SYRLIG ÖL Lambic

av | jan 18, 2021 | 0 Kommentarer

Lambic

Lambic är ett spontanjäst öl från Belgien

Lambic är en spontanjäst ölstil som nästan uteslutande bryggs i ett område sydväst om Bryssel som kallas Pajottenland. Ölen bryggs med upp till 30-40 % omältat vete. Bryggerierna använder lagrad och oxiderad humle, då man vill undvika beska och humlearomer. Det är enbart humlens antiseptiska egenskaper man vill åt.

Man tillsätter inte jäst utan låter mikroorganismerna i luften angripa vörten. Sedan för man över ölet till stora ekfat där olika mjölksyrebakterier angriper ölet, som sedan får jäsa under flera år. Ölet blir torrt med syrlig smak. Flera olika vilda jäststammar, främst av släktet brettanomyces, ger ölet sin säregna karaktär av stall, multna löv, jordkällare och svamp.

Lambic har låg till ingen kolsyra. Oblandad lambic är mycket ovanligt och finns nästan enbart på fat i Pajottenland. Lambic smaksätts istället oftast med frukt och/eller bär eller blandas av olika ålder för att på så sätt skapa en geuze. 

Lambic är namnskyddat av EU och det är endast öl från Pajottenland som får bära detta namn.

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Dessvärre finns inga av dessa att köpa på Systembolaget just nu.
Det finns faktiskt ingen Lambic att köpa just nu

Mauro: 
Cantillon, Iris,
en rätt så ovanlig suröl i Belgien. Den är humlad med både ny och gammal humle. Jag gillar balansen mellan syran, den fräscha humlen och djupheten. Otroligt härlig och smakrik. Kan rekommendera den om ni någonsin stöter på den.

Jonas F: 
Eftersom Mauro högg Iris får jag dra till med Oude Lambiek från De Cam.
Tungkrullande syrlig, men när chocken släpper så är den trevligt komplex. Definitivt sanitetsassociationer i doften.

Jonas H :
Blir en Cantillon från mig också men en Cantillon Cuvée Saint Gilloise.
En tvåårig lambic som är torrhumlad med en liten mängd socker. En riktigt god Cantillion som inte är så vanlig dessvärre

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

Pilsner.nu