VETEÖL Dunkelweizen

av | feb 3, 2021 | 0 Kommentarer

Dunkelweizen

Dunkelweizen ligger nära originalveteölet

Dunkelweizen är ett mörkt veteöl. Precis som ljust veteöl tillverkas det med vetemalt, men  kornmalten som används är till viss del hårt rostad. Det ger mörkbrun färg och aromer av choklad och rostad malt. Då i stort sett all öl i Tyskland före slutet av 1800-talet var mörk är dunkelweizen troligen närmare hur originalveteölet såg ut när den skapades, än de ljusa varianterna. Ett mörkt veteöl är oftast lite sötare och starkare än det ljusa. Dunkelweizen är ofiltrerat med aromatiskt inslag, exempelvis kryddnejlika och banan från jästen, dock något nedtonade jämfört med ljust veteöl.


<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Weihenstephaner Hefeweissbier Dunkel

Mauro: 
Weihenstephaner, Hefeweissbier Dunkel, 89862, 5,3 %.
Smakrik och lättdrucken. Behöver tyvärr köpas i en hel låda men det är den värd. Det är inte så ofta man dricker en dunkelweizen men det kanske är dags igen. Kan det vara den nya öltrenden? Knappast men vore kul.

Erdinger Weissbier Dunkel

Jonas F: 
Erdinger, Weißbier Dunkel, 1542, 5,3%.
Känns som att jag drar en linje i sanden med Mauro på andra sidan här… Jag gillar Erdinger, även denna. Tyvärr bara beställbar till butik, kollikrav 12 flaskor. Den har allt man vill ha i en veteöl plus rostad malt vilket ger den en härlig munfyllande smak.

Schwarze Weisse

Jonas H :
Hofbräu München Schwarze Weisse Nr 82999 5,1 %
Mauro och Jonas F har tagit de två bästa men den här är också helt ok. Lite för bränd tycker jag för en mörk Weizze. Men ytterligare en gång står vi eniga: Detta är en ölstil som vi vill se mer av.
Mycket trevlig och god och lysande både till och i mat.

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

Pilsner.nu