Den 7 November var det webbsläpp på Systembolaget och en av de två öl som släpptes var denna. Det är alltså en Barley Wine på 14 procent som man lagrat tolv månader på whiskyfat från Islay som är det ställe i Skottland där man har den rökigaste whiskyn. Denna Xyauyù Fumè kommer från bryggeriet Baladin i Italien. De har faktiskt en svensk hemsida också.
Den här ölen är något helt annorlunda mot många andra öl och har efter sin tid på whiskyfat tappats helt platt, det vill säga man har inte tillsatt någon kolsyra i den.
Färgen är mörkt mörkt djupt rubinröd med inget som helst skum. Doften är fantastisk och det bara väller upp fantastiska saker ur glaset som rökighet, vanilj, knäck, pannståndet kaffe, kakao och en spritig maltighet. Smaken är otroligt häftig och fyller hela munhålan med kaffe, rökiga sprit-toner, plommon, russin, malt och en klar spritighet. Jag får känslan att dricka en madeira som blandats med en rökig whisky och en barley wine.
Oj Oj Oj vad bra den är. Den här ska man dela på ett par personer och dricka i konjakskupa eller liknande och gärna med choklad, nötter ( ej salta jordnötter ) eller marsipangodis.
Det finns tydligen ett antal flaskor kvar som kommer att släppas runt 1 december på Systembolagets beställningssortiment. Den kostar 199.10 för 50 cl men den är fasiken värd det !
0 Comments