Thornbridge Raven

by | apr 16, 2012 | 3 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Black IPA är en ölstil som just nu kommer starkt i många länder. Systembolaget kommer bland annat att lansera en Svensk Black IPA i höst på det tillfälliga sortimentet. Det är en mörk India Pale Ale som smakmässigt är som en IPA men med lite brända maltiga toner som ett komplement till humlen. Lite elakt sagt kan man säga att det är en IPA med kropp, eftersom många av de IPA som släpps nu är rena humlebomber utan balans och kropp anser jag. Thornbridge Raven är en Black IPA från Thornbridge Brewery på 6,6 procent och släpptes på Systembolaget 2 April i år. Den har av många ansetts vara den bästa Black IPA som finns just nu, vi ska se vad jag tycker.

– När man öppnar flaskan och häller upp ölen i glaset ser man att dryckern är mycket mörkt rödbrun, så gott som svart, och har ett fast fint skum som är kaffelattefärgat och ligger länge.

– Doften är stor och annorlunda mot vad jag trodde. Den känns frisk och fräsch med tydliga inslag av gräs och hö samt klara dofter av krusbär och svartavinbär. I slutet av doften hittar jag också klara malttoner som blandas upp med fläder, passionsfrukt och blodgrape.

– När munnen fylls av ölen som sveper runt känner man en hög humlebeska som nästan bedövar en med en blodgrapesmak som strax går över i en söt maltighet med klara honungstoner. I slutet har man en lång humlebeska av hö och dill.

 Jaha,så ska man då tycka till också. Jag tycker att det är en trevlig öl men den är inte balanserad och fyller därför inte sitt syfte till fullo för mig dessvärre. Jag skulle vilja haft en större fetare kropp för att fullt ut klara av den humlebeska den har. Tycker dock att den doftar roligare än vad den smakar om jag ska vara ärlig. Vet att jag inte kommer att bli populär och ifrågasatt för det tyckandet, men jag står för det ! Dock är den helt klart värd att köpa och att dricka till exempelvis en kraftig indisk lammrätt som  Lamm Tandoori . Normalt sett ska man INTE ha en höghumlad öl till stark mat eftersom då beskan i ölen förhöjs, men jag har märkt att öl humlad med humlesorten Nelson Sauvin fungerar utmärkt även om den är höghumlad.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

3 Comments

 1. Kristjan Aunver

  Hej, Pilsner.nu! Jag har oxå testat en flaska. Tyckte den var god. Håller med i dina fina beskrivningar av doft & smak. Men jag tyckte inte den var obalanserad. Jag skulle dricka den till kraftigare kost, eller bara som den är. Fast inte så ofta, den är alldeles för dyr för det!

  Reply
 2. Jonas H

  Med obalanserad menar jag att jag tycker att det krävs en större kropp till den beskan. Men smaken är som vi alla vet som baken…….

  Reply
 3. India pale ales

  Vi tyckte att den var väldigt god. Håller inte med om obalansen. Den är förvisso ordentligt humlad, men långt bortom det extrema.

  Men vi förstår vad du menar. Den har en lätt kropp. Dock det jag gillade vi gillade den här gången.

  Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu