ta den själv men det rekommenderar jag inte 😉 En gammal belgisk favorit som alltid funkar till lite fetare mat och kött. Snygg maltighet och en bra kryddighet och törstsläckande. Supergott helt enkelt
https://www.systembolaget.se/produkt/ol/big-chouffe-8922206/
TALLRIK 7 Lutfisken – Lutfisk, vitsås med tillbehör
Vår sjunde tallrik presenterar en av de mest ikoniska och omdiskuterade rätterna på det svenska julbordet – lutfisken. Denna traditionella delikatess, som har sina rötter djupt i nordisk mattradition, serveras här i sin mest utsökta form. Den mjälla och delikata lutfisken, känd för sin unika textur, åtföljs av en krämig vitsås som perfekt kompletterar fiskens subtila smak. Som tillbehör serveras nykokt potatis, gröna ärtor och en nypa kryddpeppar, vilket ger rätten en balanserad smakprofil.
För dem som uppskattar tradition och vågar prova något unikt, erbjuder denna tallrik en autentisk smakupplevelse som förkroppsligar essensen av svensk julmat.
Mauro – Svartberget, Weissbergen, Nr 33958
Jag är inte jätteförtjust i lutfisk men den kan gå ner med en välgjord tysk veteöl från Åre. Tror den kan göra rätten lite fräschare och godare med sin örtighet och smak av citrusskal.
Jonas – Chouffe Sans Alcool o.4% Nr 1928
Som ni säkert förstår gick det som det gjorde med Big Chouffe till förra tallriken. Om ni har något kvar så fortsått med den annars gör som jag och kör alkoholfritt till lutfisken. Då kör jag denna som jag blev förtjust i under sommarsemestern i frankrike senast. Bra matöl och till fisk i alla former så den kommer på bordet i år.
https://www.systembolaget.se/produkt/ol/chouffe-192803/
0 kommentarer