Hop Notch Header

Svenska Hantverksöl – Hop Notch Brewing

by | mar 4, 2024 | 0 comments

Till sist dök Jessica upp med ett eget bryggeri där hon själv får bestämma allt. Och med den bravur hon och Magnus gör det. Två ben att stå på i Waxholm och Hop Notch, där båda delarna producerar högklassiska produkter som tillhör toppskiktet av produkter i Sverige. De har svarat på våra frågor så ni alla kan ta del av vad de tycker och tänker.

Jessica & Magnus Hop Notch

Jessica & Magnus

Vad är anledningen till att ni startade ert bryggeri?
Vem vill inte ha ett eget bryggeri!? Något eget där man får bestämma själv 😊 Efter mååååånga år som hembryggare har väl den omöjliga drömmen nog alltid funnits lite i bakhuvudet. Jessica var tidigare anställd som headbrewer för S:t Eriks Bryggeri vilket gav ännu mera mod och branschkunnande att ta det stora steget till att starta eget, men det var Magnus som såg till att det äntligen blev av.

Hur många anställda har ni på ert bryggeri?
2 st heltidare

Vilka typer av öl producerar ni?
Vi heter ju Hop Notch… så mest fokus på humliga öl, men under Waxholms Bryggeri-varumärket brygger vi snygga klassiska ölstilar, så som tjeckisk pilsner, dunkel, kellerbier osv men även lite ”lugnare” IPA och Pale Ales för en bredare publik.

Vilken/vilka är era mest populära produkter och på vilken förpackning?
Hello Sunshine och Unicorn Sauce på burk för Hop Notch. Två av våra öl som vi bryggt längst. De har varit med sedan 2020, vilket är fantastiskt trevligt med tanke på den generella nyhetshetsen.
För Waxholm är det definitivt Waxholm Premium Lager och Waxholm Julöl på 50cl returglasflaska samt Waxholm Kellerbier på 44cl burk.

Hur stor är er årliga produktion?
80.000L

Vilka är era huvudsakliga försäljningskanaler?
Systembolaget och pubar/restauranger. Vi är dock väldigt dåliga på att ringa och sälja själva, så vi är fantastiskt glada att så många krogar hör av sig till oss.

Vilka är era framtida tillväxtplaner?
Några fler jäst- och lagringstankar och en centrifug skulle inte sitta fel 😊

Hop Notch 1
Hop Notch 2
Hop Notch 3

Gör ni något speciellt som ni tycker gör att ni utmärker er från andra småbryggerier?
Vi är ju inte unika på det sättet, men vi gillar humle, balanserade öl med höga smaker och inte så mycket pajasöl. Man kan alltid leverera effektsökande käftsmällar, men det måste finnas balans och respekt för konsumenten oavsett ölstil! Med det sagt så gör vi tex inte så många Calzonesours. (Oj, vad jag kommer att få äta upp det någon framtida collaboration 😊)

Vilka är de största utmaningar ni har i verksamheten?
1) Logistik! Så tråkigt att inte kunna leverera till alla som vill ha våra öl ute i landet, då transporter är så fruktansvärt dyrt ☹
2) Att vi inte hinner brygga så mycket vi skulle vilja/kan sälja då vi har för få jäs- och lagringstankar.

Gör ni något för att påverka ert miljö- och klimatavtryck?
Vi återvinner varmvatten och ånga från bryggverket för att spara energi och vatten. Vi testar även ett nytt litet system att skörda den extra kolsyran från våra jästankar. På så sett så minskar vi utsläppen av kolsyra till atmosfären samt sparar pengar då vi inte behöver köpa och transportera kolsyra på tub. Ett testprojekt tillsammans med svenska Pontum, som även bygger småskaliga flask- och burktappningslinjer (Köp svenskt och stötta svenska företag!).
Kör mest öl på burk både för externa miljön och vår egen arbetsmiljö. Att det dessutom kvalitetsmässigt är bästa portionsförpackningen för öl är ju guld bara det. För de produkter vi har på flaska har vi i huvudsak returglas.

Öppet för att förmedla något ni vill nå ut med till våra läsare ….
De flesta känner till begreppet APK (Alkohol Per Krona). Jag vill införa begreppet SPK, Smak Per Krona. Det är vad vi står för och lever efter. Visst är våra öl dyrare precis som tex ost, kött, glass, kaffe, choklad osv från mindre producenter, men vi levererar mera SPK. Smakar det mera, så behöver man mindre mängd för oral tillfredställelse/mätta smaklökarna. Främjar i längden både själen, plånboken och folkhälsan 😊

Vi tackar för att Jessica & Magnus tagit sig tid och svarat på frågorna. Vi tar till oss SPK och sprider det tycker jag. Ett bra sätt att se på vad man får när man handlar småskaliga produkter. Samt glöm inte heller deras avslutande ord om att handla SPK:
”Främjar i längden både själen, plånboken och folkhälsan 😊” 

/Jonas H

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Jag har tidigare suttit i Stallhagens styrelse ett antal år men numera dricker jag mest öl, åker som öldomare i Europa när det inte är Corona, och bloggar så mycket jag hinner.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu