S:t Eriks Pompona Porter

by | aug 26, 2010 | 4 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Denna Pompona Porter är ytterligare en i raden av produkter från Three Towns Ind Brewers under varumärket S: Eriks. Denna som de flesta bryggs och buteljeras på Slottskällans Bryggeri i Uppsala.  Den kommer att släppas på det tillfälliga sortimentet på den 1 September i år.  Namnet Pompona kommer från Vanilla Pompona som är namnet på en av de  arter av orchidéer som man får vanilj ifrån.

När man öppnar flaskan så sprider sig doften av vanilj, eller i alla fall något som borde dofta vanilj. Ja ni kan redan nu förstå vad jag tycker och tänker. Skummet är ljust cappuccinofärgat och kompakt och ligger fint kvar på ölen som denna gång är nattsvart.  Doften från ölen är dominerad av vanilj. Sån där vanilj som det luktar om skum-tomtar och annat man köper på överskottsbolaget i maj. Det finns oxå mycket trevliga drag av  kaffe, kakao, bränt socker och kryddpeppar(!). Ja kryddpeppar. Smaken är mycket lättare än vad jag trodde och domineras av vanilj, bränd svartmalt, drag av kaffe och en konstig sötsliskig eftersmak dessvärre. Den innehåller oxå en massa kolsyra inser jag när jag kör runt den i munnen som genast fylls av ett kraftigt mousse.

Jag har gillat det som kommer från S:t Eriks tidigare men den här känns inte bra. Jag har inget emot vaniljsmakande öl, lång ifrån, men den här känns konstlad. Det är en sötsliskig vanilj där sötman dominerar före vaniljen. Detta är en uppfattning av mig om ölen. Det är mycket möjligt att folk som gillar lite sötare saker kanske går igång totalt på denna. Jag tycker i alla fall dessvärre inte att den håller ihop. Synd för det är en bra produkt i botten.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

4 Comments

 1. Johann

  Du sätter ett väldigt betyg på en produkt som du, av texten att dömma, inte verkar tycka om.

  Reply
 2. Jonas H

  Väldigt bra eller vad menar du ??

  Ja ,så kan man tycka.
  Anledningen till det är att förutom vaniljen är det en bra öl. Därav får den ett så pass högt betyg som den får. Sedan försöker jag oxå vara opartisk och inte låta mina tycken styra för mycket utan försöker titta på produkten kvalitetsmässigt ’utifrån’.
  Dvs om jag inte hade gillat vanilj men det hade varit en bra vaniljsmak och en bra produkt så hade den fått högt betyg.

  Men det är svårt att säga vad som är konstlat etc eftersom allt är uppfattningar när det gäller smaker.

  Sen är det 1:a batchen oxå och strax efter tappning. Det är ingen som vet hur den blir om den får lugna ner sig ett tag. Har en jag ska prova om ngn månad så får vi se om det lagt sig lite.

  /

  Reply
 3. Kristjan Aunver

  Idag fick vi vanliga dödliga möjligheten att testa S:t Eriks Pomona Porter, och efter att ha klunkat pilsnern & sommarpilsnern hela sommaren så var ju förväntningarna VÄLDIGT höga på bryggeriet. OK, det är en fin öl…men litet besviken är jag nog; den är litet vattnig & obalanserad. aromerna är mest metall, stjälkar…litet ”kemiskt” oxå, kanske den måste stå på sig ett tag? Och vanilla-chocolata blir liksom för mkt…behövs det en högre alkoholhalt, månne? Jag sviker såklart inte S:t Eriks, skall testa portern igen…och fler pilsner lär det ju bli!

  Reply
 4. Ulrik

  Det här är inte öl med vanilj i. Det är vanilj med öl i.
  Jag blir dessvärre tvungen att göra som bratsen – vaska den.

  Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu