Den 1 September släpps 18000 flaskor med S:t Eriks Rauköl, en Rauchbier på 5,9 procent med bland annat malt som rökts med gotländsk björkved. Hela historien går att läsa här –> Länk
Färgen är mycket trevlig med drag mot rödorange och har ett vackert offwhite skum som dessvärre är lite kort. Värt att notera är att ölen inte är helt blank utan har en viss disighet. Doften är mycket trevlig med massor av röksötma, en lätt maltighet och lite blöt nyslagen gräsmatta (även om det är som om det brinner hos grannen när man klipper gräset). Smaken är full av olika saker. Munnen exploderar i ett fyrverkeri av smaker som tar vid efter varandra. Först är det en enkel snygg brödighet som genast slås ner av en söt röksmak som klingar av och ger plats för en snygg lätt humlebeska som försvinner och lämnar en lång trevlig sötaktig röksmak i munnen.
Kommer på mig själv med att le så där löjligt igen i min ensamhet. Den är snygg, balanserad och annorlunda. Mycket enklare och mer subtil än många andra men betydligt rökigare och tuffare än många på marknaden. Kan tänka mig denna som en bra matöl dock inte till för kraftiga smaker eftersom jag tror den är för liten i sin kropp för det. Kallops, älggryta, kanske en tjälknul med potatisgratäng till eller varför inte bara en tunnbrödsrulle med en bamse i 🙂
0 Comments