Stefanus hette ju min morfar…

by | maj 29, 2012 | 7 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Min stundtals mycket saknade morfar var döpt till Karl Stefanus Rosenqvist och härstammade från Växjö. Han tillbringade sin ungdom mellan 15 och 25 år på sjön. Först som däckslav och så småningom som kock. Han är väl den som fick upp mitt intresse för matlagning när jag var liten eftersom jag alltid var med när han lagade mat. Även om han åkte mycket båt runt hela världen så tror jag inte att detta öl är uppkallat efter honom, och jag tror inte som jag minns honom att han var så klosteraktig heller.

Det här är en öl från Sint Stefanus ett Augustinerordenkloster i Gent. Det är en Blond på 7,0 procent. Den är tappad på en flaska som man brukar kalla stubbe, vilket jag gillar för det är en av mina favoritflasktyper. Det står att den är ‘bryggd med 3 olika jästsorter på etiketten av Browerij Van Steenberge i Belgien.

Ölet är gyllengult och kraftigt disigt eftersom det är ofiltrerat. Det har ett mycket snyggt långt skum som ligger kvar länge och ger dessutom vackra slöjor på ölglaset sidor när skummet sjunker undan. Doften är mycket trevlig med massor av jästtoner, sötma, koriander och en liten liten lätt rökighet på slutet. När jag till sist lyckats dra glaset från min näsa och ta en klunk och låta den skölja runt i min mun så uppfylls min mun och jag av lätt maltighet, jästiga toner och en alkoholsötma som är mycket snygg och balanserad för att vara i en Blond och den avslutas av en enkel mycket enkel beska som snyggt ligger kvar i munnen.

 

Så snygg så snygg så snygg. Synd att man inte hade fler för de säger själva att de är bäst efter 18 månaders lagring. Nåväl får nöja mig med att fått smaka den över huvud taget. Kan vi inte få se den i Sverige ?

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

7 Comments

 1. Hans

  Enligt vansteenberge.com är St. Stefanus samma öl som Augustijn Blond, som finns i Systembolagets beställningssortiment.

  Staden heter förresten Gent utan h på svenska, om man får vara petig.

  Reply
  • Jonas H

   Serru vad trevligt.
   Kan du skicka länken till där det står för jag hittar det inte.

   /Jonas H

   Reply
  • Jonas H

   Är det Augustijn (nr 89836) du menar så är den på 8 % men St Stefanus är ju på 7 % eller hittar jag fel öl ??

   /Jonas H

   Reply
 2. Henrik Persson

  Hej,

  Kul att du gillade St Stefanus. Håll ögonen öppna till hösten, då kan det hända att den dyker upp i Sverige.

  /Henrik Persson, SABMiller

  Reply
  • Jonas H

   Vad trevligt

   /Jonas H

   Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu