Detta är en fråga som jag får oftare och oftare numera med alla pappersbryggerier som dyker upp. Det är en fråga som flera bloggare ställt sig den senaste tiden efter Stockholm Beer Festival då flera pappersbryggerier vann priser. Här är lite tankar runt det på Allt om Öl. Det här är ju inte något nytt heller. Det första jag kommer ihåg var Åre Bryggeri som någon gång på tidigt 1990-tal började göra en ’egen’ öl under namnet Hummel. Det var dock precis som UppsalaÖl som också fanns dock bara etiketteringar på redan befintliga produkter. Numera är det tack och lov i alla fall unika recept (får man hoppas).
Själv har jag ett tag försökt få svar från Systembolaget vad som gäller vid bryggning på annat bryggeri av ett pappersbryggeri eftersom det ståt lite olika på olika bryggeriers listningar. Wicked Wine har angett Gamla Slottskällans Bryggeri som producent av sina produkter numera, medans Galatea anger Three Towns Ind Brewers som producent och det är i sig också ett pappersbryggeri.
Bifogar lite svar från systembolaget nedan, och svaret kommer från deras ölinköpare via deras Kommunikatör Jenny Gabrielsson :
”Först och främst får vi nog slå fast att fenomenet lego-/kontrakts-/spökbryggning är vanligt förekommande i ölvärlden.
Vi gör ingen skillnad mellan öl där det fysiska bryggeriet står som producent, och öl där ett annat företag än det bryggande/producerande står som producent, såvida vi inte på något sätt kravställt detta i offertförfrågan. Eftersom vi köper in på sensorisk kvalitet tittar vi alltså på den faktiska produkten snarare än på vem som bryggt den för vems räkning, vilket juridiskt sett gör det svårt för oss att ställa krav på ägarförhållanden, etc, hos producent.
Det vi anger som producent är det företag som står för producentansvar, vilket i de flesta fall är liktydigt med fysisk producent. I de fall där en producent inte själva sitter på en produktionsenhet är det upp till dem och/eller leverantören vad de vill ange som producent.
Fenomenet finns förstås även inom vin- och spritvärlden. Ta till exempel Spanskt Lantvin, där Pernod Ricard (och V&S före dem) står som producent, eller Kiviks Calvados, där Kivik bär producentansvar.
Galatea har hittills samlat sina egna ölvarumärken under Three Towns Independent Brewers, istället för att kommunicera var produkterna fysiskt bryggs. Mohawk och Wicked Wine har då tvärtom valt att ange faktisk producent som den som bär producentansvar. Ytterligare exempel är danska Mikkeller, som inte äger ett fysiskt bryggeri, sätter sig själv som producent, och i de flesta fall däröver talar om vilket bryggeri som har producerat ölet åt honom. ”
Systembolaget bryr sig med andra ord inte om ett företag som kallar sig för bryggeri har en produktionsenhet eller inte, samt att man kan själv avgöra vad man anger som producentansvarig. Ställde också lite frågor om lokal försäljning, som gäller på de tre närmaste från prodoktionsplatsen, för de som tillverkar sina produkter på olika ställen i Sverige, samt spridda i olika länder vad som gäller då, men det valde Systembolaget att inte svara på !
0 Comments