Weihenstephaner – världens äldsta bryggeri

av | sep 28, 2021 | 0 Kommentarer

abbaye-annons-2022

Vi firar en tysk vecka på Pilsner.nu och vad är mer lämpligt än ett reportage från Weihenstephaner. Jag har via importören Galatea varit i kontakt med bryggeriets exportchef Johannes Weiss. Reportaget består av tre delar: information och historia om bryggeriet, en kort intervju med exportchefen Johannes Weiss och slutligen en ölprovning av Weihenstephaners öl som kan köpas på Systembolaget.

Bayerishe Staatsbrauerie Weihenstephaner

Bayerishe Staatsbrauerie Weihenstephaner är världens äldsta bryggeri med anor från 700-talet. Ett benediktinkloster grundades då på platsen och ölbryggning var en av klostrets verksamheter. Ölbryggningen startade officiellt år 1040 då Weihenstephaner erhöll licens att brygga och sälja öl.

Historien om bryggeriet

725

År 725 var en avgörande vändpunkt för Weihenstephan: under det året grundade Saint Corbinian tillsammans med tolv följeslagare ett benediktinerkloster i Nährberg och, medvetet eller omedvetet, grundades också bryggkonsten på Weihenstephan.

1040

År 1040 började ölbryggningen officiellt på Weihenstephan. Det året lyckades abbot Arnold att erhålla licens från City of Freising för att brygga och sälja öl. Det året markerar födelsen av Weihenstephan Monastery Brewery.

Förstörelsen

Mellan 1085 och 1463 brann Weihenstephanerklostret ner helt hela fyra gånger, förstördes eller avfolkades av tre sjukdomsutbrott, av hungersnöd och av en stor jordbävning. Med bayersk ihärdighet återuppbyggdes dock klostret och bryggeriet gång på gång och man lyckades till och med förfina sin bryggkonst.

1516 – en milstolpe

År 1516 passeras en viktig milstolpe för bryggkonsten, precis utanför dörren till Weihenstephanerklostret utfärdade hertig Wilhelm IV av Bayern 1516 den bayerska ölrenhetslagen. Sedan dess fick endast korn, humle och vatten användas i bayerskt öl.

Stadsägt

Bryggeriet har en mycket lång historia och har stått emot såväl bränder som andra katastrofer. Den 24 mars 1803 hände dock något som varken bränder eller jordbävningar hade kunnat göra, klostret och bryggeriverksamheten med den, upplöstes. Det berodde på sekulariseringen då alla kloster och dess ägodelar och rättigheter överfördes till den bayerska staten. År 1921 blev bryggeriet Bayerska statsbryggeriet Weihenstephan och 1923 fick bryggeriet tillåtelse att använda det bayerska statssigillet i sin logga.

Bryggeriteknik

Utöver detta har Weihenstephan sedan 1865 inrättat en ”Brewing Course” – en akademisk utbildning för bryggarteknologer, som idag är en del av Münchens tekniska universitet och en av de finaste vetenskapliga studiekurserna inom bryggningsteknik i hela världen.
Således utvecklades Weihenstephan till centrum för världens bryggningsteknik. Bryggeriet tillsammans med företag i närområdet som utvecklar bryggeriutrustning har gjort att regionen ofta kallas “the Silicon Valley of brewing”.

Framtiden för bryggeriet

Som det äldsta bryggeriet i världen, är det bayerska statsbryggeriet Weihenstephan idag också ett av de mest moderna. Den unika kombinationen av tradition och toppmodern vetenskap skapar öl av högsta kvalitet. Man arbetar idag bl.a. med att utveckla processer för att producera alkoholfria öl, jobba mer hållbart och den senaste ölkreationen “Helles” driver bryggeriets utveckling vidare.

Johannes Weiss

Jag har intervjuat Johannes Weiss som är Sales Manager Export på Weihenstephaner för Europa (inte Italien) och Latinamerika. Han växte upp i närheten av bryggeriet. Hans examensuppsats baserades på internationaliseringsstrategier för bryggerier och detta spår ledde honom direkt in till Weihenstephaner.

Livet med export för Weihenstephaner

Livet för Johannes innebär att resa var tredje vecka för att besöka partners, importörer och kunder i olika länder. Johannes största marknader är Österrike, Nederländerna, Storbritannien och de skandinaviska länderna. Sverige är en av de större marknaderna i Skandinavien.Det innebär också att analysera försäljning och sprida ordet om världens äldsta bryggeri. Utöver att besöka olika festivaler, restauranger och pubar så samarbetar man även med olika bryggerier på plats. Ett samarbete som Weihenstephaner har haft i Sverige var med St:Eriks vilket resulterade i en BSF Lager. BSF står för Bayersk-Svensk-Friendskap.

Ölintresset

Johannes ölintresse har alltid funnits och han är en utbildad ölsommelier. Vid 2010 när han började på Weihenstephaner så fanns knappt termen hantverksöl. Självklart fanns det mindre tyska bryggerier som arbetade hantverksmässigt och småskaligt men ofta så höll man sig till samma stil som man alltid hade gjort. Med tiden så har även tyskarna introducerats till nya stilar och nya sätt att brygga öl. Även om Tyskland är ett traditionellt ölland så har trenden med hantverksöl gjort enormt mycket med ölscenen i Tyskland. Trenden med hantverksöl har gjort att man pratar mer om vad öl faktiskt innehåller och man tänker mer på vad man faktiskt dricker.

Sortimentsprovning 

Weihenstephaner, Kristall Weissbier

Veteöl – Kristallweizen
Produktnummer: Nr 1512
Flaska 500 ml
Alkoholhalt 5,4 %
Ordervara, längre leveranstid
23:90

Om drycken

Mjuk doft med inslag av skumbananer, kryddnejlika och mineraler. Mjuk och balanserad smak med låg beska och frisk eftersmak.

Färg: Gyllene, klar
Doft: Bröd, jäst, knäck
Smak: Bröd, lite skumbanan, kryddor, jäst
Omdöme: En öl av hög kvalitet. Rena och snygga smaker. Detta vill man dricka mycket av. Helt rätt smaker för en veteöl. Exemplarisk. Smakrik och lättdrucken. 
Betyg: 5/6

Weihenstephaner, Vitus Weizenbock

Veteöl – Weizenbock
Produktnummer: Nr 89824
Flaska 500 ml
Alkoholhalt 7,7 %
Ordervara, längre leveranstid
27:-

Om drycken

Mild och fruktig doft med inslag av vanilj. Den extra långa lagringstiden ger en särskilt fyllig och robust smak. Fin sötma och runda toner, men även en frisk, lätt syrlighet.

Färg: Gul, disig
Doft: Blommor, örter, gräs, jäst
Smak: Jäst, kryddor, skumbanan, blommor
Omdöme: Underbar öl. Lagom söt med rena smaker. Sitter länge i munnen. Balanserad jästsmak. 
Betyg: 6/6

 

Weihenstephaner, Hefe Weissbier

Veteöl – Hefeweizen
Produktnummer: Nr 1526
Flaska 500 ml
Alkoholhalt 5,4 %
23:90

Om drycken

Mild och frisk doft med inslag av nybakade bullar, bananmilkshake och lite kryddnejlika. Mjuk och fyllig smak med aromatisk jästighet och aptitretande eftersmak. Låg beska.

Färg: Gyllene, disig
Doft: Vete, skumbanan, jäst, hö
Smak: Skumbanan, jäst, kryddor
Omdöme: Söt med mycket smak, rena smaker. Välsmakande veteöl av högsta kvalitet
Betyg: 5/6

Weihenstephaner, Festbier

Lager – Märzen
Produktnummer: Nr 11229
Flaska 500 ml
Alkoholhalt 5,8 %
23:90

Om drycken

Mörkt gyllengul till färgen har Festbier den traditionella smaken av ett vällagrat märzenöl, med mogen och fyllig maltton, friska inslag av citrus och elegant kryddiga humletoner.

Färg: Gyllene, klar
Doft: Sirap, bröd, gräs, karamell
Smak: Sirap, knäckebröd, jäst, karamell
Omdöme: God, bra balans, fin sötma och en rund munkänsla
Betyg: 5/6

Weihenstephaner, Hefeweissbier Dunkel

Veteöl – Dunkelweizen
Produktnummer: Nr 89862
Flaska 500 ml
Alkoholhalt 5,3 %
Ordervara, längre leveranstid
23:90

Om drycken

Mjuk och neutral doft med mild brödighet och lite kryddor. Mjuk och fyllig smak med inslag av mogna bananer och en kort eftersmak med låg beska.

Färg: Brun, halvklar
Doft: Bröd, sirap, jäst
Smak: Bröd, sirap, jäst, skumbanan
Omdöme: Härlig brödighet, snygg jästprofil, välsmakande och elegant
Betyg: 6/6

Weihenstephaner Korbinian, Doppelbock

Lager – Dobbelbock
Produktnummer: Nr 89098
Flaska 500 ml
Alkoholhalt 7,4 %
Ordervara, längre leveranstid
30:90

Om drycken

Komplex doft av rostade maltaromer, såsom kaffe, choklad, karamell, bröd och russin. Maltdominerad smak med inslag av peppriga kryddor, alkohol och humlebeska. Samtidigt mjuk, krämig och medelfyllig

Färg: Svartröd
Doft: Russin, kavring, sirap
Smak: Kaffe, russin, plommon, choklad
Omdöme. Wow! Otrolig smak. Rena och välbalanserade smaker. Otroligt lättdrucken och välsmakande
Betyg: 6/6

Weihenstephaner, Alkoholfri

Alkoholfri – veteöl
Flaska 500 ml
Alkoholhalt 0,5 %

Funnits tidigare i Systembolagets sortiment men hittar den inte längre. 

Om drycken

Mild och frisk doft med inslag av nybakade bullar, bananmilkshake och lite kryddnejlika. Mjuk och fyllig smak med aromatisk jästighet och aptitretande eftersmak. Låg beska.

Färg:Gul/orange grumlig
Doft: Jäst, citron, bröd
Smak: Bröd, banan, kryddnejlikor 
Omdöme: Riktigt god alkoholfri öl. Helt rätt smaker för en weissbier och den slinker ner ruskigt snabbt. En favorit hos mig. 
Betyg: 5/6

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Vi har upptäckt en annonsblockerare

Vi ser att du har en annonsblockerare installerad. Var snäll att avaktivera den på vår sida

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu