fbpx

Triangeltest om någon vågar !

av | apr 18, 2013 | Smått och Gott | 6 Kommentarer

Triangeltest om någon vågar !

av | apr 18, 2013 | Smått och Gott

Stella_1

Det skrivs mycket på bloggar runt om nu om det som komma skall i Den Stora Ölresan på tv. Att de på InBev inte kan beskriva sin produkt Stella Artois, i smak, doft etc  och att folk på gatan inte kan känna skillnaden på Stella och annan öl. Jag tycker inte det är konstigt överhuvudtaget. Skillnaden mellan olika industrilager kan vara skitsvår att hitta. Det kan vara en liten doft, en liten smakskillnad eller liknande som man måste vara van att hitta för att kunna skilja dem åt. Jag vet folk som sitter och provar den typ av produkter i kvalitetshänseende dagligen, och det tog dem långt tid att hitta skillnaderna i sina egna produkter mellan olika batcher. Om man då tar folk som i vanliga fall dricker en industrilager som Stella och tror att merparten av dem ska känna skillnaden mot en annan är man helt ute och cyklar. Folk köper inte öl för att de smakar på ett visst sätt oftast utan man köper på varumärket eller priset.

Jag vet från förr i tiden att det fanns folk på en studentnation i Uppsala som utsatte en säljare för triangeltest. Det är det värsta om man ska prova liknande produkter. Man tar tre flaskor öl och två av dem är samma sort sedan ska man tala om vilka av glasen som innehåller samma öl och vilken som är en specifik sort. I det testet som de utsatte säljaren var målet att han skulle hitta sin egen produkt, och om han gjorde det skulle de köpa en pall av honom.

Han fick vad jag vet aldrig sälja någon helpall till dem.

Jag satt själv med på en provning för många år sedan där det var folk från en massa bryggerier i Sverige med och provade en ljus lager från varje bryggeri som satt i lokalen. Detta skedde alltså när jag jobbade på Slottskällans Bryggeri, och jag glömmer aldrig Jerker Dunge från Åbro som sa: “Jag vet inte vilken som är vår öl men jag vet vilken som säljer bäst”. Sedan pekade han ut sin egen produkt som även var den som sålde mest av de som provades. Det är också en form av kompetens i branschen.

Vad vill jag förmedla med detta inlägg då ? Jo att det är inte så lätt som man tror att hitta en viss produkt bland andra liknande, samt att om man jobbar på ett företag som InBev eller liknande är det inte öl man primärt jobbar med utan man jobbar med en produkt som lika väl skulle kunna vara spillolja, glödlampor eller leksakståg.

Innan man kastar första stenen ska man nog prova en triangeltest själv på industrilager eller kanske glödlampor för att se vad man klarar av.

 

Liknande inlägg

Pilsner.nu