Tre nya bocköl på Systembolaget

av | feb 25, 2021 | 1 kommentar

I helgen testade jag öl från en av mina favoritstilar, tre bocköl från tre olika bryggerier. Bockölerna är av lite olika typ men jag tyckte det skulle vara kul att jämföra dessa tre ändå. Det är nämligen tre bocköl som nyligen har släppts på Systembolaget.

 

Mina omdömen

Roslags Näsby Bryggeri, Pentavägen #5, Nr 31383, Flaska 330 ml, Alkoholhalt 6 %, 35:30

En ljus bocköl (lokalt och småskaligt)

Färg: Gyllene, klar
Doft: Limpa, jäst, sirap, knäck
Smak: Sirap, limpa, torkad frukt, lite spritig
Betyg: 4

Omdöme:

Rena smaker som gifter sig väl. Lite spritighet som ligger kvar ett tag, annars en bra balans mellan sötman och resterande smaker. Kanske inte rimligt att jämföra en ljus bocköl med resterande som är mörka, men nu gör jag det ändå. Mycket god i sig själv och jag tror den åldras väl. Den här kommer att fungera så bra med många husmansrätter som stekt fläsk och löksås, pannbiffar, köttfärslimpa och mycket annat.

Denna öl är nysläppt och årgången är 2021. Jag har några flaskor från 2020 också. Den verkar vara återkommande varje år.

Nils Oscar, Bock to Basics, Nr 11318, Flaska 330 ml, Alkoholhalt 7,5 %, 28:90

En dubbelbock (tillfälligt sortiment)
Passar till lamm, vilt, nöt och som sällskapsdryck

Färg: Mörkbrun
Doft: Torkad frukt, kaffe, rök, choklad
Smak: Choklad, dadlar, russin, lite spritig ton, pomerans
Betyg: 5

Omdöme:

Ordentligt med smak här. En riktig munfull. Härlig sötma och snygga smaker. Har en viss spritighet som jag tror släpper med åren. Sötman och kryddigheten balanseras väl. Smaken sitter kvar länge och är riktigt bra. Otroligt välsmakande.

Bock to Basics är vinnaren i SM i hembrygd öl 2020. Receptet är gjort av Jonas Carlfjord.

Nynäshamns Ångbryggeri, Bruksviken Bocköl, Nr 11658, Flaska 500 ml, Alkoholhalt 6,7 %, 36:-

En dubbelbock. (tillfälligt sortiment)
Passar till nöt, lamm och som sällskapsdryck

Färg: Svart
Doft: Mörk sirap, balsamico, kavring, dadlar
Smak: Mörk sirap, russin, dadlar, kavring, kaffe, choklad
Betyg: 6

Omdöme:

Otroligt god. Rena och snygga smaker. En härlig halvbitter eftersmak sitter i ett tag. Ingen spritighet här. Lite mindre kropp än övriga men kompenserar med mycket smak. En lättsam sötma balanseras av beskan. Ju längre jag har den i glaset ju mer smakar den och den öppnar upp sig och bjuder på nya smaker vid varje klunk.

Jag hoppas verkligen att den kommer igen på Systembolaget. Vet inte riktigt hur den klarar lagring men jag tror och hoppas att den klarar det bra. Detta blev den självklara vinnaren med motiveringen att smaken var mest balanserad mellan beskan och sötman samt dess långa eftersmak.

Omdöme

Avslutningsvis så tycker jag alla var riktigt goda och jag hoppas att dessa kommer tillbaka i sortimentet. Alla var otroligt välbalanserade. Alla hade en liten spritig eftersmak som brukar lägga sig med lagring. Gillar ni att lagra öl så kan jag tipsa om att lagra alla dessa och testa om 1, 2 och 3 år. Till sist vill jag påminna alla om att bocköl är en underskattad stil som alla borde prova på. 

Dagens vinnare

I syfte att kröna en vinnare idag så har jag kommit fram till. Dagens vinnare var solklart Nynäshamns Ångbryggeri, Bruksviken Bocköl. Detta blev den självklara vinnaren med motiveringen att smaken var mest balanserad mellan beskan och sötman samt dess långa eftersmak. 

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

Jästbloggare – Rookie

Bor på landet utanför Uppsala med sambo, barn och katt. Bloggade tidigare om mat på den numera insomnade matbloggen Glimten i grytan.
Tidigare hembryggare med SM-guldmedalj från 2010. Grillfantast och älskar god mat, gott öl och gärna i kombination med varandra.

 

Ulrik Strandberg

av Mauro Marino Jonsäll

Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl men det har eskalerat ordentligt dom senaste åren. Däremot är mitt stora intresse matlagning och det har gjort att mitt ölintresse alltid har varit i nära kombination med mat och hur drycken kan fungera med mat. Så att kombinera mat och dryck är oerhört spännande.

Kommentarer

1 kommentar

  1. Profilbild

    Kan inte nog hålla med om Nynäshamn. Fruktansvärt god och borde egentligen vara given i ordinarie

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

Provningslänkar 210415

Provningslänkar 210415

Youtube: https://studio.youtube.com/.../UCYizZlJAEU.../videos/live...facebook: https://www.facebook.com/pilsner.nu/videos/1061246494283974

Pilsner.nu