Nyheter Systembolaget Småpartier 1 Mars 2014 med bedömning

by | feb 22, 2014 | 0 comments

Jämtlands-IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

SB_H

Provade: 20 öler, redovisas fyra åt gången med bild så ni får en uppfattning om färgen samt bild på flaskan efter varje stycke. Överlag måste jag säga att det var fantastiskt bra öler. En nackdel som går att peka ut är att flera var duktigt dyra, vilket jag noterat men försökt att inte låta påverka betyget. Det finns också några som är både bra och prisvärda, tyvärr också i ganska litet antal.

2014-02-20_smasort_glas_1-4

1-4

11815, Cuvée des Jacobins, 29.80 kr, 330 ml, 5.5%, Brouwerij Bockor, Belgien, Amka Vinimport AB, T6, 2880 fl

CDJ

Jonas F: t5
Cuvée des Jacobins är bra och prisvärd. 2880 flaskor innebär att den här ska man hålla utkik efter. Fantastisk doft, svagt syrlig med inslag av röda frukter, hallonbåtar. Munkänslan en aning spritsig, smak med rabarbersyrlighet, röda vinbär. Munkänslan en aning kort, syrligheten dröjer kvar i munnen länge.

Jonas H:t5
Bärnstensfärgad med ett småbubbligt beigefärgat skum . Doftar vinöst och syrligt. Näshåren nästan kryllar sig när doften dras upp i näsan. Sura toner som blandas med fruktighetsbomb och lätta lätta inslag av röda bär.  Smaken har en stor härlig fruktsyra som lägger sig som en underbar hinna i munnen och som avslutas med lätta sura toner långt bak på tungroten – Så bra

11848,New Belgium Abbey,28.90 kr,355 ml,7%,New Belgium Brewing Co.,USA,Galatea Spirits AB,T5,12000 fl

ABS

Jonas F: t4
New Belgium Abbey är en amerikansk ”belgare” och som sådan är den god. Ok, prisvärd och det finns massor av den.  Fin doft med inslag av toffee med ett aningen kemiskt, ej oangenämt inslag. Spritsig munkänsla, tyvärr en aning kort smak med inslag av lakrits och skumgodis. Vag beska.

Jonas H:t3
Bärnstensfärgad med smutsvitt skum  – doftar knäck och karamell, bröstsocker och sirap med lätta jästinslag , typiskt Belgisk i sin doft – Mörk maltig och knäckig dock inte alls så söt som jag trodde map doften. Lägger en ganska hård maltbeska långt bak på tungroten nja

11847,New Belgium Trippel,28.90 kr,355 ml,7.8%,New Belgium Brewing Co.,USA,Galatea Spirits AB,T5,12000 fl

new_belgium_trippel

Jonas F: t3
New Belgium Trippel når inte riktigt fram. Helt klart drickvänlig men den saknar mycket av det jag förknippar med en ”riktig” belgare. Den är ändå prisvärd, och jag kan nog tänka mig att köpa några flaskor av den för att se om det blir bättre med lite lagring. Bra pris, god tillgång. Fin doft, söt med koriander. Munnen en aning kort med koriander som tydligt inslag. Beskan dröjande och en aning kärv.

Jonas H:t4
Gyllengul med vitt skum – doftar lite instängt, sött och kryddigt med snälla maltighetsdrag – Känns mycket moussig i munnen med stort skum som lämnar en söt russinsmak uppblandad med lite jäst i munnen. Snygg men inget speciellt

11974,Mohawk Belgian Grand Cru,70.50 kr,375 ml,9.9%,Mohawk Brewing Company,Belgien,AB Wicked Wine Sweden,T7,1440 fl

mohawk_belgian_grand_cru

Jonas F: t6
Mohawk Belgian Grand Cru, kostar en del, men ack en så fantastisk öl. Helt klart värd att anstränga sig att få tag på, speciellt med tanke på antalet flaskor. Mörk bärnsten med dragning åt rött, stor och härligt komplex doft med malt, melass, tobak och läder, torkad frukt. Smaken följer svit, malt och melass, lakrits, röda frukter och torkad frukt ligger kvar i munnen länge. Mums!

Jonas H: t6
Mörkbrun med ljust chokladfärgat skum – Ek, kaffe (ingen vanilj) kakaotoner men inte beska sådana snyggt helt enkelt – Söta ekfatstoner uppblandade med söta bärtoner och en massiv sötsyrlighet med choklad, kaffe, torkad frukt och ek-inslag. Oj vad snygg !!

 

 


 

2014-02-20_smasort_glas_5-8

5-8

11973,Mohawk Cuvée Grand Cru 2013,100.50 kr,375 ml,9.9%,Mohawk Brewing Company,Belgien,AB Wicked Wine Sweden,T7,1440 fl

mohawk_cuvee_grand_cru

Jonas F: t5
Mohawk Cuvée Grand Cru är lite väl snäll, men väl avvägd och komplex. Jag är dock lite tveksam till priset men om du har slantar över kommer du inte att bli besviken. Begränsat antal. Komplex doft, aningen syrlig, drar åt röda frukter, tycker jag känner torkade nypon och ett fenoliskt inslag. Smaken är definitivt röda frukter, surkörsbär och röda vinbär med en dröjande syrlighet som lämnar av till en kärnig aningen sträv munkänsla.

Jonas H: t5
Mörkt rödbrun med ett litet snyggt skum – Oj.. rödvinstoner som går över i en sötsyrlig chokladton med lätta kaffedrag –  Smaken är sörsur med klara rödvinsinslag och massor av röda bär med en sur avslutning lååångt bak i svalget .

11976,Ritterguts Gose,35.30 kr,500 ml,4.2%,Ritterguts Gose,Tyskland,Constant Companion AB,T7,1600 fl

ritterguts_gose

Jonas F: t4
Ritterguts Gose krävde lite inläsning, det är en rätt unik öl som bryggs med koriander och salt och den får dessutom jäsa syrlig. Smaken är rejält syrlig och personligen tror jag att jag kan vänja mig vid den. Är du inte lagd åt syrliga öler kan du hoppa denna. Bra pris, ganska få flaskor. Jag kommer köpa några stycken mest på kul. Doften har gräsiga inslaf, tydlig humle och malt. Munkänslan är kort och syrlig med inslag av banan och en lätt sälta. Uppfriskande.

Jonas H: t3
Ljusgul och disig med ett vitt småbubbligt skum på toppen – doftar lätt instängt och unket med drag av vettexduk dock inte sur sådan, samt inslag av salt ? Sur smak ovan på en tunn kropp. Känns som ölen är ofärdig eller ogenomtänkt. Skulle kunnat bli bra men, nä….

11896,Innis & Gunn Irish Whiskey Finish,24.90 kr,330 ml,7.4%,Innis & Gunn,Storbritannien,SkottlandBerntson Brands AB,T5,50400 fl

innis_gunn_irish_whisky_cask

Jonas F:t5
Innis & Gunn Irish Whiskey Finish… Håll i er, det här är en Innis & Gunn som jag gillar, det vet jag inte när det hände senast… Brun i färgen, aningen viskös. Trevliga och tydliga fattoner i en i övrigt hyfsat komplex doft med ett aning bränt inslag. Smaken har även den tydlig och trevlig fatton, med toffe, tobak och tydlig malt. Bra pris och utan den där lite fadda fatjolmigheten som annars avhåller mig från Innis&Gunn. Eftersom jag gillar den är det väl risk att ni som annars gillar I&G kommer att tycka tvärtom, men det får jag ta. Priset är mycket bra och tillgången god, halleluja!

Jonas H: t2
Mörkt rödbrun med lattefärgast skum – doftar söt karamell, choklad, kaffe och jolmig sprit. Lite vanilj oxå – En relativt tunn kropp som lämnar eftersig en besk/bränd smak av kakao…. riktigt obehaglig faktiskt. Nä

11801,Sierra Nevada Beer Camp Imperial Red Ale 2013,34.50 kr,350 ml,8.5%,Sierra Nevada Brewing,USA,AB Wicked Wine Sweden,T6,3600 fl

sierra_nevada_beer_camp_imperial_red t4

Jonas F:
Sierra Nevada Beer Camp Imperial Red Ale har fin doft med kola, gräsig humle tyvärr också med ett lite humlekådigt inslag och ton av apelsinskal. Smaken är maltsöt med en munfyllande beska som sitter i länge, dock med ett lite kärvt och kådigt avslut.

Jonas H: t3
Bärnstensfärgad med ett lattefärgat skum – Doftar djäkligt trevligt, söta knäckiga och lite maltsyrliga drag av blommig humle och gräsighet – En hård gräsighet helt utan kropp som slår runt i munnen. Lämnar en hårt kall plåtbeska långt bak i svalget och nästan inget mer. Synd


 

2014-02-20_smasort_glas_9-12

9-12

11880,Sierra Nevada Beer Camp IPA 2013,31.40 kr,350 ml,6.9%,Sierra Nevada Brewing,USA,AB Wicked Wine Sweden,T5,6000 fl

sierra_nevada_beer_camp_ipa

Jonas F: t4
Sierra Nevada Beer Camp IPA är en bra och väl genomförd IPA, guldgul med malt och tydlig citrus i humlen. Samma komponenter i smaken med en beska som kommer smygande och sen ligger kvar med mycket tydlig citrus.

Jonas H: t2
Ljust bärnstensfärgad/mörkt gyllengul med vitt skum – doften är svagt av lindblommor och citrus med en hel del skummande vatten i. Lite drag av fuktigt gräs men minimalt – smaken är däremot aggresiv långt bak på tungroten med hård, gräsig amerikanskhet och lämnar ett likadant avtryck i munnen…. ingenting ingenting och sedan allt på ’fel’ ställe

11232,BrewDog World India Pale Ale,39.90 kr,660 ml,7.5%,BrewDog,Storbritannien,Cask Sweden AB,T5,12000 fl

brewdog_old_world_ipa

 

Jonas F: t4
Brewdog Old World India Pale Ale är även den en väl genomförd IPA, guldgul med doft av malt och humlig citrus, tyvärr med ett kemiskt inslag lite åt wc-block. Fin inledande beska, munfyllande malt och dröjande citrus.

Jonas H: t2
Sirapsgul i sin färg med ett vitt skum på toppen – Doftar lite ljussirap, inslag av melass, sen kommer jag att tänka på gammal målarhink och det är jag förbryllad över…… – smaken är surbesk med hårda kemekaliska humletoner i som ligger på hela tungan så gott som men det hjälper inte – det här är inte bra !

11806,Gouden Carolus Easter,100.20 kr,750 ml,10.5%,Brouwerij Het Anker,Belgien,Galatea Spirits AB,T6,2000 fl

gouden_carolus_easter

Jonas F: t6
Gouden Carolus Easter…  Ljust brunröd. Fantastisk doft med tydlig sötlakrits, malt som drar åt mörkt bröd. Smaken lätt syrlig och komplex med bland annat lakrits, russin och torkad frukt. Beskan är lätt men dröjande. Riktigt, riktigt god och välbalanserad!

Jonas H:t5
Ljust mörkbrun med ett ljusbrunt skum på toppen – doftar knäck, kola, karamell, toffe, choklad och lite sprit. Bakom finns det lätta drag av sprit och aftereight (!) – Brända knäckrussindrag som blandas med en lätt mintighet, katrinplommon och mörk sirap. Djäklar vad trevlig

11819,Thornbridge,Bracia 99,00 kr,500 ml,10%,Thornbridge Brewery,Storbritannien,Galatea Spirits AB,T6,2000 fl

thornbridge_hall_bracia

t5Jonas F:
Thornbridge Hall Bracia är brunsvart, lätt viskös. Stor doft med lakrits, choklad och melass med ett inslag av jod som för tankarna till en havsstrand. Smaken är stor med rostad malt, lakrits och dröjande inslag av torkad frukt. En tuff och kul öl.

Jonas H: t5
Mörkt mörkt rödbrun med ett chokladfärgat skum på toppen – oj , massor av gröna herbala toner som inte är gräsiga. Nässlor, vitklöver som blandas upp med en minaral ton med klara kalkskalstoner i slutet , Häftigt – Gräsigheten blandas med en skarp chokladighet och glöder över i en bränd chokladmaltighet som ligger kvar länge i halsen. Som en kaffe/choklad extra allt !


2014-02-20_smasort_glas_13-16

13-16

 

 

 

 

11836,Iron Fist Spice of Life,80.70 kr,750 ml,6.5%,Iron Fist Brewing Co,USA,Cask Sweden AB,T5,5000 fl

iron_fist_spice_of_life

Jonas F: t3
Iron Fist Spice Of Life är väl snäll tycker jag, gyllengul med doft av citrus och koriander samt en lätt gräsighet. Munkänslan är mycket lätt, snudd på mesig, tydlig maltighet och citrus, låg beska. Personligen tycker jag inte den här är prisvärd.

Jonas H:t3
Mörkt gyllengul med lätta disiga inslag – doftar inte så mycket mer än lite alkohol, instängd gräsighet, jästtoner och lite kryddighet – Smakmässigt är det en trevlig Belgoinspiration av en ljus trippel.  Alkohol, jäst, lite metalliska inslag och en kryddight.   Kul men lite hård

 

 

11252,BrewDog Russian Imperial Stout,49.90 kr,660 ml,9.5%,BrewDog,Storbritannien,Cask Sweden AB,T5,12000 fl
brewdog_old_world_russian_imperial_stout

Jonas F: t5
Brewdog Old World Russian Imperial Stout, brunsvart doften stor med rostad malt, melass, kaffesump. Smaken följer svit, tydligt rostad malt, choklad och en dröjande känsla av att man tappat kaffesumpen i glaset. Munkänslan lättare än förväntat. Dröjande lätt beska. Prisvärd.

Jonas H: t5
Mörkt mörkt rödbrun med ett mörkt chokladfärgat skum på toppen – doftar lite kakao, pannståndet kaffe, sötma och lätt gräsighet – smaken är massor av espressoklaffe med choklad och surbärsinslag. Lämnar en lång bränd smak i munnen som är riktigt trevlig.

 

 

11897,Iron Fist Velvet,Glove 96,00 kr,750 ml,9%,Iron Fist Brewing Co,USA,Cask Sweden AB,T5,5000 fl

iron_fist_velvet_glove

Jonas F: t4
Iron Fist Velvet Glove hämtade upp det lite bleka intrycket som Spice of Life gjorde. Brunröd med läder och kaffe i doften. Smaken är rostad malt och kaffesump med ett lite osympatiskt kemiskt inslag. De lyckas fantastiskt bra med att dölja alkoholen.

Jonas H: t5
Mörkt mörkt rödbrun med ett lattefärgat skum – Doftar inte så mycket med har drag av pannståndet kaffe, högoktanig choklad  samt kaffesump(!) – smaken är massiv av kaffe, kakao och lätta sockerinslag. Den känns nästan som om man vill tugga på den i munnen för att få ner den….. bra men rejält bränd och torr

 

 

11975,Mohawk Double Barrel Age Blizzard 2012,90.50 kr,375 ml,10.9%,Mohawk Brewing Company,Belgien,AB Wicked Wine Sweden,T7,1440 fl

Mohawk Double Barrel Age Blizzard

 

t4Jonas F:
Mohawk Double Barrel Aged Imperial Stout är ljust brunröd med stor doft av melass, mandelmassa och torkad frukt. Munkänslan är fin med malt, kaffeton och fatkänsla. Alkoholen gör sig dock påmind och lämnar ett lite eldigt avtryck i munnen.

Jonas H: t5
Mörkt rödbrun med ett offwhite skum på toppen – Doftar kryddor, malt, lätt knäckighet, torkad frukt,  maltighet och en skopa kaffe . Finns vissa sötsursindikationer oxå – smaken är som en söt espresso som är upphumlad och med en snygg brändhet i munhålan. Oj vad len och trevlig

 


 

 

2014-02-20_smasort_glas_17-20

17-20

 

11834,Amager Double Black,Mash 109,00 kr,500 ml,12%,Amager Bryghus,Danmark,Elixir HB,T7,840 fl

amager_double_black_mash

Jonas F: t5
Amager Double Black Mash är brunsvart och viskös med stor doft där melass och tobaksaska gör sig tydliga. Smaken är trevligt komplex lätt syrlig med rostad malt, melass med inslag av kaffe och lakrits. Relativt dyr och få flaskor.

Jonas H: t4
Mörkt mörkt rödbrun med brunt skum – doftar kaffe, kakao, socker, asftalt och lite akohol – stort mousse i munnen med kaffechokladiga drag som följs upp med en bärsurhet. Ligger kvar länge långt bak i munnen.

 

 

11831,Backwoods Bastard,37.60 kr,355 ml,10.2%,Founders Brewing Company,USA,AB Wicked Wine Sweden,T6,2400 fl

FBB

 

t5Jonas F:
Founders Backwoods Bastard är en härlig öl. Ljusbrun med doft av ljus sirap, malt, läder och härliga fattoner. Munkänslan är aningen spritsig med maltsötma, mandelmassa, sirap och återigen väldigt angenäma fattoner. En riktig goding! Prisvärd helt klart!

Jonas H: t6
Ljust mörkbrun med ett lattefärgat skum – doftar russin, lite alkohol, lite cederträ, maltiga toner och knäckighet – Mmm tänk er en ljus chokladkaka ni gillar. Sedan tar ni och lägger till lite rum-russin smak till den – och sedan lite alkohol, mandelmassa och knäckighet . Sedan tittar ni i spegeln på det fåniga flin ni just har.

 

 

11800,Anderson Valley Bourbon Stout,88.70 kr,650 ml,6.9%,Anderson Valley Brewing,USA,Galatea Spirits AB,T6,3000 fl

anderson_valley_bourbon_barrel_stout

t5Jonas F:
Anderson Valley Bourbon Stout mörkt brunröd, tydlig fatton och en komlex doft med malt, melass, läder och ett fruktigt inslag. Munkänslan lätt med malt, melass, plommon och röda äpplen. Tydlig smak av bourbonlagringen. Riktigt trevlig. Prisvärd även den.

Jonas H : t3
Mörkt mörkt rödbrunmed ett ljust chokladfärgat skum – doftar lätt och elegant av choklad, kaffe och lite kubb(!) – Smaken är liknande men tunn men har även lätta in slag av vanilj. Känns dock väldigt tunn i kroppen. Trist annars hade den varit bra

 

11838,Hornbeer Viking Chili Stout,65.80 kr,500 ml,10%,Hornbeer,Danmark,Amka Vinimport AB,T7,1200 fl

hornbeer_viking_chili_stout

t6Jonas F:
Hornbeer Viking Chili mörkt brunröd, stor doft av ”ögonblink” kakao och chili. Smaken är tydlig choklad, rostad malt, kaffe med en dröjande chili. Mycket mycket smarrig. Prisvärd!

Jonas H: t6
Mörkt mörkt rödbrun – Ha vilken kakaobomb ! Det fullkomligt sparkar ut kakao ur glaset, uppblandat med lätta drag av röd paprika och lite chokladdoppad skumbanan på slutet – Smaken återspeglar nästan alla dofter. Paprikan byts ut mot chilismak. Kakon finns där men tappar lite och bananen är helt borta, troligtvis på grund av chilihettan. Så snygg  ! Så balanserad så…..Hornbeer 🙂

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Flygare Jonas

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse vi hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast jag är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än jag orkar prova, så intresset lär bestå

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu