NCB-Header

Svenska Hantverksöl – Nya Carnegie Bryggeriet

by | maj 17, 2024 | 0 comments

Nya Carnegie Bryggeriet grundades för 10 år sedan och jag kommer ihåg när det började snackas om det och framför allt om namnet. De har sitt 10 års kalas på lördag den 18 Maj och det är inte utan att jag tycker ni ska ta er dit om ni har möjlighet. De har ju under dessa år radat upp ett antal riktigt bra öl på den svenska marknaden. 

Joakim Losin

Joakim Losin

Vad är anledningen till att ni startade ert bryggeri?
Idén och första försöket till att dra i gång bryggeriet kom i början av 2000 talet, men av olika anledningar gick det inte då. Efter det var det riktigt riktigt nära ett par gånger och jag kan säga att vi tittade på majoriteten av alla tillgängliga lokaler som skulle kunna fungera som ett bryggeri i Stockholms innerstad eller närförort. Vi hade många intressanta lokaler, både långt under mark till ovanpå ett tak och allt där emellan. Till slut blev det i en del av den gamla glödlampsfabriken Luma i Hammarby Sjöstad som vi hamnade och då som ett fantastiskt samarbete under namnet Nya Carnegiebryggeriet, där vi tillsammans med Brooklyn Brewery, ett stort antal personer med koppling till finansföretaget Carnegie, nöjesprofiler, restauratörer, grannar och vänner kom tillsammans och fick till detta fantastiska bryggeri som nu varit igång i 10 år. (se mer nedan).

Hur många anställda har ni på ert bryggeri?
Totalt ca 28 personer inkluderande restaurangen.

Vilka typer av öl producerar ni?
Allt från lageröl till vildjästa fruktsurisar.

Vilken/vilka är era mest populära produkter och på vilken förpackning?
Våra storsäljare är 100W IPA på burk och flaska följt av JACK IPA. Tittar vi på vad som säljer mest i vår egen bar/restaurang, så är det den öl som var vår alldeles första brygd på plats – Kellerbier som säljer bäst. Vi brygger även ett antal produkter åt Brooklyn Brewery för den europeiska marknaden.

Hur stor är er årliga produktion?
> 2m liter

Vilka är era huvudsakliga försäljningskanaler?
Restaurang och Systembolaget

Vilka är era framtida tillväxtplaner?
Vi har nosat på lite export, så vi får se om vi går vidare med det. Sedan ser vi fram emot den nya tunnelbanan som kommer ha en uppgång runt hörnet från oss. Något som kommer göra oss än mer tillgänglig här i Sjöstan från 2030 när det är planerat att den ska öppna.

Gör ni något speciellt som ni tycker gör att ni utmärker er från andra småbryggerier?
Givet vårt hyffsat centrala i Hammarby Sjöstad här i Stockholm, så är vi ett besöksvänligt bryggeri och vi rustar för att kunna ta emot ännu fler besökare till våra populära rundturer och ölprovningar.

Vilka är de största utmaningar ni har i verksamheten?
Utmaningen med att driva produktion i relativt liten skala är andelen av kostnaderna som är fasta och detta faktum medför en utsatthet för prisförändringar av tex hyra, el, biogas etc.

Gör ni något för att påverka ert miljö- och klimatavtryck?
Sedan start så har vi drivit bryggeriet med grön el samt biogas och när vi designade bryggeriet försökte vi få in att minimera vårt klimatavtryck så mycket som möjligt. Vi har just köpt en ny lastbil som kommer gå på drivmedlet HV100 i stället för diesel. Vidare så har vi den senaste tiden gjort ett antal justeringar för att ytterligare minska vår totala vattenkonsumtion och till sommaren 2024 så hoppas vi på ytterligare ett stort steg där. Utöver detta så är vi aktiva i ett antal intressanta projekt som vi hoppas kunna prata om mer framöver inom detta område.

Öppet för att förmedla något ni vill nå ut med till våra läsare ….
2024 är ett extra roligt år för oss då det är 10 år sedan vi bryggde vår första Kellerbier i år. Jubileumskalaset är den 18:e maj med start kl 13.00 och då är alla välkomna i mån av plats. Kan man inte komma då, så är vi öppet tisdag till lördag i vår restaurang och bar. Missa inte heller vår minifestival i samband med Ölets Dag då vi förutom våra egna öl har bjudit in ett antal andra bryggerier. Ölets Dag infaller varje år den tredje onsdagen i juli.

 

Vi tackar Joakim Losin för att han tagit sig tid att svara på våra frågor i dessa hektiska jubileumstider.  
Vi hoppas att de kommer många till dem på födelsedagsfesten och kan ni inte åka dit då så försök göra det under sommaren eller så. Bra mat och bra öl 
/Jonas H

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Jag har tidigare suttit i Stallhagens styrelse ett antal år men numera dricker jag mest öl, åker som öldomare i Europa när det inte är Corona, och bloggar så mycket jag hinner.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu