Ukrainska bryggeriet Obolon lanserar öl i Sverige

by | mar 28, 2023 | 0 comments

Jämtlands-IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Genom samarbete med importören Galatea har det ukrainska bryggeriet Obolon lanserat sin första produkt på svenska marknaden – en ljus lager. Den släpptes i slutet av november. Inte hunnit prova men fick en intervju med bryggeriet. 

Export till finska och svenska marknaden

Trots kriget har det ukrainska bryggeriet Obolon lyckats hålla sin verksamhet öppen. Tillsammans med Galatea har man hittat en bra exportväg för att introducera sin öl på den finska och svenska marknaden.

– Det känns bra att vi får till den här lanseringen i Sverige Vårt mål är att stötta vår partner i Ukraina med en lansering här i Sverige och förhoppningen är att, förutom att erbjuda en kvalitetsöl till svenska folket, så kan vi hjälpa det ukrainska bryggeriet att hålla deras verksamhet i gång, säger Daniel Boltes, affärsområdeschef för öl på Galatea.

Vladimir Shabelnyk från Obolon berättar

Jag fick intervjua Vladimir Shabelnyk på bryggeriet Obolon. 

– Det är viktigt för oss att vi håller bryggeriet öppet trots kriget. På så sätt fortsätter vi att skapa sysselsättning för våra medarbetare. Vid sidan om våra ordinarie arbetsuppgifter ser vi till att sjukhus och barnhem får tillgång till rent vatten och andra alkoholfria drycker.För oss har nya exportmarknader hjälpt till att fortsätta driva vår verksamhet och vi är tacksamma för den lyckade lanseringen Galatea gjort i Finland. Vi hoppas att många svenskar ska upptäcka och tycka om vårt öl, säger Vladimir Shabelnyk. 

Vad har ni behövt göra annorlunda på grund av kriget?

Mycket har förändrats sedan kriget började. Vi var tvungna att anpassa oss till en mycket stressig situation när fienden ständigt har kommit över oss. Ryssarnas aggression fick allvarliga konsekvenser i skador på infrastruktur, nödavstängningar av elektricitet, vardagliga luftlarm. Dessutom lämnade många kvinnor med barn Ukraina för att hitta ett skyddsrum. Det orsakade problemen med att säkerställa normal operativ verksamhet. Lyckligtvis lyckades vi bygga det nya arbetssystemet under en hård tid, skaffade all nödvändig utrustning för att tillhandahålla smidig kommunikation och internet och ordnade en oavbruten leverans av råvaror och material.

Före kriget, hur skulle du beskriva ölscenen i Ukraina?

Ukraina är ett ölland. Ukrainare föredrar ljus lageröl med medel beska. Marknaden uppgår till cirka 1,8 miljarder liter per år och 45 liter per capita. Ukrainare föredrar att dricka öl hemma. Det billigaste ölet erbjuds i PET-flaskor från 0,6l till 2,5l. Detta segment utgör cirka 50% av marknaden, öl i glasflaska – 25% och burk – 15%, fatöl – mindre än 10%.

Vilken typ av öl producerar ni?

Företaget ”Obolon” är inriktat på produktion av ljus lageröl med behaglig maltsmak och måttlig beska. I produktionsprocessen använder vi artesiskt vatten som samlats upp från 290 meters djup vid våra produktionslokaler, kornmalt producerat på vårt eget mälteri och olika typer av importerad och lokal humle. Obolon är det största varumärket i Ukraina. Vi är även specialiserade på bryggning av starköl på 8,6% och 12% alkohol, öl med smaker, veteöl och porteröl.

Hur lyckades du hålla bryggeriet öppet under hela kriget? Har du behövt stänga något?

Det svåraste var att organisera logistiken av råvaror och material och förse alla faciliteter med internet och kommunikation eftersom i början av kriget ville speditörerna inte korsa de bombarderade områdena som t.ex. Kiev. För närvarande arbetar alla produktionsanläggningar på heltid utan stopp.

Om ölet

Obolon Premium är en krispig ljus lager som passar som sällskapsdryck. Den säljs i kollin om 24 burkar (500 ml) och hittas i Systembolagets beställningssortiment.

Länk till systembolaget

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu