SYRLIG ÖL Frukt-och bärlambic

av | jan 21, 2021 | 0 Kommentarer

Frukt-och bärlambic

Frukt- och bärlambic får färg, doft och smak från den tillsatta frukten eller bären

Lambic smaksätts ofta med frukt eller bär och vanligast är körsbär. Man tillsätter frukten eller bären när ölet ligger på fat, vilket gör att ölet börjar jäsa igen. Lambicen får färg men även mycket doft och smak från den tillsatta frukten som ligger i faten i flera månader.

Vildjästen brettanomyces finns i lambicen och jäser ut fruktsockret vilket gör ölet helt torrt. Körsbären som används till kriek är surkörsbär av sorten moreller. Traditionellt användes schaarbeekse-moreller, men de är idag ovanliga och svåra att få tag på. Att smaksätta med hallon är också vanligt och lambicen kallas då för framboise.

I Belgien är alla medel tillåtna och därför finns det nästan lika många lambic-smaker som det finns frukter och bär. Inte heller är det helt ovanligt att använda fruktjuicer och puréer i sin lambic – särskilt i de söta varianterna.


<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Mauro: 
Brouwerij Boon, Oude Kriek Boon, 2017, 1673, 6,5 %.
En snygg kriek som finns i det fasta sortimentet. Inte världens bästa kriek men otroligt god och balanserad. Inte så söt. Rena smaker. Det är kul att det nästan alltid finns en flaska av denna vilket systembolag jag än besöker. Då har man alltid ett säkert kort.

Jonas F: 
Hanssens Artisanaal, Hanssens Oude Scharbeekse Kriek, 11161, 6,5%.
Utgått från sortimentet, men om den går att beställa eller återkommer så köp den. Intensiv körsbärssmak med en syrlighet som ligger på gränsen för vad man vill ha i munnen, men det fungerar.

Jonas H :
3 Fonteinen Intens Rood Season 18/19 Nr 11428 6,3 %
Stötte på den här första gången i tapprummet hos 3 Fonteinen. förstod inte hur jag kunnat missa den då och det tycker jag ni inte heller ska göra. En riktigt bra kriek som dessutom finns på Systembolaget

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

Pilsner.nu