Våra öltips till semlor

av | feb 12, 2021 | 1 kommentar

Nu när fettisdagen nalkas är det hög tid att välja en passande dryck till din vetebrödsbulle. Kanske är du så djärv att du byter ut mjölken i hetväggen emot en av våra öl i listan nedan. Eller så är du lite för konservativ, alternativt en liten kyckling, och dricker helt sonika din öl till din semmelbulle istället. 

Vi har valt ut två öl var, en av det tokigare slaget och en mer traditionell. Vilken som är vilken får du gissa dig till.  /Mauro

Guinness Draught

Mauro: 
Guinness, Draught, Nr 1260, Burk 440 ml, Alkoholhalt 4,2 %, 23:40

Varför till semla? 
Fick ett sånt sjukt sug på Guinness till semla. Jag tror det är för att båda är så otroligt lena och slinker säker ner fint tillsammans. Man kanske kan baka semla med Guinness i?

 

Mauro: 
Stigbergets Bryggeri, Gouge Away, Imperial Stout with Cacao, Coffee and Hazelnut, Nr 35322, Burk 440 ml, Alkoholhalt 14,5 %, 89:90

Varför till semla?
Jag skulle vilja ha en riktig pangöl till en semla. Tror verkligen att semlan utmanas ordentligt av denna. Det kommer att bli en hård match. Med en massa grädde och mandelmassa så tror jag dock det blir en ljuvlig kombination när domaren blåser av matchen och både du och semlan kommer att behöva en halvtimme på sofflocket för att ta igen er. 

 

Jonas F: 
Carnegie Porter, #1497, flaska 330 ml, 5,5% 17,90:-

Varför till semla?
Till grädden och allt det söta tycker jag en mörk, och ganska smakrik öl passar. Så varför inte en svensk (nåja, numera Carlsberg, men jag växte upp med Carnegie…) Det borde också fungera med 3,5% versionen om man vill.

 

Jonas F: 
Dugges Softy, #34596, flaska 330ml, 6%, 25:-

Varför till semla?
Kalla det en vild idé, men jag fick för mig att en veteöl skulle kunna passa till semla, gärna en smakrik med mycket smak av vete. Inbillar mig att kryddigheten också kan matcha. Oprövad, men jag får återkomma efter testkörning.

 

Jonas H :
Young’s Double Chocolate Stout Nr 1606 330 ml 5,2 % 19:90

Varför till semla?
En öl som jag alltid gillat till bakverk MEN det förutsätter att den är färsk. När den är färsk har du en sprittande härlig smak av ljus choklad i den som när den åldras dessvärre bara blir bitter och trist. Härliga toner av kaffe i den också som funkar till

Jonas H :
Omnipollo Noa Pecan Mud Cake Nr 1427 330 ml 11% 49:90

Varför till semla?
Detta är ju en choklad, nöt, kaffe, kola bomb utan like med hög sötma. Tror denna skulle fungera ypperligt till en härlig söt semla. Denna är ju sötare än semlan så tror det är grymt. Dela gärna en flaska på två personer man behöver inte mycket av den

Ni glömmer väl inte att rösta om nästa ölprovning ?
https://pilsner.nu/omrostning-infor-olprovning-17-mars-2021/

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

Jästbloggare – Rookie

Bor på landet utanför Uppsala med sambo, barn och katt. Bloggade tidigare om mat på den numera insomnade matbloggen Glimten i grytan.
Tidigare hembryggare med SM-guldmedalj från 2010. Grillfantast och älskar god mat, gott öl och gärna i kombination med varandra.

 

Ulrik Strandberg

av Mauro Marino Jonsäll

Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl men det har eskalerat ordentligt dom senaste åren. Däremot är mitt stora intresse matlagning och det har gjort att mitt ölintresse alltid har varit i nära kombination med mat och hur drycken kan fungera med mat. Så att kombinera mat och dryck är oerhört spännande.

Kommentarer

1 kommentar

  1. Profilbild

    Jag gillar Lusse Lelle till semlan.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

Pilsner.nu