Här kommer några tips från Pilsner.nu gällande vad vi rekommenderar för öl till alla olika tallrikar på julbordet. Ett tips är att man kan dela en öl på flera personer. Det kan vara svårt att hitta en öl som fungerar till allt men vi hoppas att våra tips ska hjälpa er på vägen. Alla våra öltips ska finnas på Systembolaget men vissa kan behöva beställas hem till butik. Ibland finns det också, hör och häpna, andra alternativ än julöl och vinteröl som fungerar till julmaten.
TALLRIK 5 Julskinkan – Julskinka, dopp i grytan, rödkål, vörtbröd
Mauro – Nils Oscar, Kalasjulöl, Nr 11300,
Mörk lager med bra beska som matchar den salta maten. Smak av torkad frukt, sirap och pomerans. En självklarhet på alla julbord enligt mig.
Ulrik – Weheinstephaner Korbinian, nr 89098.
En fantastiskt fin dubbelbock passar fint till en redig skinkmacka!
https://www.systembolaget.se/produkt/ol/weihenstephaner-korbinian-8909801/
Jonas F – Poppels, Vintervärmare, Nr 36884,
En smakstark klassisk öl som kan drickas på egen hand eller till smakstark mat. 2021 års version släpps 3/11.
https://www.systembolaget.se/produkt/ol/poppels-bryggeri-3688403/
Jonas H – Nils Oscar, Södermalmspilsner, Nr 89227.
Här vill jag ha en krispig pilsner och denna är en produkt som står sig mot tyska klassiker. En fantastisk öl.
TALLRIK 6 Småvarmt – Köttbullar, prinskorv, revbensspjäll, julkorv, omelett.
Mauro – Waxholm, Mörk lager, Nr 33553.
Underbar mörk lager som fungerar med många olika smaker. Otroligt god till kötträtter. Rund och len med smak av mörk sirap, torkad frukt och rågbröd.
https://www.systembolaget.se/produkt/ol/waxholm-mork-lager-3355303/
Ulrik – Pivovar Bernard, Bernard Dark Lager, nr 89628.
En riktigt bra mörk, tjeckisk lager som går bra till så mycket. Mycket rund och go och står stadigt på både egna ben och i kompani med lite kralligare mat.
Jonas F – Uppsala Brygghus, Imperial Stout, Nr 35847.
Jag tar nog det som är kvar sen det kallskurna, riskabelt att öppna en till…
https://www.systembolaget.se/produkt/ol/uppsala-brygghus-3584703/
Jonas H – Fuller’s Black Cab Stout, Nr 89247.
Här tar jag ett steg tillbaka från belgarna och tar en klassisk bra torr stout till det småvarma. Perfekt till det feta köttet och ett sätt att varva ner alkoholen lite också.
https://www.systembolaget.se/produkt/ol/fullers-black-cab-8924701/
TALLRIK 7 Lutfisken – Lutfisk, vitsås med tillbehör
Mauro – Finn, Unfiltered Helles, Nr 1120.
Jag är inte jätteförtjust i lutfisk men den kan gå ner med en bra lager. I år tänker jag dock att jag vill ha en Finns utmärkta helles med lagom mycket beska. Tror den kan göra rätten lite fräschare och godare med sin örtighet och smak av citrusskal.
Ulrik – O/O Brewing, O/O Bohemia, nr 51438.
Jag äter inte lutfisk alls. Nöjer mig med att sippa på en riktigt underbart god saison istället. Skulle man mot förmodan tycka om lutfisk så skulle nog saisonen passa bra till. Den är fräsch, örtig och med lite drag av aprikos och citrus.
Jonas F – Hoegaarden Wit-Blanche, nr 1563.
Om jag ska äta lutfisk ska jag definitivt ha en Wit till. Hoegaarden är en “mitt-i-strömfåran-förargar-ingen-lagom-stark” wit som fungerar till det mesta.
Jonas H – Brooklyn Special Effects, Nr 19028.
jag älskar lutfisk men utan ärtor 😉 Känner att jag vill ta ett steg tillbaka på alkoholen här och ägna mig fullt ut på en bra kombination med fisken, såsen och ölen. Givet inslag på julbordet.
https://www.systembolaget.se/produkt/alkoholfritt/brooklyn-special-effects-1902803/
0 kommentarer