Blanche de Namur Hop´n Spice – spännande nyhet från Brasserie du Bocq

by | okt 26, 2022 | 0 comments

Nyhet i beställningssortimentet

I somras lanserades det fruktiga veteölet Blanche de Namur Hop´n´Spice i Systembolagets beställningssortiment. Jag fick möjlighet att prova den nu i höst. Det är en variant av det klassiska veteölet Blanche de Namur från belgiska Brasserie du Bocq. Blanche de Namur är favorit hos mig och var en av dom första belgarna som jag drack. Blev frälst direkt. Frågan är om den humliga varianten håller och om den är bättre än originalet?

Brasserie du Bocq

Brasserie du Bocq startade 1858 som ett gårdsbryggeri av Martin Belot i den lilla belgiska byn Purnode. Idag drivs Brasserie du Bocq av familjen Keersmaekers. I början av 1900-talet skapades Gauloise, ett mörkt överjäst öl, som blev mycket omtyckt och som fortfarande produceras. Under 1980-talet moderniserades bryggeriet, men man brygger fortfarande specialöl enligt gammal tradition: överjäst och med en andra jäsning i flaskan. Brasserie du Bocq är i dag ett av de största oberoende bryggerierna i Vallonien. Bryggeriet ligger i Purnode i Bocq-dalen alldeles vid porten till Ardennerna cirka 10 mil sydost om Bryssel i regionen Vallonien. En öltyp som är typisk för detta område är Saison, eller bondgårdsöl, som förr bryggdes under vinterhalvåret för att sedan kunna släcka törsten under sommaren.

Blanche de Namur – Blanche de Namur Hop´n Spice

Blanche de Namur är ett fruktigt och kryddigt veteöl(witbier) med doft av koriander och apelsin. Här har det fått en kraftigare humlesmak och dessutom en hint av ingefära. Detta resulterar i en ännu fruktigare och blommigare doft och en uppfriskande smak. Ölet passar som sällskapsdryck eller till rätter av fisk eller ljust kött, gärna asiatiskt.

Öl med svensk anknytning

Namnet Blanche de Namur syftar på en belgisk prinsessa, Blanche från Namur, som blev drottning i Sverige och Norge 1335. Till hennes minne sjunger vi fortfarande ”Rida, rida ranka, hästen heter Blanka”.

Belgisk witbier

Det finns över tusen olika sorters öl i Belgien. Landet är bland annat känt för sina kryddiga, alkoholstarka ale med mycket smak, spontanjäst öl och fruktöl. Men här görs också några av världens bästa veteöl. Blanche de Namur är ett witbier, ett kryddat veteöl, som även kallas bière blanche.

Recensioner 

Jag fick möjlighet att prova mig igenom sortimentet. Många har jag druckit flera gånger och är stående favoriter hos mig. 

Blanche de Namur, Hop’n Spice

Nr 57290, 330 ml, 4,5 %, 23:60, Fruktig och blommig doft, framträdande beska och uppfriskande smak med en hint av ingefära.

Färg: Gulvit, disig

Doft: Jäst, koriander, citrongräs, ingefära, formfranska

Smak: Blommor, ingefära, citrongräs, koriander, lime, jäst, apelsin

Omdöme: En lite beskare version av originalet, mer blommig parfymig smak. Smakerna drar mycket mer mot det asiatiska hållet. Skulle passa riktigt bra med sushi, musslor och fisk. Fräsch samt med en behaglig beska som påminner om amerikansk IPA. Trevlig munkänsla. 

Betyg(1-6): 5 

SAISON 1858

nr 1586, 750 ml, 6,4%, 62:90 kr. Saison, lantöl, ale med fräsch doft och smak av citrus, banan, kryddor och utpräglad beska i stor flaska som kan delas av flera.

Färg: Gul, disig 

Doft: Örter, blommor, jäst, apelsinskal, aprikos, honung

Smak: Örtig beska, balanserad kryddighet, fin honungssötma, ljust bröd

Omdöme: riktigt trevlig saison. Mycket smaker men snygg balans mellan beska och sötma. Lättdrucken men ändå smakrik. Härlig munkänsla och vackra bubblor. Mycket len. 

Betyg(1-6): 5

GAULOISE AMBREE

Nr 1521,330 ml, 5,5%, 24:90 kr. Frisk, fruktig, kryddig ale utan sötma till ljust kött, fisk och skaldjur.

Färg: Rödbrun, disig

Doft: Aprikos, ljust bröd, skumbanan, jäst

Smak: Sirap, ljust bröd, jäst och aprikos

Omdöme: Runda rena smaker, lättdrucken med en lättsam beska. Riktigt bra matöl. Välgjord. 

Betyg(1-6): 4

BLANCHE DE NAMUR

Nr: 89999, 330 ml, 4,5 %, 21:60 kr (BS). Fruktigt och kryddigt veteöl till sill, sushi eller musslor och pommes frites.

Färg: Gulvit, disig

Doft: Jäst, koriander, lime, ljust bröd

Smak: Ljust bröd, koriander, lime, jäst

Omdöme: Supergod! En favorit bland witbiers. Rena smaker, fräsch och elegant. Fan vad jag har saknat den här. Oslagbar! 

Betyg(1-6): 6 

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu