Triss från Brekeriet

av | feb 16, 2021 | 0 Kommentarer

I helgen så testade tre flaskor från Brekeriet som jag har haft hemma ett tag. Jag tror alla är återkommande drycker i Brekeriets sortiment som återkommer nästa varje år. Jag antar att ingen har kunnat missa all magisk öl från landskronabryggeriet Brekeriet, men för er som inte har full koll, så kommer här lite information.

Brekeriet

Brekeriet har specialiserat sig på vildjäst och bakteriekulturer. Bryggeriet producerar suröl av olika slag och ofta med inslag av frukt och bär. De både jäser och lagrar många av sina öl på ekfat. Enligt mig är de en av ledstjärnorna i kategorin svensk surölsbryggning idag.

Bryggeriet är en personlig favorit och jag älskar deras experimentlust. Det dyker ständigt upp nya öl som utmanar ens smaksinne. Idag testade jag alltså tre öl som jag hade hemma och som jag samlat på mig genom åren.

Mina omdömen

Brekeriet, Slice & Dice, Nr 33533, Flaska 330 ml, Alkoholhalt 4,7 %, Glutenfri, 32:90
En glutenfri gose med gurka
Buteljerat 2019, köpt 2019 och bäst före 2024
Passar till asiatiskt, grönsaker och sällskapsdryck

Färg: Ljus, klar
Doft: Gurka, grön melon
Smak: Gurka, salt, grön melon, laktos, salt
Betyg: 5
Omdöme: Spännande smak. Gurkan är tydlig men tar ändå inte över. Gurkan harmoniserar med syran och tonerna av laktos. Syran är välbalanserad och passar övriga smaker. Jag är förvånad att den lagrats så väl. Smakar lite som en somrig fräsch sallad med fetaost, gurka och grönsallad. En härlig sälta som framhäver alla smaker.

Många skulle kalla det här en märklig öl men jag tycker den liknar många belgiska syrliga öl. Skillnaden är dock att smaker av grönt äpple och krusbär som ofta finns i de belgiska syrliga ölerna är ersatt att en tydlig gurksmak. Jag tycker att det är tydligt att det är en matöl. Jag blir direkt sugen på grillat fläsk och kyckling med en härlig smak av chili.
Ångrar direkt att jag inte köpt flera flaskor.

Brekeriet, Sour & Salt, Nr 31590, Flaska 330 ml, Alkoholhalt 4,6 %, 29:90
En gose med svart- och vitpeppar
Buteljerat 2019, köpt 2019 och bäst före 2024
Passar till fisk, skaldjur och sällskapsdryck

Färg: Ljus, klar
Doft: Svartpeppar
Smak: Svartpeppar, vitpeppar, salt, koriander, surdegsbröd på råg
Betyg: 4
Omdöme: Den här var lite svårare. Jag tycker smaken av peppar är tydlig och tyvärr känns det som att någonting saknas. Det skulle behövas en eller flera andra smaker som kunde balansera pepprigheten. Laktoskänslan och syrligheten är dock eleganta. Sältan finns där men jag hade nog gärna sett mer av den. Jag tror verkligen den passar till fisk och skaldjur, gärna med mycket salt. Utan mat så känns denna öl svårare.

Brekeriet, Ruby Gems, Nr 34252, Flaska 330 ml, Alkoholhalt 4,7 %, Glutenfri, 34:90
En ekologisk vild ale med jordgubbar och svarta vinbär
Buteljerad 2020, köpt 2020 och bäst före 2025
Passar till aperitif och sällskapsdryck

Färg: Rosa, disig
Doft: Jordgubbar, rabarber
Smak: Jordgubbar, rabarber, svarta vinbär, filmjölk
Betyg: 6
Omdöme: Otroligt god. Rena och snygga smaker av frukten. En lättsam syrlighet som passar väl med smaken av jordgubb. Har en smak av filmjölk med härliga sommarbär. Ju längre jag har den i glaset ju mer smakar den och den öppnar upp sig och bjuder på nya smaker vid varje klunk.

Jag hoppas verkligen att den kommer igen på systembolaget. Gärna på helflaska så man kan bjuda på den som en fördrink i sommar. Jag tycker den påminner om en roséchampagne med lite tydligare syra. Elegant, välsmakande och helt enkelt briljant.

Omdöme

Avslutningsvis så tycker jag alla vara goda. Salt & Peppar var lite klurigare tyckte jag men jag är övertygad att den är god tillsammans med mat. Det jag generellt gillade med dagens öl är att smakerna är tydliga, rena (alltså inte artificiella) och välkombinerade. Alla har dessutom rätt så låg alkoholhalt och ger mig en härlig somrig känsla trots att det är otroligt kallt utomhus i dessa dagar.

Dagens vinnare

Vinnaren var solklart Ruby Gems. Den var solklart bäst i smak. Smaken var otroligt god, komplex och ren. 

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

Jästbloggare – Rookie

Bor på landet utanför Uppsala med sambo, barn och katt. Bloggade tidigare om mat på den numera insomnade matbloggen Glimten i grytan.
Tidigare hembryggare med SM-guldmedalj från 2010. Grillfantast och älskar god mat, gott öl och gärna i kombination med varandra.

 

Ulrik Strandberg

av Mauro Marino Jonsäll

Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl men det har eskalerat ordentligt dom senaste åren. Däremot är mitt stora intresse matlagning och det har gjort att mitt ölintresse alltid har varit i nära kombination med mat och hur drycken kan fungera med mat. Så att kombinera mat och dryck är oerhört spännande.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

Pilsner.nu