Stockholm Brewing - Brunch

Stockholm Brewing Company – årets nya brunchställe

by | feb 13, 2024 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Jag tror att de allra flesta vet om att vi för lite mindre än ett år sedan höll på att förlora en oerhört viktig del av Stockholmsområdets bryggeriscen. Pandemi och stigande priser på bland annat råvaror och logistik i kombination med en tilltänkt tillväxt var nära på att dra med sig Stockholm Brewing Company ner i avgrunden. Lördagen den 18e mars 2023 var den sista kvällen som deras taproom höll öppet. Själv höll jag den kvällen till i bryggeridelen av lokalen där ett par vänner till mig abonnerat lokalen för bröllopsfest, självklart med öl från bryggeriet. Jag skulle ljuga om det inte var en blandad stämning av glädjerus för mina vänners nyknutna band och en avslagen känsla av att ett av Sveriges härligaste taprooms skulle stänga igen sina dörrar för gott. 

Några veckor senare dök det dock upp glädjande nyheter på Stockholm Brewing Company’s instagram. Posten inleds med BREAKING NEWS i versaler och annonserar att bryggeriet kommer fortsätta existera, men i ny regi. Kulturarenor, som driver Färgfabriken, Fållan och Eden i Stockholm kommer att ta över. Den absolut bästa nyheten (utöver att de skulle få överleva) var att produktionsteamet som brygger ölen stannar kvar och fortsätter brygga, precis som tidigare. 

Snabbspolning till nutid – lördagen den tredje februari 2024 var jag på premiären av Stockholm Brewing Company’s nya koncept med brunch, bryggerivisning och ölprovning. Det var så fantastiskt härligt att få komma tillbaka till detta favoritställe och sedan införskaffandet av en elcykel en dag tidigare tog det dessutom bara drygt 20 minuter från Södermalm. Det går såklart att ta sig dit även kollektivt, men hur härligt är det inte att kunna cykla?! Stockholm Brewing har sedan september 2023 serverat lunch på vardagarna, men nu är det alltså dags att börja öppna upp lite mer. De har också tagit över ansvaret för matkoncept och tillagning med smakmästaren Niki Sjölund i spetsen. 

Varje lördag mellan 12.00 och 16.00 kommer man nu alltså kunna besöka deras taproom och äta en fantastiskt god brunch och avnjuta både gamla och nya ölfavoriter. Vi välkomnades till brunchen och fick varsitt glas av 100% Natural ‘Max Cuvée’, en Gueze-style blend, från deras cellar series. Funkig och med smak av stenfrukt – otroligt gott. Till det serverades vi coppa, chilimarinerade oliver och bröd. Kort därpå fick vi även varsin lobster roll – en balanserad och välkomponerad rätt i ett alldeles otroligt bröd. 

Efter att ha ätit och druckit en stund blev vi inbjudna till hjärtat, bryggeriet. Där höll huvudbryggaren Michel Ahlin Wigardt, som varit en del av Stockholm Brewing Company under många år, i bryggerivisning och tillhörande provning. Michel bjöd på en av de bästa bryggerivisningarna jag varit på. Han har en förmåga att verkligen sätta ribban på ett lämpligt ställe. Det var väldigt tydligt att vi som gick visningen hade väldigt olika nivå av ölnörderi, och han lyckades på ett jättefint sätt fånga oss allihop. Att kunna ge enkel information för någon som är ny till öl och produktionen samtidigt som vi som kanske är några steg längre upp på nördtrappan kan känna oss tillfredsställda är en balansgång. Vi fick veta mängder om både produktionen och om öl i stort och smått. Blir du nyfiken på att boka en bryggerivisning med Michel eller någon av hans kollegor? Då tycker jag att du ska göra det! På deras hemsida kan du boka visning på torsdagar, fredagar och lördagar.   

Under visningen fick vi även veta lite mer om planerna framåt för Stockholm Brewing Company. Snart kommer du att kunna hitta deras öl på bland annat Fållan och Trädgården i Stockholm. Det känns otroligt kul att kunna få komma till ställen som tidigare mest serverat öl från de största aktörerna och inom kort få dricka riktigt bra öl. Italopils som står för den största omsättningen kommer att finnas på fat, men det kommer även att finnas en hel del från bryggeriet även i kylarna – KUL! En nyhet som dock för mig lade lite sordin under en stund är att deras cellar series inte kommer fortsätta. Enligt mig är Stockholm Brewing Co. ett av Sveriges bästa bryggerier på fatlagrade surisar, så det är helt klart en förlust för öl-Sverige. Samtidigt förstår jag att det såklart blir en mycket dyrare produktion när ölen behöver “stå still” över så lång tid istället för att kunna nyttja det utrymmet i bryggeriet för att kunna brygga öl som kan gå från råvara till färdig produkt snabbare. 

På det stora hela – trots att jag tycker att det känns otroligt tråkigt att inte kunna få botanisera i deras otroliga cellar series i framtiden så är jag oerhört glad över återuppståndelsen. Hela stället har fått lite av en ny vibe och känns väldigt modernt och fräscht i allt från inredning till matkoncept. Ölen är tack och lov densamma och jag längtar så mycket efter våren – jag har hört ryktas att det planeras en ordentlig uteservering! Fokuset framåt är att försöka göra Frihamnen i Stockholm till en blomstrande och levande plats och det tycker jag låter alldeles utmärkt!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Lina Eriksson

Ölentusiast och halvny hembryggare. På ständig jakt efter det perfekta ölet och älskar att guida nyölisar och ölvägrare in i vår underbara värld. På instagram blandar jag öl med alla andra hobbies, men kom in och säg hej på llinaee!

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu