Fick ett pressmeddelande från Svenska Ölfrämjandet idag om att de undersökt hur ölmarknaden ser ut på Göteborgs krogar med avseende på vilka de har som leverantörer. Det är skrämmande siffror att läsa. /Jonas H
Läs mer om det här –> Svenska Ölfrämjandet
Pressmeddelande:
93 procent av Göteborgs krogar har bara öl från en leverantör – Storbryggerierna kan bryta mot konkurrenslagen
—
Konkurrensverket har startat en utredning om huruvida de stora bryggerierna bryter mot konkurrenslagens paragrafer om »missbruk av dominerande ställning« och »vertikala avtal«.
Svenska Ölfrämjandet välkomnar utredningen.
– Bryggerilån och avtal har satt ett effektivt krokben för hantverksbryggeriernas möjlighet att sälja fatöl i över 20 år. Det begränsar utbudet för alla oss konsumenter, säger Svenska Ölfrämjandets ordförande Tomas Lindohf.
Eftersom det saknats information om hur utbredda avtalen är startade Svenska Ölfrämjandet en kartläggning. Denna gjordes i Göteborg och visade att 93 procent av krogarna serverar fatöl från en enda leverantör (se bilaga), och att den ölen nästan alltid kom från Carlsberg, Spendrups eller Åbro.
– Det här bekräftade våra misstankar. I en storstad som Göteborg är 93 procent av fatmarknaden i praktiken stängd för små lokala hantverksbryggerier. I mindre städer förekommer det att samtliga krogar har ingått avtal med något storbryggeri och därmed enbart säljer deras öl, berättar Tomas Lindohf.
Storbryggerierna vilseleder konsumenterna. I baren kan det finnas många ölkranar med olika varumärken. Det kan ge intrycket att det handlar om olika småskaliga och lokala bryggerier när det i själva verket är samma leverantör.
– Vi kräver att Konkurrensverket begränsar de här avtalen. De är skadliga för svensk ölkultur. Vi har över 450 bryggerier i Sverige som inte får en sportslig chans att slå sig in på marknaden med sina produkter, avslutar Tomas Lindohf.
0 kommentarer