fbpx

Uppsala Beer&Whisky Festival 2015

av | feb 28, 2015 | 0 Kommentarer

I Uppsala går just nu Uppsala Beer&Whisky-festival, under fredag och lördag. Jag hade möjlighet att besöka den idag, fredag och spenderade en dryg timme med att gå runt och titta och prata lite med utställarna. Som sig brukar på en sån här tillställning fanns det både högt och lågt, men huvudintrycket är positivt och jag hoppas vi kan få se en regelbunden repris på den.

Fokus var på öl, därefter whisky, sedan fanns det även vin, choklad, kaffe och andra drycker. Ölerna var dels från lokala producenter men det fanns också importörer som presenterade både gamla trotjänare och nyheter. Några udda fåglar fanns, som båset med öl från Lettland och enproduktslanseringen av humleläsk. Uppsalabaserade “Döda Poeters Bryggsällskap” jobbade hårt på att värva bryggkursdeltagare. Whisky representerades såklart av Mackmyra och Box.

Stämningen steg rätt snabbt, och jag misstänker att det under kvällen kommer att vara ganska fullt inne på Fyrishov.

Positiva intryck:
– Välanordnat
– Bra mix av utställare, det var riktigt kul att gå runt och bara titta på utbudet.
– Gott om sittplatser, möjlighet att köpa mat.
– Bra utbud av drycker och varor att prova
– Okej priser för inträde, provglas och provsmakningar
– Utställarna hade gott om material att ta med och läsa i lugn och ro

Negativa:
– En del av utställarna hade blivit överraskade av extrakostnader när de väl var på plats. Jag kan förstå att festivalen måste gå runt för att kunna upprepas, men samtidigt är det också viktigt att de som faktiskt utgör underlaget för festivalen inte får oväntade överraskningar då de i en del fall är små företag som inte har allt för feta marginaler. Under eftermiddagen, allteftersom stämningen steg verkar dock sådana bekymmer ha blåsts bort.
– Det blev ganska snabbt trångt vid montrarna, och en del utställare hade bara några få som bemannade montern vilket gjorde att det inte var helt lätt att kunna prata lite om vilka de är och vad de gör. Nu fanns det ju material att ta med, men jag tyckte lite synd om de som var ensamma i sina montrar – de kommer sova gott när helgen är över.

Som besökare kan man ta sig till Fyrishov multihallar i Uppsala och antingen presentera en förköpt biljett eller lösa en på plats, därefter rekommenderas att köpa ett provsmakningsglas på plats och sen ge sig in i festivalhallen och ge sig hän. Höger- som vänster-varv fungerar, liksom den random walk jag anammade ganska snabbt. Nedan kommer en virtuellt sväng runt festivalhallen med lite kommentarer till bilderna.

Förutom de ölbryggare som var på plats hittade man också både svensk och utländsk whisky, vodka, vin, choklad, kaffe och mycket annat. Jag var dock lite försiktig och höll mig till öl, och primärt inhemsk sådan för att inte tappa fokus på lokalkaraktären helt.

Utanför själva festivallokalen fanns det dels mat att köpa, och Churchill Arms hade byggt upp en liten filial för de som ville relaxa i pub-miljö.

Helhetsintrycket var väldigt gott och jag hoppas att intresset var så stort att vi kan få se den här återkomma regelbundet.

Bekanta som var där under kvällen rapporterade att stämningen var hög, lokalen packad och att utbudet var omtyckt!

Bra jobbat av arrangörer och utställare!

firstinline_ubwf

Först i kön…

Eftersom jag lyckades bra med bussarna var jag en halvtimme tidig och hamnade först i kön. När grindarna öppnades strax efter klockan 12 så var det en hel del folk som hunnit köa upp sig.

lookingback_ubwf

Tre sekunder efter att man öppnat grindarna…

 

 

entrance_ubwf

Första anblicken när man kom in i festivalhallen

Som ni ser i bilden ovan fanns också lokala whiskyproducenter närvarande, dels Mackmyra men även Box var där.

slottskallan_ubwf

Uppsalalokala Slottskällan var naturligtvis på plats och visade upp vad de kan.
Rekommenderar deras Rhumquad om man vill ha nåt riktigt häftigt, men jag nöjde mig med att prova deras Weissbier/IPA-kombination, Whipa som jag inte tidigare druckit. Riktigt smarrig!

vildavästern_ubwf

Snygg vildavästern-känsla i Cask Sweden AB’s monter!

 

Valmiermuizas_ubwf

Hemlevererad öl från Lettland?

 

Wine and Spirits är en onlinebutik som nyligen tagit in Lettiska Valmiermuiza i sortimentet. Lite spännande att se onlineföretagen dyka upp och visa upp vad de har.

tresvampar_ubwf

Tre Svampar Import sliter med de sista förberedelserna

 

trainstation_ubwf

Idel glada miner i Train Station Brewerys monter.

 

Knivstalokala Train Station Brewery var på plats och pratade gärna om sina öl och planer. Nya Hadiraja fanns att prova på.

tilltugg_1_ubwf

Kvällens överraskning, Uppsalarestaurangen Tilltugg och deras spanska öler. Vilken höjdare!

tilltugg_2_ubwf

Spanien? Vem hade kunnat ana?

Uppsalarestaurangen Tilltugg bjöd på festivalens överraskning, då de presenterade en lista öler från spanska Naparbier, och låt mig direkt säga att jag var raskt tvungen att slakta ett antal fördomar jag haft om spansk öl. Jag provade Gentle Lady, Farmer’s Choice, Back in Black och Avant-Garde och kan bara konstatera att det kommer behövas skrivas en separat text om dem. Tills vidare får man, om man vill prova dem i närtid besöka restaurangen.

relax_ubwf

Det fanns möjlighet att roa sig med annat än drycker.

 

poppels_ubwf

Poppels monter, trevlig och pratglad. Personlig favorit: Poppels ESB.

Jag hade en trevlig stund vid Poppels monter och fick reda på att deras ESB snart är slut och inte kommer bryggas förrän till hösten igen. Det finns lite kvar att beställa på bolaget om nån vill ha innan dess.

mjoed_ubwf

Mjödhamnen visade upp riktigt kul grejer.

loevstabruk_ubwf

Löfstabruk var självfallet på plats!

Lokala Löfstabruk börjar bli rätt kända, och var närvarande med de öler vi lärt oss älska. Personlig favorit är deras Blonde.

jadraol_ubwf

Jädraöl är en annan öl från närområdet.

Jädraöl är ett annat närbeläget bryggeri som jobbat hårt på att skapa sig ett namn och att döma av intresset så börjar det ge utdelning.

jackdaw_ubwf

Jackdaw stack ut hakan med flera spännande öl.

Lokala Jackdaw gillar att sticka ut hakan och hade en palett öler som jag inte kunde låta gå mig förbi.

jackdaw_isotonic_ubwf

Jag gillar ju Gose, så deras Isotonic måste ju provas!

 

jackdaw2_ubwf

Det fanns annat att testa såväl smaklökar som fördomar med.

 

hopster2_ubwf

Läsk på humle och grönt the. Färgen häftig, smaken fantastisk.

hopster1_ubwf

Hopster humleläsk, alkoholfri.

Hassla Hops huvudsakliga affär är odling och kvalitetsanalys av humle, men var på festivalen för att lansera en kul alkoholfri dryck som görs på grönt the och humle. De hittade produkten under en resa i Tyskland och tog med den hem för att se om den går att lansera. Kaxigt tycker jag, att ha en produkt, alkoholfri dessutom, men jag hoppas ni provar den, för den var fantastiskt god. Undertecknad kommer försöka få tag på lite flaskor till sommaren.
Dessutom, kolla in den där härliga gröna färgen.

evening_ubwf_sten

Uppsala Beer & Whisky Festival fredag kväll Bild: Sten Eriksson

 

Under eftermiddagen och kvällen blev det ganska mycket folk. Sten Eriksson bidrog med en bild från en stund in på kvällen där man kan ana att slutsiffran för antal besökare nog kan bli hyfsad.

doda_poeter2_ubwf

Döda Poeter Hembryggeri frestade med råvaror, utrustning och kurser.

doda_poeter1_ubwf

Det är klart att du ska gå en bryggkurs!

Döda Poeters Hembryggeri var på plats, deras huvudsakliga verksamhet är att sälja bryggkurser både för nybörjare och erfarna bryggare som i trevligt sällskap vill vidga sina vyer. De ordnar också ölresor och är ett härligt gäng ölnördar och entusiaster.

designbrew_ubwf

Designbrews uppställning

brygghuset_finn_ubwf

Brygghuset Finn

 

brill_co_ubwf

Brill & Co lägger en sista hand vid montern innan anstormingen börjar

 

brasstacks_ubwf

Brasstacks Brewing pratar gärna öl!

 

Brasstacks Brewing är även de ett gäng bryggare från Uppsala, med flera härliga öl att prova.

belgoklubben_ubwf

Belgoklubben fick några andetag innan anstormningen började.

 

Belgoklubben känner nog de flesta som läser bloggen till, men för eventuella nya läsare så tillhandahåller de något så trevligt som en abbonemangstjänst på belgisk öl. Det blev snabbt trångt utanför deras monter och jag misstänker att en och annan festivalbesökare vandrade hemåt som nybliven prenumerant.

beerenthusiast_ubwf

Beer Enthusiast å ena sidan, Jonas H Andersson å andra sidan.

 

beerenthusiast_2_ubwf

Man kan inte annat än gilla den laguppställningen, Beer Enthusiast.

 

 

Beer enthusiast har en riktigt trevlig uppsättning öl och besökte man deras monter kunde man prova av hjärtans lust.

abro_ubwf

Åbro ordnade med en rejäl bardisk och monter.

Åbro Bryggeri brukar vara med och sponsra kring entusiastaktiviteterna och var också med i en egen monter.

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

Skrivet av Jonas F

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

[instashow id="4"]
Pilsner.nu