Våra sommarfavoriter

av | jun 21, 2016 | Systembolaget | 0 Kommentarer

Våra sommarfavoriter

av | jun 21, 2016 | Systembolaget

Här i våra sommarfavoriter listar Jonas H & Jonas F sina fem sommarfavoriter för i år. Kriteriet är att de ska finnas på minst 40 olika Systembolagsbutiker för att komma med i listan. Varför just 40 butiker ? Jo då är det i alla fall sådan täckning på produkterna i olika butiker att ni ska kunna ha en chans att hitta dem i hyllan utan att behöva beställa dem. Det har heller inte varit krav från vår sida att de ska ha kommit i år eller nyligen, utan helt enkelt sådant som vi själva dricker under sommaren 2016.

Förhoppningsvis kan ni hitta någon ni inte provat tidigare eller någon ni glömt bort hur bra den är.

sommaröl

Södermalmspilsner

sommarfavoriter

Jonas F

 

 

Gambrinus (11489, 50cl, 5.2%)

En väldigt bra tjeckisk pilsner som passar bra till maten, kompletterar nubben eller njuts som den är ute i solen.

Gambrinus

Baron Trenck (11455, 50cl, 6%)

Ligger nån knapp noslängd före Gambrinus på min personliga lista, också en rasande trevlig pilsner med ett brett trivselspektrum, både till sill, grillat eller som törstsläckare.

Baron Trenck

Saison Bocq 1858 (1586, 75cl, 6.4%)

En belgare som funnits ett tag på bolaget, och som liksom de tidigare fyller rollen både som måltidsöl och törstsläckare. Lagom stark, fina fruktiga toner och en trevlig doft gör den till ett säkert kort.

Saison Bocq 1858

Saison Dupont Biologique (1614, 75cl, 5.5%)

Är också en saison som brukar finnas på de flesta bolagsbutikerna, något svagare men även den med fina fruktiga toner i doft och smak. Fungerar fint till maten med excellerar som törstsläckare.

Saison Dupont Biologique

Old Tom  (1608, 33cl, 8.5%)

Denna kan vara något att ta fram när solen gått ner, eller till kaffet efter middagen. Med en robustare munkänsla, toner av mörkt socker och högre styrka värmer den fint om kvällen är kylig.

Jonas H

 

 

Weihenstephaner (1526, 50 cl, 5.4%)

Jag är en veteölsjunkie jag vet det, och det har jag varit sedan den dagen då jag var nere på Oktoberfest i Munchen för många år sedan. Här är en av de klassiska Bayerska veteölen enligt mig, och den är lysande innan man grillar, under tiden man grillar och efter grillningen. Stor smak av skumbanan, nejlika, ljus vetebulle och lite honungsdrag. En grym törstsläckare också

Weihenstephaner Hefe

Electric Nurse APA (1443, 33 cl, 4.6%)

Jag tycker mycket av den som Electric Nurse gjort de senaste åren är balanserat, välgjort och genomarbetat. Deras APA är en mycket bra matöl och törstsläckare som jag gärna återkommer till gång på gång. Bra balanserat humlebett och lätta toner av tropiska frukter.

 

Electric Nurse APA

Nils Oscar Södermalmspilsner (11327, 50 cl, 5.0%)

Det här är en av de bästa lageröl som gjorts i Sverige på år och dagar anser jag. En ren snygg balanserad pilsner som är perfekt som matöl och/eller törstsläckare. En balanserad snygg humleprofil gör att den här pilsnern LÄTT kan konkurrera med de bästa internationella i samma klass. Det är bara att köpa den så länge den finns att få på Systembolaget. En öl gjord till Akkurats 20-årsjubileum.

Nils Oscar Södermalmspilsner

Traquair House Ale (11252, 33 cl, 7.2%)

Svensk sommar är ju som ni alla vet inte bara sol och bad utan även regn, blåst och hagel. De dagar som är åt det kyligare slaget eller när kvällen övergår till natt är detta en öl som sitter helt perfekt. En ale som med sin mörka bärnstensfärg glimmar vackert i nattens sken. Smaken är rostad malt, torkad frukt, balanserad beska och melassötma.

 

 

Traquair House Ale

Cuvée des Jacobins (10686, 33cl 5.5%)

Något som snyggt kan bryta av mot all sommarmat och dryck är en snygg flamländsk syrlig öl. En av de bästa i världen och som finns på Systembolaget är denna helt fantastiska produkt. Smaken är frisk och härligt syrlig med massor av sura röda bär och den avslutas med en lång sur smak av surafiskar. Den kan man dricka när som helst även om det kan vara lite knöligt att matcha den med all mat.Prova den till en macka med skagenröra på, så ska ni se något som jag tycker är lysande.

Cuvée des Jacobins

saison

pilsner

ölblogg

swedish beer

Pilsner.nu