Svenska Hantverksöl – Närke Kulturbryggeri

by | maj 21, 2024 | 0 comments

Turen har idag kommit till Närke Kulturbryggeri som väl de flesta känner till, men för mig var det lite ny information om en del saker i alla fall. Vi har under årens lopp provat många av deras utmärkta produkter, och jag hoppas vi kommer att kunna göra det under många år till. Berith har tagit sig tid att svara på våra frågor 

Berith Karlsson

Vad är anledningen till att ni startade ert bryggeri?
Ja, det blev ju en dröm att som hembryggare kunna starta ett bryggeri. På den tiden hade vi några goda förebilder, inte minst i Nynäshamns Ångbryggeri. Men Håge o jag tyckte att vi var för gamla redan då (Nynäskillarna var ju mycket yngre! t ex), men så fick vi till slut tag på en billig lokal, där vi tvekade men byggde under ett par år. 2003 startade vi på riktigt. Vår idé var, och är fortfarande, smakrikedom och variation. Inget blask! Vi ser på oss som hantverkare och konstnärer, som skapar ölkultur tillsammans med kollegorna i branschen. Ibland brygger (”jammar”) vi t o m tillsammans, gör en Co-brew, för att träffas och lära av varandra. Och ha kul!

Hur många anställda har ni på ert bryggeri?
3.

Vilka typer av öl producerar ni?
Egentligen alla, utom spontanjästa öl. Mest klassiska ale, porter, stout, lager.

Vilken/vilka är era mest populära produkter och på vilken förpackning?
Örebro Bitter, engelsk extra special ale; Jante Lager, klassisk lager; Närke Slättöl, american pale ale; Böhmisk Pilsner, tjeckisk pilsner, alla på flaska 330 ml.

Hur stor är er årliga produktion?
Lika mycket som Åbro brygger på ett dygn! Och då är de ett litet stort bryggeri. Vi kan brygga ca 1000 hl.

Vilka är era huvudsakliga försäljningskanaler?
Systembolaget och lokala pubar och restauranger, samt kvalitetspubar i Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping.

Vilka är era framtida tillväxtplaner?
Inga, faktiskt. Dels så har vi begränsningar i lokalen, men det är också så att man måste ställa sig frågan om tillväxt alltid är en hållbar utveckling. Att sukta efter produktionsökning är inget mål i sig. Målet är att kunna upprätthålla en stadig produktion med hög kvalitet och att kunna leverera till en stadig kundkrets.

Vi Är Närke

Gör ni något speciellt som ni tycker gör att ni utmärker er från andra småbryggerier?
Skulle väl vara Kaggen Stormaktsporter, då. Några olika mölskor då och då, dvs öl bryggt med honung, en gammal tradition. Och kanske våra olika rököl, t ex Katalysator Rauchbock och OkT Festbier. Men inget är ju nytt under solen, allt har gjorts av något annat bryggeri förut.

Vilka är de största utmaningar ni har i verksamheten?
Att få ihop till alkoholskatten varje månad!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Vi väntar spänt på att Sveriges politiker äntligen skulle följa alla andra EU-länger (utom Spanien) och besluta om möjligheten till differentiering av alkoholskatten efter storleken på det tillverkande bryggeriet! Det vore en liten liten hjälp till utjämning av de starka konkurrens-fördelarna som industribryggerierna har tack vare sin enorma stordrift. OBS! I Spanien är alkoholskatten ca 35 öre per flaska, i Sverige ca 4 kronor. Det är skillnad, det!

Gör ni något för att påverka ert miljö- och klimatavtryck?
Vi gör allt vi kan för att spara på vatten, värme, kyla och transporter. Man måste göra det man kan.

Öppet för att förmedla något ni vill nå ut med till våra läsare …..
Om man vill att det även i framtiden ska finnas en mångfald och en svensk ölkultur värd namnet – köp mer lokalt hantverksöl! Ibland när folk frågar hur vi ”orkar” ”hålla på”, och varför vi gör det, så brukar jag svara: ”Det är för att vi vill att det aldrig någonsin mer endast ska finnas ca 5 stycken stora processindustrier, som står för ölbryggningen i Sverige! Så som det var en gång i tiden, när de hade köpt upp alla mindre lokala bryggerier, som faktiskt fanns i varje stad/samhälle, ända fram på 60- och 70-talen. Konsumenter kan faktiskt påverka!!

Vi tackar Berith och ser fram emot att ”bli Bitter” framåt i vårt öldrickande

/Jonas H 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Jag har tidigare suttit i Stallhagens styrelse ett antal år men numera dricker jag mest öl, åker som öldomare i Europa när det inte är Corona, och bloggar så mycket jag hinner.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu