Triss från Brekeriet

by | feb 16, 2021 | 0 comments

I helgen så testade tre flaskor från Brekeriet som jag har haft hemma ett tag. Jag tror alla är återkommande drycker i Brekeriets sortiment som återkommer nästa varje år. Jag antar att ingen har kunnat missa all magisk öl från landskronabryggeriet Brekeriet, men för er som inte har full koll, så kommer här lite information.

Brekeriet

Brekeriet har specialiserat sig på vildjäst och bakteriekulturer. Bryggeriet producerar suröl av olika slag och ofta med inslag av frukt och bär. De både jäser och lagrar många av sina öl på ekfat. Enligt mig är de en av ledstjärnorna i kategorin svensk surölsbryggning idag.

Bryggeriet är en personlig favorit och jag älskar deras experimentlust. Det dyker ständigt upp nya öl som utmanar ens smaksinne. Idag testade jag alltså tre öl som jag hade hemma och som jag samlat på mig genom åren.

Mina omdömen

Brekeriet, Slice & Dice, Nr 33533, Flaska 330 ml, Alkoholhalt 4,7 %, Glutenfri, 32:90
En glutenfri gose med gurka
Buteljerat 2019, köpt 2019 och bäst före 2024
Passar till asiatiskt, grönsaker och sällskapsdryck

Färg: Ljus, klar
Doft: Gurka, grön melon
Smak: Gurka, salt, grön melon, laktos, salt
Betyg: 5
Omdöme: Spännande smak. Gurkan är tydlig men tar ändå inte över. Gurkan harmoniserar med syran och tonerna av laktos. Syran är välbalanserad och passar övriga smaker. Jag är förvånad att den lagrats så väl. Smakar lite som en somrig fräsch sallad med fetaost, gurka och grönsallad. En härlig sälta som framhäver alla smaker.

Många skulle kalla det här en märklig öl men jag tycker den liknar många belgiska syrliga öl. Skillnaden är dock att smaker av grönt äpple och krusbär som ofta finns i de belgiska syrliga ölerna är ersatt att en tydlig gurksmak. Jag tycker att det är tydligt att det är en matöl. Jag blir direkt sugen på grillat fläsk och kyckling med en härlig smak av chili.
Ångrar direkt att jag inte köpt flera flaskor.

Brekeriet, Sour & Salt, Nr 31590, Flaska 330 ml, Alkoholhalt 4,6 %, 29:90
En gose med svart- och vitpeppar
Buteljerat 2019, köpt 2019 och bäst före 2024
Passar till fisk, skaldjur och sällskapsdryck

Färg: Ljus, klar
Doft: Svartpeppar
Smak: Svartpeppar, vitpeppar, salt, koriander, surdegsbröd på råg
Betyg: 4
Omdöme: Den här var lite svårare. Jag tycker smaken av peppar är tydlig och tyvärr känns det som att någonting saknas. Det skulle behövas en eller flera andra smaker som kunde balansera pepprigheten. Laktoskänslan och syrligheten är dock eleganta. Sältan finns där men jag hade nog gärna sett mer av den. Jag tror verkligen den passar till fisk och skaldjur, gärna med mycket salt. Utan mat så känns denna öl svårare.

Brekeriet, Ruby Gems, Nr 34252, Flaska 330 ml, Alkoholhalt 4,7 %, Glutenfri, 34:90
En ekologisk vild ale med jordgubbar och svarta vinbär
Buteljerad 2020, köpt 2020 och bäst före 2025
Passar till aperitif och sällskapsdryck

Färg: Rosa, disig
Doft: Jordgubbar, rabarber
Smak: Jordgubbar, rabarber, svarta vinbär, filmjölk
Betyg: 6
Omdöme: Otroligt god. Rena och snygga smaker av frukten. En lättsam syrlighet som passar väl med smaken av jordgubb. Har en smak av filmjölk med härliga sommarbär. Ju längre jag har den i glaset ju mer smakar den och den öppnar upp sig och bjuder på nya smaker vid varje klunk.

Jag hoppas verkligen att den kommer igen på systembolaget. Gärna på helflaska så man kan bjuda på den som en fördrink i sommar. Jag tycker den påminner om en roséchampagne med lite tydligare syra. Elegant, välsmakande och helt enkelt briljant.

Omdöme

Avslutningsvis så tycker jag alla vara goda. Salt & Peppar var lite klurigare tyckte jag men jag är övertygad att den är god tillsammans med mat. Det jag generellt gillade med dagens öl är att smakerna är tydliga, rena (alltså inte artificiella) och välkombinerade. Alla har dessutom rätt så låg alkoholhalt och ger mig en härlig somrig känsla trots att det är otroligt kallt utomhus i dessa dagar.

Dagens vinnare

Vinnaren var solklart Ruby Gems. Den var solklart bäst i smak. Smaken var otroligt god, komplex och ren. 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu