Budvar dark lager – mörk lager när den är som bäst

by | okt 27, 2021 | 0 comments

Under hösten så släpptes Budvar Dark Lager på Systembolaget. Äntligen! Mörk lager är en underskattad stil som är fantastisk till mat. Jag tycker att tjeckerna gör stilen bäst. Det finns många andra bra exempel från Tjeckien men jag var mycket nyfiken på Budvars version. 

Om drycken

En urtraditionell tjeckisk mörk lager från världsberömda Budvar. Här får man en klassisk tjeck med modern elegans. En lättare stil på mörk lager som samtidigt visar upp allt det klassiska från Budvar. Mörk lager med fyllighet, sötma från rikligt mörkrostad malt, ändå uppfriskande och lätt som en lager. Mörk, nästan svart i sin färgskala.

Serveringstips

Rekommendera gärna Budvar Dark Lager till en mustig köttgryta med t.ex. vilt eller nötkött. 

Budejovický Budvar

Bryggeriet Budvar kan anses vara hela Tjeckiens bryggeri eftersom det finns över 400 bryggerier i Tjeckien, men bara ett av dem är statligt ägt. Bryggeriet Budějovický Budvar ligger i den pittoreska staden České Budějovice, 124 kilometer söder om Prag. Staden grundades 1265 av Přemysl Ottokar II och har varit hem åt den tjeckiska bryggkulturen de senaste sjuhundraåren. Varje droppe av Budějovický Budvar lager är varsamt bryggt i České Budějovice, eller Budweis som det är känt som på tyska. Denna tjeckiska härkomst är så viktig, att ölen har statusen Protected Geographical Indication i Europeiska unionen, såsom Champagne eller Cognac i Frankrike.

Statligt bryggeri

Det innebär att det är olagligt att producera ölet någon annanstans. Budějovický Budvar ägs stolt av Tjeckien, en nation som är välkänd för sina ölsorter och kvalitet. Tjeckerna njuter ofta av en öl, vilket resulterat i att de dricker ganska mycket av den. Det sägs att tjeckerna dricker mer per person än något annat land i världen. På bryggeriet Budvar skapar man öl med lager av historia som har rötterna i den bördiga böhmiska jorden och med smak av hela Tjeckien.

Inspiration

Inspirationen till Budvar Dark Lager kommer från när tjeckisk öl bryggdes med mer hårdrostad och mörk malt och här har vi ett utmärkt exempel på en lättsam lager som visar upp hantverket och kreativiteten som är unikt för Tjeckien. Bryggmästaren väljer med sin expertis att blanda Munich och Caramel malt med Budvar Original för att inte bara ge en mörkare färg till lagern utan också få till djupa toner av riktigt svart bryggkaffe och mörk choklad. Det här är en öl som inte kan dömas på färgen – den är lika fräsch som bryggeriets klassiska ljusa lager och samtidigt fylligare, lite sötare, mer tillgängligt, med lite mer av allt.

Budvar Budejovicky Dark Lager, Budéjovický Budvar N P

 

Tillverkad i Tjeckien
Maltig, nyanserad smak med inslag av kavring, choklad, torkad frukt, mörk sirap och pomerans.
Produktnummer: Nr 1232
Burk 500 ml
Alkoholhalt 4,7 %
16:90

Omdöme: 

Färg: Svart

Doft: Sirap, rågbröd, pumpernickel, kaffe

Smak: Sirap, rågbröd, kaffe, torkad frukt, pumpernickel

Omdöme: Len munkänsla, vackert och mjukt skum, snygg lätt beska med en rund sötma. Smakrik och lättdrucken

Betyg (1-6): 6

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu