St-Sylvester Trois Monts

av | aug 21, 2012 | 0 Kommentarer

 

La Brasseri de St-Sylvester är en bryggeri som ligger i flandern i nordvästra Frankrike knappt sex kilometer från den Belgiska gränsen. De brygger bara en handfull ölsorter och den största är Trois Monts på 8,5 procent. Jag hittade den här på den lokala affären i Nice som annars mest hade volymprodukter, men den här ingick i en serie av produkter från mindre bryggerier i Frankrike som har landsomfattande distribution. Tyvärr var detta den enda i den serien jag fick tag på.

Den här ölen marknadsförs som en välhumlad Bière de Garde. Det betyder ordagrant ”öl att spara”. Traditionellt sett bryggdes de på vintern/våren för att drickas under sommaren, och de är lite alkoholstarkare och ofiltrerade.

Ölen är gyllengul och lätt disig med ett fint vitt kompakt skum som ligger länge även i det glaset jag använde. Doften är dominerad av jäst uppblandad med lite frukt toner från mestadels färska tropiska frukter, äpple och en viss pepprighet. Några direkta gräsiga humletoner finns det dock inte i den. Smaken är stor och komplex med massor av smaker som dundrar runt i munnen. De dominerande är dock hö, citron, äpple, honung och en kryddighet som drar mot peppar. Någon tillstymmelse till alkoholsmak finns det inte, den är väl dold i alla andra smaker.

En snygg balanserad öl som jag gärna skulle prova igen men inte någon direkt topp produkt tycker jag. Den kunde varit mindre pepprig i sin doft och smak, det hade den vunnit på.  Sedan kan man ifrågasätta om detta verkligen är en humlebomb som den marknadsförs som. I så fall en Fransk humlebomb som är mycket försiktig av sig.

OM oss

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Liknande Inlägg

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu