Träffa Brygghuset Finn på Uppsala Beer & Whisky

by | mar 15, 2023 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Dags för Uppsala Beer & Whisky Festival

Snart dags för en av mina favoritfestivaler; Uppsala Beer & Whisky Festival! Mässan äger rum fredagen den 24 mars och lördagen den 25 mars på Fyrishov i Uppsala. Jag passade på att intervjua Petter Lindholm från Finn inför festivalen. 

Jag kommer självklart att vara på plats. Ses vi på mässan?  Jag kommer att vara huvuddomare i öltävlingen som sker under fredagen och vinnarna annonseras på lördagen. 

Öppettider:

Fredag – 15.00 – 20.00
Lördag – 13.00 – 20.00

All information om mässan och biljettköp hittar du här

Brygghuset Finn

Brygghuset Finn ligger i Landskrona och har bryggt öl sedan 2013. Inspirationen till Brygghuset Finn kom efter att grundarna läst en kurs i ekonomi under sin studietid i Lund. Vi brygger allt mellan lager, humligt, mörkt och surt, så välkomna till oss och Finn en ny favorit!

Alla känner väl till Brygghuset Finn, men för nya besökare. Vilka är ni och hur har er ölresa sett ut?

Vi som driver Brygghuset Finn är tre vänner som träffades när vi studerade i Lund. Jag (Petter) och Simon studerade till ingenjör och i vår utbildning fanns en obligatorisk ekonomikurs och i den kursen hade vi ett skolprojekt där man skulle hitta på ett fiktivt företag och skriva en affärsplan. Simon hade tidigare hembryggt och vi var båda intresserade av öl, så det föll sig naturligt att i det skolprojektet skriva en affärsplan för ett fiktivt bryggeri, som dessutom fick namnet Brygghuset Finn. Detta var 2010 och inspirerade av kursen, så började vi hembrygga allt mer och mer. Vår tredje medgrundare Joacim kom med i gänget och till slut kändes det oundvikligt att gå från hobby till att starta ett riktigt bryggeri.
 
Vi fann oss väl tillrätta i Landskrona där vårt bryggeri ligger och hösten 2013 bryggde vi den allra första kommersiella batchen. Sedan dess har det varit full fart framåt och det känns nästan overkligt att det snart har gått 10 år. Vi har växt och investerat varje år sedan starten och vi har alltid strävat efter att utvecklas och bli bättre hela tiden!
 

Vad har ni med er till Uppsala Beer & Whisky Festival och vad får man inte missa hos er?

Ölen som absolut inte får missas är vår Derailed Bourbon Bock. Förra året vann den pris för bästa specialöl på mässan och årets batch är lite starkare och enligt min personliga preferens snäppet bättre! Dessutom har vi en helt ny lager som är smaksatt med Yuzu, vår förhoppning är att den kommer att bli den perfekta sommarölen när den lanseras nationellt på systembolaget den 1a Juni.

Hur jobbar ni för att ölsverige ska växa och må bra? Har ni några samarbeten planerade?

På senare tid har vi blivit bättre på att värdesätta vår egen tid, ta ledigt och inte bara jobba dygnet runt. För att verksamheten ska fungera på lång sikt, så behöver arbetsmiljön vara hållbar. Det innebär att vi inte tackar ja till lika många projekt och samarbeten som vi gjorde förr i tiden! Men vi har mycket kontakt med många av våra vänner i branschen och vi är en aktiv del i den öppna och hjälpsamma bryggarcommunityn som finns.

Vad händer i framtiden hos er? Vad har ni kvar på er önskelista?

Just nu har vi precis installerat en ny snabbare burkmaskin. Den har stått på vår önskelista ett tag, men är nu verklighet. I övrigt ser vi fram emot ett förbättrat världsläge, så att inflationen går ner och prisläget stabiliseras!

Vad kommer att vara årets ölstil?

Rököl. Vi spår att det kommer att släppas väldigt mycket rököl inför hösten i systembolagets lokala sortiment! Även om ökningen sker från låga nivåer och fortsatt kommer vara låg, så tror vi att den kommer att öka markant.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu