VETEÖL Weizenbock

av | jan 27, 2021 | 0 Kommentarer

Weizenbock

Weizenbock föddes 1907

Vetebock/weizenbock är en ölstil som bryggdes första gången år 1907 i Bayern. Den kombinerar de jästaromatiska egenskapen hos ljust veteöl med kraftiga maltiga inslag som finns i bocköl, det vill säga starka och mörka lageröl. Resultatet blir ett veteöl med doft och smak av kryddnejlika, banan, torkad frukt och malt. Ofta finns en alkoholarom i ölet då alkoholhalten oftast är mellan 6,5 och 9 %. Ölet är ofta fylligt och alltid varmjäst. Färgen kan variera från gul till brun, beroende på alkoholstyrka och vilken malt som använts. 

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Schneider Weisse Unser Aventinus Tap 6

Mauro: 
Schneider Weisse, Unser Aventinus Tap 6, 1631, 8,2 %.
Stark med komplexa smaker samt en pepprig torr eftersmak. Går att beställa. Längesen man drack den men jag är en sucker för stilen. Mycket djupa karamelliga smaker med en härlig kryddighet och toner av frukt.

Eskilstuna Ölkultur XIII

Jonas F: 
Eskilstuna Ölkultur, XIII, 34248, 9,5%.
Förr om åren har det alltid varit ren och skär slump kombinerat med tur som gjort att jag fått tag på öl från det här bryggeriet, men numera så är det lite lättare. Vid den här styrkan så blir det lite godisvarning, smakbilden är bred, men banan, nejlika och torkad frukt finns där.

Weihenstephaner Vitus

Jonas H :
Weihenstephaner Vitus Weizenbock Nr 89824 7,7 %
Jag minns första gången jag drack denna på fat. Kommer nog alltid att minnas det för det var en sådan otrolig smakupplevelse. Var kär i den sedan många år redan då men på fat var det en extra upplevelse. Stor härlig smak av skumbanan, kryddnejlika, vetebulle och en liten härlig spritsötma. <3 

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

Pilsner.nu